Gangstar Rio: City of Saints (iPhone, iPad)
Gangstar Rio: City of Saints
Door Senz
De dag van vandaag gooit men allerhande games naar ons hoofd die prediken bij een open spelwereld. Het zijn er echter maar weinig die effectief ook iets afleveren dat enigszins in die categorie thuis hoort. De start van Gangstar Rio: City of Saints doet onmiddellijk denken aan de GTA-franchise. Nico Bellic of de alom gemiste Tony Vercetti die mobiel jouw scherm net niet aan diggelen slaan? Het is een natte jongensdroom, maar wel één die voor een stuk in vervulling gaat met deze game. Wij haalden alvast onze stalen cojones boven en trokken naar Rio om daar even te tonen dat 4Gamers de baas is.
Na een paar missies wordt je krapulentocht abrupt afgebroken door een bomaanslag waarbij we als protagonist Angel onze vriendin én knappe looks verliezen. Je wist op dat moment niet wie de aanslag pleegde, maar wel dat je er erger aan toe bent dan een muis die een cats only-club binnenwandelt. Je kan revalideren bij een vriendin, die je waarschuwt voor wat je te zien gaat krijgen. Wanneer het verband weg is zien we inderdaad een andere man in de spiegel; ideaal om de boosdoeners ongemerkt op te sporen en koelbloedig het hoekje om willen helpen. Meer van het verhaal geven we niet weg, want meer is er ook niet te vertellen. Het verhaal is flinterdun en is wel degelijk iets dat deze game mist. Er zijn voldoende (zij)missies en mogelijkheden om extra geld of upgrades te verdienen, maar zonder een degelijke omkadering missen die hun doel. Op bovenvernoemd spiegelmoment kan het spel (en dus ook de actie) pas echt goed beginnen. Gangstar Rio: City of Saints speelt zoals gezegd voor een niet onaanzienlijk deel leentjebuur bij de reeks van Rockstar. Met hun Grand Theft Auto-games zetten zij games met een open spelwereld voor eens en voor altijd op de kaart. Oude rot Gameloft betuigt met City of Saints respect aan de serie, die al enkele jaren meedraait op het mobiele niveau en dus ook wel wat ervaring heeft opgebouwd.
Dat is hen ook verbluffend goed gelukt en valt meteen op bij de gameplay. Je kan werkelijk alles doen waar je maar zin in hebt. Als je een mooie auto ziet, dan steel je hem toch gewoon? En zoals het ook in downtown Ninove is, laat je iemand die je fout aankijkt met enkele welgerichte vuistslagen gewoon een toontje lager zingen. Je hebt ook een ruim arsenaal aan wapens en voertuigen tot je beschikking, waardoor je uit een blitse sportcar toch nog wat kogels kan afvuren uit pistolen of automatische geweren. Dat creëert een zeer aangename variatie in spelsituaties en zorgt ervoor dat zelfs de meest verstokte roker deze game boven een sigaret zal verkiezen.
Gelukkig zijn je vingers te druk bezig om die keuze te betreuren. Links bovenaan het scherm heb je een handige minimap, die helemaal niet moet onderdoen voor broertjes op pc of console. Wanneer je op weg bent naar een doelwit, krijgt je ook de welgekende stippellijn zodat je met de gps snel ter plaatse bent. De besturing verloopt met een joystick die links onderaan het scherm staat, terwijl je met je rechterduim de andere opties bestuurt. Zo kan je ook sprinten in Rio, wat handig kan zijn als jouw wanted level de hoogte in gaat. Doelwitten selecteer je door hen intuïtief aan te raken, waarna je de arme zielen van een nieuwe loden jas kan voorzien. In een voertuig verandert de besturing nauwelijks. We raden jullie wel aan om frustratie te vermijden en niet (u leest inderdaad: NIET) te kiezen voor besturing met de evenwichtssensoren in de iPhone. Het vergt héél wat moeite om die besturing enigszins onder de knie te krijgen, en die tijd kan je beter besteden aan het spelen van de game. Het is beter om de joystick om te toveren in een stuurwiel en in samenwerking met de rechterduim druk je het gaspedaal zo diep in als je zelf wil.
En indrukken zal je. Tussen de missies door zal je zeker de tijd willen nemen om de omgeving te verkennen. Dit spel ziet er namelijk erg goed uit en zelfs op het relatief kleine scherm van de iPhone komt alles mooi tot leven. Vanaf het moment dat je de besturing in de vingers hebt is het gewoon genieten van de graphics en de omgeving. Heel af en toe lijkt het spel nog textures in te laden waardoor het beeld wazig wordt. Dat gebeurt echter steevast op momenten met weinig actie en al zeker niet in een missie, waardoor het geen vervelende game over-schermen tevoorschijn tovert. De geluidseffecten zitten ook precies op hun plaats. Alle effecten klinken authentiek en dat draagt bij aan de realistische sfeer die de game uitstraalt. Dialogen zijn verzorgd met leuke stemmen, maar toch scoort Gameloft hier een tweede minpunt(tje). We zijn wel wat meer gewoon dan een vermaning van mama of papa, maar de taal die in Gangstar Rio: City of Saints soms gebruikt wordt is overdreven. Het gaat dan om verwijten of vloeken die helemaal niet nodig zijn en zelfs niets (grappig) als meerwaarde bieden aan een bepaalde situatie.
Link naar de App Store (€5,49)
- GTA-gehalte
- Verslavende gameplay
- Veel uitdaging
- Slap verhaal
- Taalgebruik
- Bewegingssensoren