Hands-on preview: Watch Dogs 2
Watch Dogs 2
De eerste Watch Dogs was niet universeel geliefd. Ondergetekende geraakte maar niet in de game, terwijl anderen het toch vermakelijk vonden. Ik heb het echt geprobeerd, maar na drie keer opnieuw te zijn begonnen kon de game mij nog steeds niet grijpen. Ubisoft probeert ons met Watch Dogs 2 echter opnieuw aan het hacken te krijgen.
Tijdens een speelsessie van een klein half uurtje duiken we wederom in de wereld van de goudeerlijke hackers en de grote boze overheid. Tot onze verbazing slaagt Watch Dogs 2 er veel beter in om onze aandacht vast te houden. Dat is toch wel lichtelijk opvallend, want de gameplay van Watch Dogs 2 is redelijk gelijk aan zijn voorganger. Het grote verschil is echter dat alle opties die het vorige deel tentoonstelde flink uitgediept zijn. Er zijn veel meer mogelijkheden om een missie tot een goed einde te brengen dan in het vorige deel en het is ditmaal zelfs mogelijk om de game uit te spelen zonder ook maar één iemand om het leven te brengen.
Daarnaast is het nieuwe hoofdpersonage, Marcus Holloway, een verademing ten opzichte van de dodelijk saaie, depressieve en licht psychopathische Aiden Pearce. Hij lijkt veel meer plezier uit te stralen – al slaat dit af en toe door naar een parodie op hackcultuur – en dat zorgde ervoor dat wij ook een stuk enthousiaster door het gedigitaliseerde San Francisco bewogen. Dat de stad op zijn beurt ook interessanter en kleurrijker oogt dan het grijze Chicago uit het vorige deel is dan ook nog eens mooi meegenomen.
Het San Francisco van de nabije toekomst is ruim twee keer groter dan het Chicago dat we in de eerste Watch Dogs te zien kregen. Daarnaast kun je nu vanaf het begin zonder beperkingen de hele wereld rondreizen. Natuurlijk kun je ook je hackerskunsten loslaten op de stad en haar nietsvermoedende bewoners. Net als in de eerste game kun je ook nu weer telefoons hacken van de burgers op straat en zijn ook de camera's die op elke hoek van de stad hangen niet veilig voor jouw hackvaardigheden. Nieuw is de mogelijkheid om auto's te hacken. Het is hilarisch om de inwoners van San Francisco beduusd te zien kijken wanneer hun auto er opeens vandoor gaat, zich in een druk kruispunt katapulteert en totale verkeerschaos aanricht.
Dat Marcus niet alleen in San Francisco is om lol te trappen, wordt duidelijk in de eerste missie die we spelen. We komen er achter dat een bedrijf in de buurt het telefoonverkeer van onschuldige burgers aftapt. Als ethische hacker (let wel: we hebben net een aantal heftige verkeersongelukken veroorzaakt) kun je dit natuurlijk niet over je kant laten gaan en ga je samen met jouw maten van jouw hackersgroep DedSec op onderzoek uit. Uiteindelijk leidt de zoektocht naar een waarhuis waar we een harddrive moeten stelen.
Het gebouw wordt bewaakt door een lading beveiligingsagenten, camera's en waakhonden. Het is niet logisch om ons zonder enige voorkennis in de missie te storten en dus maakt Marcus gebruik van zijn drone. Vanuit de lucht kunnen we vijanden spotten en wordt het ons duidelijk welke route we gaan nemen. Hierna zullen we toch echt de gadgets even moeten laten voor wat ze zijn en zelf weer het heft in handen nemen. Gewapend met een taserpistool schakelen we de waakhond uit en met een goedgeplaatste nekklem brengen we de bewakers naar dromenland.
Mocht de stille route niet jouw voorkeur hebben, dan is het nog altijd mogelijk om met grof geschut het gebouw aan te vallen of zelfs de missie te volbrengen zonder ook maar een voet in het gebouw te zetten. Hoewel het uitvoeren van de missie zonder dodelijke slachtoffers geen duidelijke voor- of nadelen heeft, liet de ontwikkelaar wel weten dat de wereld wel reageert op hoe jouw hackersgroep te werk gaat – en de hoeveelheid levenloze lichamen die je daarbij achterlaat.
Het is in Watch Dogs 2 ook mogelijk om met een partner de missies te lijf gegaan. Verschillende missies zijn specifiek gemaakt om met zijn tweetjes te spelen, al drukt de ontwikkelaar ons op het hart dat ze ook in je eentje te voltooien zijn. Het tactische samenspel die de co-op biedt kan echter voor hele toffe momenten zorgen. Terwijl wij met een drone vanuit de lucht een gang hide-out in de gaten hielden, hackte onze partner met een klein robotje een kast die alarmen uitschakelde. Vervolgens zette onze mede-hacker een val die een meterkast deed ontploffen. Terwijl een van de vijanden werd geëlektrocuteerd sloegen wij toe vanuit de schaduw en schakelden we de overige tegenstanders uit. Net op tijd scheurde we weg toen de politie onderzoek kwam doen naar al het kabaal.