[GC 11] Masters of the Broken World
Iedere journalist gaat naar Gamescom met een lijstje games die hij wil zien en een lijstje met games die hij moet zien. Na afloop van de beurs zijn die lijstjes meestal door elkaar geschud. Toppers blijken toch iets minder waard te zijn en die ene onbekende game spreekt je veel meer aan de zoveelste sequel van een topper. Dit jaar was een van de verrassingen van de beurs Masters of the Broken World. We hadden nog nooit van deze game gehoord en we hadden geen idee waar het allemaal over zou gaan. Na de presentatie waren we echter helemaal overtuigd van het potentieel van deze titel.
Op veroveringstocht
In Masters of the Broken World ben jij een god, alleen wil dat niet zeggen dat je de alleenheerser bent over het universum. Jouw wereld en die van de andere goden is uiteengevallen en je wil maar al te graag alle verschillende delen van deze gebroken wereld onder jouw hoede krijgen. Om dat te doen zal je op veroveringstocht moeten gaan, want de vijftien andere goden hebben natuurlijk hetzelfde idee. Tijdens het spelen zal je van wereld naar wereld reizen, om zo telkens de god die daar de plak zwaait weg te jagen.
Het kan ook zijn dat op een wereld twee of drie verschillende goden ronddwalen, om je het leven zuur te maken. Op al die werelden zal je niet alleen andere goden tegenkomen, maar ook verschillende volkeren. Zo krijg je te maken met elven, orcs, mensen enzovoort. Als god beschik je ook over een hero die je kan zien als de fysieke manifestatie van jezelf. In Masters of the Broken World zitten verschillende types helden, met elk hun eigen klasse. Zo zijn er onder andere de mage, de warrior en de commander. Al die elementen zal je nodig hebben om je veroveringstocht tot een goed einde te brengen.
Om de beurt
Als je iets wil veroveren dan zal je natuurlijk af en toe eens een gevecht moeten aangaan. Elke wereld in Masters of The Broken World is onderverdeeld in provincies. Een daarvan is jouw hoofdstad en uitvalsbasis. Van daaruit zal je moeten proberen om je grondgebeid uit te breiden. Soms kan je dat vredig doen door een overeenkomst te sluiten met een andere god, maar meestal ga je het duel moeten aangaan. Dat gebeurt in dit spel door middel van turn-based gevechten. Wanneer je een vijandige provincie wil innemen, zal je naar een slagveld verplaatst worden waar je jouw troepen kan uitspelen tegen die van de andere god. Die troepen bestaan uit de verschillende volkeren die je onderweg allemaal tegenkomt. Daaruit kan je zelf je keuze maken om zo een leger samen te stellen. Verwacht wel geen legers van honderden soldaten, maar eerder een selectie van een tiental soldaten. Op dat vlak lijkt Masters of the Broken World meer op een rpg.
Op het slagveld is jouw hero wel de belangrijkste pion. Hij is het sterkste en het tegelijkertijd het zwakste deel van je leger. Hij heeft het meeste kracht, maar je kan hem niet zomaar in de strijd gooien. Je held moet immers in leven blijven of je verliest sowieso het gevecht en dan kan je opnieuw beginnen. Tactiek zal dus zeker en vast niet onbelangrijk zijn tijdens het spelen. Om een andere god van een wereld te verjagen, zal je uiteindelijk zijn hoofdstad moeten veroveren. Welke volkeren je kiest voor je leger heeft ook een effect op je karma, net als de manier waarop je provincies verovert. Kies je voor slechte volkeren, zoals de orcs dan zal je een slechter imago krijgen. Ook wanneer je besluit om een provincie binnen te vallen en te plunderen in plaats van een vredige oplossing te zoeken, zal niet zo goed zijn voor je pr.
Je hoofdstad heeft naast het zijn van je uitvalsbasis nog een ander nut. In Masters of the Broken World kan je niet alleen omringende provincies gaan veroveren, maar je kan ook op onderzoek gaan in je eigen hoofdstad. Zo kan je in je eigen stad een heleboel gevechten aangaan, waarbij je steeds dieper afdaalt in de catacomben. Zo kan je een aantal items opduikelen die je alleen zal vinden door er naar op zoek te gaan in je eigen hoofdstad. De ontwikkelaars zelf beschreven het maar al te graag als turn-based Diablo. Je zal natuurlijk ook een aantal nieuwe technologieën kunnen ontdekken, terwijl je van wereld naar wereld reist. Zo zal je na verloop van tijd je mogelijkheden aanzienlijk kunnen uitbreiden, maar echt veel info hebben we daar nog niet over gekregen.