Spirit of Wandering (iPad)
Vandaag opnieuw een gratis game in de aanbieding. Spirit of Wandering verscheen eerder al op pc en waagt zich nu aan de oversteek naar de iPad. De basisgameplay bleef dezelfde, een soort “Waar is Wally” maar dan met voorwerpen in de hoofdrol. Benieuwd of het mooie scherm van de iPad in combinatie met de aanraakbesturing ook garant staat voor een tof spel.
Wanneer de vrouwelijke kapitein van de Spirit of Wandering aangevallen wordt door het spookschip The Flying Dutchman is er stront aan de knikker. Niet alleen worden haar bemanningsleden vervloekt, ze ontvoeren ook nog eens de liefde van haar leven. Gelukkig voor ons blijft deze heldhaftige kapitein niet bij de pakken zitten en mogen wij mee op zoektocht naar de vermiste crew en lover-boy. Verwacht je echter niet aan wilde gevechten tijdens het enteren, slimme scheepmanoeuvres of kanonnengebrul. In dit spel dienen we alle betrokken personen van de uitgesproken vloek te verlossen door op zoek te gaan naar enkele van hun meest dierbare bezittingen.
Tijdens het avontuur kom je terecht op zes locaties, elk onderverdeeld in vier unieke gedeeltes waar je aan de slag mag. De opzet is vrij simpel van aard. Rechts zie je de schaduw van de te zoeken voorwerpen en links heb je het speelveld met tientallen attributen en andere rommel. Uiteraard kan de schaduw van het te zoeken voorwerp gedraaid of gekanteld staan en is het niet noodzakelijk op schaal. Of je ziet maar een gedeelte van het object van achter een obstakel uitsteken. Goede ogen en concentratie zijn een must. Eens je alle voorwerpen gevonden hebt, krijg je de opdracht met behulp van de magical orb (een soort kruising tussen een glazen bol en een vergrootglas) een mystiek object te vinden dat zich tussen de echte wereld en de geestenwereld bevindt.
Speel zo één voor één alle magische voorwerpen vrij en je bevrijdt een bemanningslid. Voor je verder mag naar de volgende omgeving kom je in een een bonusstage terecht waar je in een bepaalde tijd zoveel mogelijk goud dient te rapen. Goudstukken zijn nuttig voor een paar zaken. Als eerste kost het je goud wanneer je steeds weer de verkeerde voorwerpen aantikt. Zomaar random trial-and-error is dus uit den boze. Gelukkig kan je er ook nog wat constructiefs mee, want wanneer je het echt niet meer ziet zitten (heb je ‘em?) kan je de hulp van het kompas afkopen.
Dit kompas kan je verplaatsen en zal steeds in de richting van het te zoeken object wijzen. Een extra reden om goud te sprokkelen dus voor mocht je vast komen te zitten. Echter zal het toch echt aan je eigen ogen liggen wanneer je er niet in slaagt om het juiste attribuut te identificeren, want we kunnen zeker niet zeggen dat Spirit of Wandering er slecht uit ziet. Toegegeven, het spel is relatief eenvoudig qua opzet, toch zijn de omgevingen heel gedetailleerd en mooi vorm gegeven. Van de zeebodem tot de binnenkant van een kasteel, het ziet er allemaal heel afgewerkt uit. Licht- of onderwatereffecten dragen samen met de uitstekend passende muziek bij aan de sfeervolle plaatsen die je dient te onderzoeken.
Jammer dat er niet zo heel veel stages zijn, want eens je er aan begint is het makkelijk om gebeten te geraken en je rustig doorheen de levels te werken. Er hang een toffe rustgevende vibe over dit spel die je toelaat om lekker onderuitgezakt je cognitieve vaardigheden op de proef te stellen. Waar je het in de pc-versie nog met een omschrijving van de te zoeken voorwerpen moest stellen, werkt de nieuwe manier met schaduwen veel intuïtiever en drempelverlagend.
Het mag dan wel een eenvoudig concept zijn, het werkt heel erg goed op de iPad. De touchbediening is secuur genoeg om ook de kleinste dingen moeiteloos aan te kunnen wijzen. Misschien dat de achievements je zullen kunnen overhalen om het spel meerdere keren door te lopen, maar de meesten zullen het na een keer wel genoeg vinden. Veel variatie is er niet te vinden en toch hebben we ons goed geamuseerd met het eindeloos turen en staren naar het scherm. Vergeet alleen niet af en toe eens met je ogen te knipperen.
- Ziet er goed uit
- Tof concept
- Beperkte gameplay
- Weinig replay value