Hands-on: Trackmania Turbo
TrackMania Turbo
[gespeeld op PS4]
Trackmania is één van die games die door de jaren heen een stevige cultstatus heeft opgebouwd en er wordt dan ook stevig uitgekeken naar opvolger Trackmania Turbo die de reeks voor de eerste keer naar de consoles zal brengen. Wij konden alvast een keertje aan de slag met de game.
Trackmania Turbo bouwt verder op zijn voorgangers en alles draait dus nog steeds rond korte races waarbij één foutje fataal kan zijn. Om je skills in dat racen te oefenen kan je in deze game aan de slag in de career mode, waarin je ongeveer 200 races kan afwerken in vijf verschillende kampioenschappen.
Die vijf kampioenschappen zijn dan nog eens onderverdeeld in vier verschillende omgevingen. Elk volgende kampioenschap is moeilijker dan het vorige, waarbij je de laatste twee kampioenschappen enkel kan vrijspelen als je voldoende gouden en zilveren medailles hebt verzameld, een gekend principe in heel wat racing games.
In het begin denk je dat het niet zo moeilijk kan zijn om voldoende medailles te halen, maar niets is minder waar. Al vanaf de eerste races zal je bijzonder goed moeten rijden om de tijden van de gouden en zilveren medailles te kloppen. De kracht van Trackmania Turbo ligt hem dan ook in het feit dat je dat zal blijven proberen.
De career mode kan je trouwens ook volledig in co-op spelen, dankzij de nieuwe double driver mode. Daarin krijg je letterlijk twee bestuurders aan het stuur. Elke speler kan gas geven, remmen en een richting aangeven. Enkel door samen te werken kan je een goede race neerzetten. Gaat je medespeler dus te laat in de remmen, dan is het best mogelijk dat je het decor in vliegt en je de race dus helemaal opnieuw kan beginnen. Double driver mode is zonder twijfel ook de perfecte manier om je niet-gamende wederhelft toch aan het gamen te krijgen.
Neem je het liever tegen elkaar op, dan heb je in Trackmania Turbo verschillende opties. Om te beginnen heb je drie offline multiplayer modes. In Hot Seat kunnen maximaal 16 spelers proberen om de beste tijd neer te zetten. De persoon met de beste tijd zit dan in de hot seat en moet toekijken hoe andere spelers proberen om zijn tijd te breken. Lukt dat, dan mag hij of zij opnieuw aan de slag. In Arcade moet je enkel proberen om op het scorebord te komen.
Aan het begin van de game is dat scorebord leeg, maar door races te rijden in Arcade zal het opgevuld worden. Net zoals vroeger in de arcadehallen moet je er alles aan doen om jouw initialen bovenaan het lijstje te krijgen. Tot slot heb je ook de mogelijkheid om de game in split screen te spelen, met maximaal vier spelers. In een tijd waarin steeds minder games split screen gebruiken, zijn wij bijzonder blij met die optie.
Daarnaast neem je het ook steeds online op tegen andere racers, door middel van een online scorebord. Dat gebeurt niet enkel wereldwijd, maar ook lokaal. Geef je dus aan dat je in Antwerpen woont, dan krijg je ook meteen te zien welke positie je in Antwerpen bekleedt. Je kan dan misschien niet de beste van de wereld worden, maar je kan wel altijd proberen om de beste van je stad te zijn. Je kan ook online racen, maar dat konden we in de preview nog niet uittesten.
Trackmania staat natuurlijk ook bekend om zijn gekke tracks en dat is in deze sequel niet anders. De game bevat dan misschien maar vier omgevingen, maar daarin is heel wat variatie mogelijk en er zitten nog steeds heel wat tracks met loopings en andere rare kronkels in. Ben je alle tracks beu, dan kan je ook gewoon aan de slag in de track builder. Daarin kan je automatisch nieuwe parcours laten uittekenen, maar je kan het ook helemaal zelf uitvoeren. Om het voor iedereen doenbaar te houden een track te maken, zijn er in de track builder drie moeilijkheidsgraden met steeds meer opties.
Ten opzichte van Trackmania United maakt Trackmania Turbo natuurlijk een mooie sprong voorwaarts. Dat is geen verrassing, want de game is ondertussen al bijna tien jaar oud. De omgevingen zijn daarbij bijzonder kleurrijk, wat perfect past bij het sfeertje van de game.