Top Darts (PSV)
We starten met onze eerste worp, triple twintig. Een tweede worp, weer triple twintig. Onze handen worden stilaan vochtig en de druppeltjes zweet bouwen zich op op het gezicht. We werpen onze laatste dart en sluiten onze ogen met een bang hart. Niet veel later horen we de commentator "Oonnneee hunddreeedd aannnddd eeiigghyttty" schreeuwen. Inderdaad, we gaan lekker darten met Top Darts op de PS Vita.
Diddle for the middle
In het hoofdmenu krijg je een keuze uit vier belangrijke onderdelen, waaronder Classic Games, Arcade Games, Tournament en Network. Elk van deze onderdelen wordt onderverdeeld in meerdere vormen. Zo kan je een keuze maken uit bijvoorbeeld Classic x01 301. Iedereen kent dit wel. Je moet om het snelst van 301 naar nul gaan in zo weinig mogelijk worpen. Je kan de Classic x01 ook nog splen met hogere startscores. Vervolgens zijn er nog enkele vormen die het darten in een ruimer beeld plaatsen. Bij Soccer moet je eerst de 'bull' raken om zo balbezit te verkrijgen. Eenmaal in balbezit, hoef je enkel een dubbel te gooien om de punten binnen te halen. Around The Clock is dan weer een vorm waar snelheid goed van pas komt. Je moet in een zo snel mogelijke tijd de nummers gelegen tussen een en twintig raken in een bepaald patroon. Je kan opmerken dat het niet enkel bij de klassieke vorm van darten blijft, maar de twee vernoemde vormen zijn natuurlijk niet de enige. Zo heb je in totaal dertien speltypes, exclusief de Classic x01-serie. Zo kan je tijdens het spelen altijd voor wat afwisseling zorgen. In het begin zal je wel een beetje je weg moeten zoeken doorheen het menu, want dat is een beetje een boeltje. Even snel langs de verschillende soorten modi struinen, is een beetje een opgave.
Bij Arcade Games krijg je een verzameling die vooral bestaat uit afgeleide vormen van het darten. Om het simpel te zeggen, vind je hier de vormen terug die het darten met wat meer visuele effecten op het scherm tovert. Om een voorbeeld te geven, nemen we er Launch Off bij. In Launch Off krijg je een bepaalde reeks getallen die je zo snel mogelijk moet raken, aangezien deze jouw persoonlijke lanceercodes voorstellen. Indien je het snelst alle getallen kan raken, lanceer je jouw raket en verliest de tegenstander. Mayhem, Alien Chase, Fuse Wire, Stack-Up, Alien Attack, House!, Rock'n'Roll en als laatste Tug of War zijn de andere mogelijke vormen waarmee je aan de slag kan gaan. De echte fans zullen zich vooral storten op het Tournament van Top Darts. In het Tournament kan je twee keuzes maken, namelijk Cup of League. Cup werkt met rechtstreekse uitschakeling. Je kan kiezen tussen acht of zestien tegenstanders. Je komt steeds tegenover een computergestuurde tegenstander te staan en de overwinning zorgt ervoor dat hij wordt uitgeschakeld. In League vecht je het uit met negen tegenstanders in een klassement waar een overwinning telt voor drie punten. Om af te sluiten kan je je computergestuurde tegenstander inruilen voor een menselijke tegenstander. Via het onderdeel Online kan je op zoek gaan naar een tegenstander over het internet, maar je kan hier ook de verschillende rankings raadplegen.
Player one, to the oche!
Bij iedere vorm van darten, kan je gemakkelijk verschillende opties aanpassen. Zo kan je het aantal sets per match wijzigen, het aantal legs per set aanpassen, de achtergrond/plaats wisselen met een iets zonnigere locatie, een ander thema voor het bord uitkiezen en kan je beslissen wie jouw tegenstander wordt. Een computergestuurde opponent of iemand die in het echte leven de controle neemt over de tegenstander. Zo kan je bijvoorbeeld met een vriend samenspelen en de Vita doorgeven. Je kan ook de moeilijkheidsgraad aanpassen op vier niveau's, waaronder Amateur, Semi-Pro, Pro en World Class .
Werpen van een dart doe je met behulp van het touchscreen van de PS Vita. Voor elke worp moet je eerst jouw dart ergens vastpinnen en liefst op de plaats waar je de dart wenst neer te planten. Hierna moet je de dart gewoon werpen met de kracht die je wenst, door over het scherm te gaan met je vinger. Om een beter zicht te krijgen, kan je ook steeds het scherm draaien door met de Vita te bewegen. In het begin is het even zoeken naar de perfecte techniek bij het werpen, maar eenmaal onder de knie zorgt het voor leuke scores. Visueel is er niet veel op te merken. Alles is mooi tot in detail afgewerkt. Na elke beurt kan je bijvoorbeeld steeds meer putjes in het bord zien komen. Een leuk detail dat naast de mooie achtergronden een leuke toets brengt aan de titel. De soundtrack is niks speciaals buiten enkele deuntjes die in een loop worden herhaald. Je zou denken dat dit na een tijdje moet vervelen of storen, maar dat doet het niet. Een match wordt steeds onderhouden door een commentator. Naast twee standaardcommentatoren, waar je kan kiezen tussen een vrouwen- of mannenstem, kan je ook Sid Waddell selecteren. Sid Wadell is een bekende commentator in de wereld van het darten en met zijn sterk Engels accent zorgt hij voor een aangename en leuke match. Een mopje maken, doet de man maar al te graag.
- Details
- Verschillende spelvormen
- Verveelt niet
- Menu is een boeltje