Hands-on preview: Hacktag
Hacktag
Hacktag is een game die al een tijdje te vinden is in Early Access op Steam en die ook in ontwikkeling is voor de consoles, ook de Switch. Op Gamescom gingen wij ook eens met de game aan de slag en werden we eerlijk gezegd blij verrast door deze co-op stealth game.
In Hacktag draait alles rond het vergaren van informatie en ondertussen ook nog verborgen blijven. Daarbij moet je goed samenwerken met je partner, die in de game een volledig andere rol heeft. Langs de ene kant heb je de agent, die zich doorheen de fysieke ruimtes kan begeven en uit het zicht van de camera’s en veiligheidsmensen moet blijven. Langs de andere kant heb je de hacker, die zich in het computernetwerk bevindt. Hij moet zijn partner helpen met het openen van deuren en uitschakelen van deuren, maar moet ondertussen ook wel opletten voor de digitale veiligheid.
Dat maakt van Hacktag een game waarin de beide partijen goed moeten samenwerken. Het einde bereiken door een beetje op je eigen wat rond te lopen, dat zal niet lukken. Bij de agent blijven de deuren dan immers gesloten en de hacker krijgt problemen met firewalls. Bovendien zijn er ook nog een aantal minigames, waarbij er moet worden samengewerkt. Dat wil niet zeggen dat er geen vorm van competitie in de game zit, want op het einde van een level krijgt elke speler punten op basis van de acties die hij heeft uitgevoerd en de data die hij heeft verzameld.
Het leuke aan Hacktag is dat de twee rollen in de game ook echt volledig anders zijn, maar ondertussen toch sterk van elkaar afhankelijk. Sommige spelers zullen liever hacker spelen, terwijl anderen dan weer de agent verkiezen. Het nadeel is voor sommigen dan misschien wel dat je Hacktag niet alleen kan spelen. Er is geen enkele vorm van singleplayer aanwezig. Voor de eenzaten onder ons is het dan ook te hopen dat er steevast voldoende spelers online te vinden zijn.
Wanneer je in Hacktag wordt betrapt, dan is het nog niet onmiddellijk over en uit. Je partner kan je immers nog komen redden, maar krijgt daar wel maar een twintigtal seconden voor. Bij de hacker wil dat zeggen dat de agent even een firewall moet komen openen, terwijl de hacker op zijn beurt dan weer de deur van de cel moet open krijgen. Doe je dat snel genoeg, dan krijg je een nieuwe kans en kan je verder gaan met je missie.
Hacktag kan je online samen spelen, maar werkt volgens ons toch het beste wanneer je samen op één scherm speelt. Dan heb je net iets meer overzicht en kan je sneller hulp vragen van je partner. Wij vroegen dan ook of de game naar de Nintendo Switch kwam, want dat toestel lijkt voor ons perfect om met Hacktag aan de slag te gaan.
Grafisch kiest Hacktag voor een duidelijk verschil tussen de hacker en de agent. De hacker krijgt zo een blauwe overlay, zodat hij kan concentreren op de lijnen van het netwerk. De agent ziet dan weer niet waar het netwerk loopt en kan dus niet altijd weten welke plekken de hacker niet kan bereiken. Voor het overige is er vooral gekozen voor een kleurrijke omgeving.
Je kan trouwens ook je personages aanpassen. Daarvoor krijg je een aantal zaken die je op vlak van uiterlijk kan veranderen, maar elke speler kan ook een aantal vaardigheden toevoegen. Sommige daarvan zijn passief, terwijl je andere tijdens het spelen een keertje kan inzetten. De ene keer kan je daarmee vooral jezelf helpen meer punten te verzamelen, terwijl er ook vaardigheden zijn die voor beide spelers van pas komen.