WipEout 2048
Het is ondertussen al een beetje een traditie geworden dat er bij een nieuwe console van Sony een WipEout hoort. Het mag dus zeker geen verrassing zijn dat er ook voor de Vita een uitbreiding komt voor de futuristische racegame. WipEout 2048 brengt ons terug naar de start van het hele zweverige gebeuren, toen het allemaal net begon.
Pioniers
Iedereen weet hoe WipEout er uit ziet en hoe alles is vormgegeven. Futuristische wagens die op magnetische tracks rondzweven in een decor dat zo lijkt weggelopen uit een film als Tron. In WipEout 2048 wordt het allemaal iets anders aangepakt. Het is de allereerste keer dat het Anti-Gravity Racing Championship wordt georganiseerd en de piloten in deze versie zijn dus de echte pioniers. Aan hun toestellen zal je dat niet merken, want die zijn even snel en agiel als anders.
De tracks tonen veel meer de overgang van normaal racen naar het racen met zwevende bolides. Je zal op grote stukken een bekend beeld krijgen van WipEout, met de doorzichtige banen en onvoorstelbare hellingen en afdalingen. Er zitten echter ook stukken in het parcours die heel normaal zijn. Gewone afsfaltwegen en zandstroken zijn in WipEout 2048 volstrekt normaal. Ook de omgevingen rond de tracks zijn iets minder futuristisch dan in andere versies, al zal je de gebouwen naast de baan maar zelden zien staan. Tegen hoge snelheid de toerist spelen is immers niet echt aangewezen. Spijtig dat het laden niet even snel gaan als de races. Momenteel zijn de laadtijden vrij lang, maar er is een patch op release beloofd die dat zou moeten aanpakken, dus wanneer jij het spel in je Vita steekt, is deze opmerking hopelijk niet meer van belang.
Alles kan
WipEout heeft altijd al speciale controls gehad die niet voor iedereen weggelegd zijn. Die typische controls zijn natuurlijk ook nu weer van de partij, met onder andere de twee airbrakes op de L- en R-knop. Zo kunnen de echte fanaten spelen zoals ze dat gewend zijn. Het is echter niet verwonderlijk dat er naast die controls nog andere opties zijn. De toetsencombinatie die je gewend bent van zowat elke racegame is aanwezig, met de knoppen voor het gaspedaal en de rem op de gewoonlijke plaatsen. Voor de Vita is er natuurlijk een derde optie toegevoegd, die zich volledig toespitst op motion en touch. Gas geven doe je dan via het touchpad, sturen doe je door te draaien met je Vita. Ook het afvuren van je wapens doe je via het touchscreen vooraan. Het leuke bij deze optie is dat je ook nog met de gewone knoppen kan werken. Op die manier kan je zelf uitdokteren hoe jij het beste werkt. Om maar te zeggen dat in WipEout op vlak van controls alles kan.
De opzet van de races is geen spat veranderd. Je hebt nog altijd de gewone races, wedstrijden waarin je punten moet scoren door je tegenstanders af te knallen, races tegen de klok en de typische zone-races, waarbij het de bedoeling is dat je zo lang mogelijk in leven blijft, terwijl het tempo systematisch wordt opgedreven. In elke wedstrijd is het de bedoeling dat je een bepaald doel haalt, om zo de volgende race of een ander extraatje vrij te spelen. In totaal krijg je in WipEout 2048 meer dan 40 races, die verdeeld zijn over drie seizoenen. Om je doelen te bereiken heb je als vanouds weer de keuze uit een mooi aantal voertuigen, met allemaal sterke en zwakke punten. Door races te winnen speel je meer en meer voertuigen vrij.
WipEout 2048 heeft ook een sterk online gedeelte. De multiplayer van WipEout 2048 werkt anders dan bij de meeste games. In plaats van race na race te spelen, moet je in de online campagne objectieven behalen. Dit kan op elk parcours. Krijg je bijvoorbeeld een objectief voorgeschoteld dat je tijdens een race vijf keer succesvol een wapen moet gebruiken, dan maakt dat niet uit of je dat online doet in race X of in race Y, zolang je het maar doet. Door die objectieven te behalen speel je telkens het volgend vrij. De makers van WipEout weten echter dat ze niet meteen het meest simpele spel op de markt hebben, dus lukt het je drie keer niet om een objectief te behalen, dan krijg je de mogelijkheid om het volgende toch te unlocken. Je zal dus steeds vooruitgang kunnen boeken.
Natuurlijk kan je ook een rechtstreeks duel aangaan met je vrienden over ad-hoc. Dat kan je bij WipEout 2048 trouwens ook via cross-play. Terwijl jij op je Vita zit te spelen, kan je vriend aan de slag met zijn PS3. Dit is een feature die ze bij Sony graag in heel veel titels willen zien en het lijkt ons alvast een goed idee, zeker voor een game als WipEout. Spijtig genoeg konden wij het niet testen, aangezien WipEout 2048 momenteel nog niet beschikbaar is voor de PS3.
Een pareltje
Elke WipEout tot nu toe is audiovisueel een topper geweest en dat is deze keer niet anders. Het begint al bij het absolute begin. Het introfilmpje is gewoonweg prachtig en brengt je onmiddellijk in de stemming om er volledig in te vliegen. Het is ook mooi meegenomen dat ze je een kleine geschiedenisles geven over het ontstaan van het AGRC. Die lijn wordt alleen maar doorgetrokken in de races. Grafisch is alles echt heel knap afgewerkt. Op dat vlak is deze WipEout echt verbluffend. Ook het geluid is weer van de bovenste plank. De soundtrack sleept je helemaal mee en zorgt er voor dat de races nog sneller lijken dan ze al zijn.
- Audiovisuele top
- Sterke WipEout-gameplay
- (Momenteel) te lange laadtijden