Boom Street
Square Enix heeft met Boom Street een nieuw familiespel op de Wii gebracht. Boom Street is een virtueel bordspel dat een beetje het midden houdt tussen Monopoly en Wallstreet. Je gooit met een dobbelsteen, zet het aantal stappen, koopt winkels en aandelen, trekt kaarten en probeert op die manier rijker te worden dan al de andere spelers. Je kan in je eentje spelen tegen computertegenstanders, met je vrienden rond dezelfde Wii of online met vrienden of vreemden.
In Boom Street speel je als je eigen Mii of kan je kiezen uit vele Nintendo-personages uit de Super Mario- of Dragon Quest-cast. Eenmaal je je personage hebt gekozen kan je kiezen uit verschillende spelborden. Al deze speelvelden komen redelijk bekend voor. Ze hebben hun thema dan ook uit de meest bekende omgevingen van deze twee spellen geplukt. Sommige borden hebben, als extraatje, beweegbare delen of speciale velden.
Iedere speler begint bij de ‘Bank’ die zich ongeveer in het midden van elk speelveld bevindt. De volgorde van de spelers wordt willekeurig bepaald. Als je de virtuele dobbelsteen hebt gegooid en het aantal passen hebt gezet kan je, zeker in het begin van het spel, op een winkel landen die nog te koop is. Als je deze koopt en andere spelers belanden later op dit veld dan moeten ze, je een geldsom betalen, tenzij ze beschikken over een speciale kaart. Indien je op een winkel van jezelf belandt krijg je de kans om een van je winkels te upgraden, zodat deze meer zal opbrengen. Als je verschillende winkels in hetzelfde gebied hebt, dan stijgt de waarde van elke winkel in dat gebied. Het is wel oppassen geblazen, want iedere tegenstander kan, als hij of zij op je winkel staat en als hij of zij genoeg middelen heeft, en het ervoor over heeft, een winkel van je over kopen voor vijf keer de waarde van die winkel, zonder daarvoor enige toestemming nodig te hebben. Natuurlijk kan je ook onderling je winkels ruilen en/of verkopen als je aan de beurt bent.
Op je weg door het speelveld kom je ook ‘suits’ tegen. De alom bekende klaveren, schoppen, ruiten en harten. Deze ‘suits’ krijg je als je over de desbetreffende velden loopt. Beland je op zo’n veld dan mag je ook nog eens een kaart trekken. Deze kaarten kunnen zowel een positieve als negatieve gebeurtenis inhouden. Er verschijnt dan een venster waarin een rooster met allemaal kaarten staat. Hiervan kan je er één selecteren en als je er zo vier op een rij kan maken dan krijg je een geldbonus, bij vijf op een rij nog meer enzovoort tot je een hele rij hebt kunnen maken. Personen die heel het speelveld rondgaan en de vier kleuren verzamelen en daarna terug bij de bank terecht komen, stijgen een niveau en krijgen een fikse geldbonus. Iedereen mag als hij of zij de bank passeert aandelen kopen. Deze aandelen gaan over een bepaald gebied. Gebieden met dure winkels en waar al veel aandelen gekocht zijn, liggen ettelijke malen hoger in prijs per aandeel dan andere gebieden. Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk aandelen te kopen in een gebied dat volgens jou het meest gaat stijgen in prijs. Op die manier kan je geld verdienen zonder dat je er iets voor hebt moeten doen. Spelers die aandelen hebben in een gebied waar ook tegenspelers winkels hebben krijgen ook een deel van de opbrengst van die winkel. De speler die het eerste de doelwaarde heeft bereikt en op de Bank staat, of diegene met het meeste waarde zodra er een speler bankroet gaat, wint het spel.
Tijdens het spelen vergaten we vaak de tijd en we leefden ons al snel in in het spel. Fan zijn van gewone bordspellen is geen overbodige luxe en indien je niet graag bordspellen zoals Levensweg en Monopoly speelt kan je Boom Street beter links laten liggen. Ook mensen die denken dat ze tussen de soep en de patatten een spelletje kunnen spelen hebben het mis. Het snelste spel dat gespeeld werd duurde net geen uur en het langste spel duurde meer dan drie uur. De singleplayer geeft je een drietal campagnes waarin je telkens vijf spellen kan spelen, de moeilijkheid stijgt per campagne en per spel. Je kan een aantal trofeeën verdienen in de singleplayer modus en ook kan je credits krijgen waarmee je kleding en accessoires voor je Mii kan kopen. Helaas kan je met deze trofeeën niet online pochen.
