Triple Town (iOS)
Wat gold ten tijde van Tetris, geldt ook nu nog steeds als gouden regel voor puzzel games: creëer met zo weinig mogelijk elementen een zo complex mogelijke spelervaring. Triple Town begon z’n carrière als een browsergame en maakte als zoveel van z’n soortgenoten de overstap naar mobiele apparaten. 4Gamers zoekt voor je uit of er achter deze simpel ogende façade nog wat inhoud te vinden is ook.
In essentie is Triple Town een city builder game, aangezien het doel is om op het 36 vlakken tellende rooster die je ter beschikking hebt een zo waardevol mogelijke stad te bouwen. Maar natuurlijk is er een catch. In Triple Town koop of bouw je geen huizen of wegen, je moet alles bij elkaar zien te puzzelen. Bij iedere beurt krijg je één willekeurig voorwerp ter je beschikking. Dit moet je tactisch zien te combineren met de voorwerpen reeds aanwezig op het speelveld. Wanneer je drie voorwerpen van dezelfde soort bij elkaar past, verandert het laatst gelegde voorwerp in een nieuwe soort en verdwijnen de andere. Bijvoorbeeld: drie stukjes gras worden één struik, drie struiken worden één boom, drie bomen worden één hut. En ga zo maar door. Met dit simpele concept dien je tot een zo hoog mogelijke score te komen alvorens al je vlakken vol staan en het game over is. Wat klinkt als een makkelijke opgave verandert al snel in een complexe uitdaging waarbij je breinmassa begint te kraken door het vele stappen vooruit denken.
Natuurlijk is het niet allemaal peis en vree in het rustieke Triple Town. Naast bouwperikelen dien je ook rekening te houden met wilde beren die maar al te graag in de weg lopen. Iedere beurt zullen ze zich één vlak verplaatsen, het liefst net naar die plek waar jij een meesterlijke zet plande. Naast de lompe normale beren krijg je ook nog te maken met hun neefje de ‘Ninja beer’, die nog mobieler is en iedere beurt naar elk willekeurig leeg vlak kan springen. Gelukkig heb je mogelijkheden tot verweer. Slaag je erin de beren te blokkeren en gevangen te zetten, smelten ze samen tot één grafzerk. Drie grafzerken maken een kerk. Drie kerken scheppen één kathedraal, en daar gaan we weer. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om een nuttig voorwerp te bewaren voor later gebruik en is de game op de juiste momenten best genereus met krachtige voorwerpen zoals een robot waarmee je gemaakte fouten kan corrigeren, of een kristal als joker waarmee je alle soorten mee kan combineren.
Laat je dus niet misleiden door het eenvoudige en schattige uiterlijk van dit spel. Eens je er aan begint val je al gauw voor z’n charmes en uitgekiende diepgang. De graphics zijn ondergeschikt aan het spelplezier maar voelen zeker niet gehaast aan en passen perfect. Ontwikkelaar Spry Fox toont zich ook van z’n genereuze kant door Triple Town in eerste instantie gratis aan te bieden. Daarin moet je het wel doen met een beperkt aantal moves per dag, dus de Triple Town verslaafden onder ons zullen al gauw naar de virtuele portefeuille grijpen om de volledige versie binnen te halen. Toch kan op deze manier iedereen makkelijk kennis maken met dit geniale puzzel spel zonder er een eurocent bij in te schieten. Buiten het puzzelen en de leaderboards moet je niet veel extra inhoud verwachten. Misschien een beetje karig voor de gamers die gewend zijn aan meerdere levels, challenges of bijkomende content. Er zijn leaderboards, maar door de mogelijkheid tot in-game aankopen van voorwerpen (voor wie dat zou willen), voelen deze een beetje kunstmatig en oneerlijk aan.
Triple Town vind je hier voor niks in Apples App Store.
- Gratis
- Diepgang
- Verslavend
- In game aankopen
- Weinig extra's