Als het spelverloop te traag is voor jou dan kan je ervoor zorgen dat het iets sneller kan verlopen. De computergestuurde spelers zullen sneller of helemaal niet 'praten' tijdens het spel en hun keuzes zullen ze veel sneller nemen. Deze opties moet je echter bij ieder spel opnieuw instellen en kan je niet bij de algemene opties kiezen.
Het spel heeft een paar duidelijke fasen, net zoals bij vele andere bordspellen die met geld te maken hebben. Je hebt de opbouwende fase in het begin van het spel. Iedere speler probeert hier zoveel mogelijk winkels te kopen en een basis te vormen voor het verdere verloop. Deze fase gaat redelijk snel. Als iedereen tweemaal rond het speelveld is gegaan zullen de meeste winkels al aan een speler toebehoren. De tweede fase duurt het langst van allemaal, hier probeer je de winkels die je hebt uit te breiden om zo de overhand te krijgen op andere spelers. Dit doe je door zoveel mogelijk winkels te ruilen of over te nemen van andere spelers, zodat je meerdere winkels in een bepaalde buurt hebt om deze dan weer te upgraden. Deze fase kan soms wel een beetje langdradig aanvoelen, zeker bij de spellen van langere duur. De laatste fase gaat in als een speler een of meerdere winkels heeft die veel hoger in waarde liggen dan die van de andere spelers. Met een klein beetje geluk en geduld wordt dan al snel de spurt naar de Bank ingezet.
Als je kiest om tegen een computertegenstander te spelen, moet je erop letten dat deze niet allemaal hetzelfde spelniveau hebben. De zwakkere tegenstanders staan aangeduid met de letter D, deze loopt op tot A naarmate de tegenstanders slimmer zullen spelen. Er is ook nog een speciale S-rank voor diegene die geen uitdaging meer hebben tegen de andere computertegenstanders. Spijtig genoeg als je met minder dan 4 spelers speelt worden de overige spelers altijd vervangen door computergestuurde spelers. Ook is het nooit mogelijk om met meer dan 4 spelers tegelijk te spelen.
Multiplayer is een onontbeerlijk aspect van deze game. Als je enkel maar tegen de cpu kon spelen zou dit al snel afgedaan hebben. Een of meerdere menselijke tegenstanders om mee te spelen zijn al snel een must. Het spel laat zich van zijn beste kant zien met een groep enthousiaste vrienden, allemaal rond dezelfde Wii. Indien je toch een rondje wilt spelen wanneer er geen vrienden in de buurt zijn, is er de optie om online naar een tegenstander te zoeken. Je zoekt best niet te specifiek, anders kan het voorkomen dat je na enkele minuten nog steeds aan het zoeken bent. Zelfs op de meest algemene manier naar een tegenstander zoeken vergt soms wat geduld. Het spelverloop is in elke modus, tegen cpu’s of met een fysieke of virtuele partner, hetzelfde.
Vlak na het beginscherm krijg je de optie om te kiezen tussen easy of standard rules. De standaard regels zijn hierboven uitgelegd. Als je geen zin hebt om lang na te denken, of de duur van een spel wilt verkorten kan je opteren voor de easy rules. Ook als je van plan bent om met kinderen te spelen is deze modus zeker een must. De easy rules laten de werking van gebieden wegvallen, enkel als je een winkel naast een andere winkel van jezelf hebt stijgt deze in waarde mee. Dus enkel aangrenzende winkels krijgen een bonus, bij de standaard regels zit er vaak een speciaal veld in elk gebied. Ook alles wat met de aandelen te maken heeft valt weg, het is voornamelijk dit wat ervoor zorgt dat deze modus meer speelbaar is voor de jongeren onder ons.
- Geen shovelware
- Brengt mensen nog eens samen
- Gezellig
- Soms langdradig
- Altijd 4 spelers nodig