Assassin's Creed IV: Black Flag
Yarr-lijkse vooruitgang in Assassin's Creed IV: Black Flag
Assassin’s Creed III is nog niet echt lang op de markt, de DLC’s moeten er voor een deel zelfs nog aankomen, maar toch zijn we hier al met onze eerste preview van Assassin’s Creed IV. De reeks is dan ook al een tijdje een jaarlijkse traditie geworden voor Ubisoft. Er is één regel in het Assassin’s Creed-universum: een nieuw nummertje staat gelijk aan een nieuwe periode. Dat is deze keer niet anders en dus waren wij stiekem toch heel benieuwd naar welke periode ze ons nu weer zouden sturen.
Bij de eerste beelden van de aankondigingstrailer die we te zien kregen, wisten we het al. We mogen onze fles rum en ons ooglapje gaan zoeken, want we gaan als piraat de zeven zeeën onveilig maken. We gaan ook voor het eerst terug in de tijd ten opzichte van een voorgaande Assassin’s Creed, al maken we deze keer geen al te grote sprong.
Hoofdpersonage is deze keer Edward Kenway. Je leest het goed, Kenway. Edward is de vader van Haytham Kenway en dus de grootvader van Connor uit Assassin’s Creed III. Zo hebben we voor de eerste keer een echte familieband tussen twee games uit de franchise. Deze band zou wel eens heel interessant kunnen zijn, want wie weet komen we te weten hoe Haytham uiteindelijk bij de Tempeliers is terecht gekomen, terwijl hij toch duidelijk de hidden blades van een assassin gebruikt.
Assassin’s Creed IV: Black Flag – wat de volledige titel van het spel is - speelt zich af in de gouden tijd voor piraten. In het begin van de achttiende eeuw vochten verschillende Europese grootmachten over de rijkdommen die de Nieuwe Wereld te bieden had. Veel jonge mannen kwamen zo bij het leger terecht en hoopten zo hun geluk te vinden in Amerika. In 1713 werd er echter een verdrag gesloten en werd het een pak rustiger voor de kust van Amerika. Veel mannen vielen zonder werk en er was niet genoeg rijkdom op het vasteland om iedereen te ondersteunen. Tot wanhoop gedreven stortten deze mannen zich in de misdaad op zoek naar rijkdom en ontstonden de piraten.
Dat is ook het verhaal van Edward. Hij was een privateer voor het Britse Rijk die tot piraterij werd gedreven en het schopte tot kapitein van zijn eigen schip, de Jackdaw. Hij tuimelt vervolgens zonder het zelf te weten in het eeuwenoude conflict tussen assassijnen en tempeliers. Dat maakt van Edward ook een beetje een uitzondering wanneer we hem vergelijken met de voorgaande assassins. Die werden allemaal gedreven door een bepaald doel. Bij Edward is dat minder het geval. Hij is een piraat die toevallig ook een assassin is. Dat zal je bijvoorbeeld merken in zijn vechtstijl. Edward is veel bruter en zal vuiler vechten dan we gewoon zijn van een Ezio of een Connor. Edward mixt zo twee ideologieën. Aan de ene kant is hij een brute, maar slimme en charismatische piraat en aan de andere kant is hij een assassin met de nodige training.
Verwacht je trouwens niet aan een Jack Sparrow-kloon. Assassin’s Creed IV kiest voor de ruwe kant van piraterij en niet voor de Disney-versie. Piraten als Blackbeard, die trouwens een goede vriend en mentor is van Edward, zullen hun opwachting maken en zullen tonen dat piraterij geen fantasie is, maar harde realiteit.
Assassin’s Creed IV speelt zich voor de eerste keer af op een echt uitgebreid gebied. We bevinden ons in de Caraïben en vrijwel de hele regio is onze speeltuin. Zo zijn er drie grote steden aanwezig: Kingston, Havana en Nassau. Alle drie zijn ze een stad op zichzelf en hebben ze hun eigen kenmerken. De meest opvallende stad tussen die drie is ongetwijfeld Nassau. Het is een naam die veel mensen weinig zal zeggen (tenzij je nu spontaan het Wilhelmus begint te zingen). Nassau werd ook wel The Pirate’s Republic genoemd. Het was een hele regio die in handen was van de piraten en waar ze een eigen gemeenschap hadden opgericht. Een soort veilige haven dus voor alles en iedereen piraat. Nu ja, hoe veilig ben je natuurlijk tussen een bende piraten. In totaal bevat Assassin’s Creed IV: Black Flag niet minder dan 50 locaties, waaronder vissersdorpen, geheime grotten en nog meer. Voor de eerste keer zullen we zelfs enkele avonturen onder water kunnen beleven.
De ontwikkelaars wilden in dit spel een echte open wereld creëren en dus werden we verteld dat het spel geen laadschermen zal hebben terwijl je jezelf over de map beweegt. Je zou dus in principe even je schip voor anker moeten kunnen leggen, van boord springen en dan even naar dat idyllische eiland kunnen zwemmen. Je zal dus niet als het ware moeten teleporteren van stad naar stad. Je zal je compleet vrij kunnen bewegen over land en zee.
Volgens de makers zal het spel zich voor ongeveer 40 procent op zee afspelen en dus zijn je schip en de gameplay die er mee gepaard gaat heel belangrijk. De Jackdaw zal ongeveer hetzelfde systeem hanteren als je schip uit Assassin’s Creed III. Je zal het dus kunnen uitbreiden met enkele snufjes, al zal dat in Black Flag veel uitgebreider zijn. Op de beelden die we te zien kregen, konden er meer dan 50 upgrades uitgevoerd worden aan je schip, gaande van extra swivel guns en kanonnen, naar een sterkere boeg om lekker andere boten te rammen. Ook je bemanning zal je zelf moeten uitbouwen en onderhouden.
In Assassin’s Creed III zaten al zeegevechten, maar die mag je beschouwen als een soort prototype voor die in zijn opvolger. Zo waren gevechten in Assassin’s Creed III vrij scripted en stopten ze zodra je een tegenstander had verslagen. Nooit moest je echt een ander schip enteren, tenzij scripted. Dat is deze keer anders. Je zal op zee vijanden tegenkomen, net zoals je dat ook op het land meemaakt. Je kiest dan zelf of je de aanval inzet of niet. Kies je voor de aanval, dan kan je een schip volledig slopen en naar de bodem van de zee sturen of je kan de enterhaken uitgooien en eens gaan kijken welke schatten er zoal aanwezig zijn. Ook daarbij krijg je volledige vrijheid. Je kan kiezen voor de frontale aanval of je kan het meer stealthy aanpakken om zo de kapitein simpel te doden. Die vrijheid willen de makers trouwens ook terug in de rest van het spel, zeker bij assassinations. Spelers moeten terug het gevoel krijgen dat ze de volledige controle over een situatie hebben.
Naast het hoofdverhaal heb je in Assassins Creed IV: Black Flag nog twee aspecten die aan bod komen, namelijk het heden en de multiplayer. Over die laatste kunnen we jammer genoeg enkel zeggen dat hij aanwezig zal zijn. De aanpak van het heden is dan weer helemaal nieuw. Zoals jullie hopelijk al weten, is het einde van Assassin's Creed III redelijk duidelijk op bepaalde vlakken. Spoiler: Desmond sterft in wezen. Om die leemte te vullen is er een nieuw hoofdpersonage in het heden, namelijk de speler zelf. Jij zal als jezelf bij Abstergo terechtkomen. Vraag ons nu niet hoe ze dat gaan aanpakken, want daar hebben we nog geen idee van, maar op zich is het wel een interessant uitgangspunt. Het verhaal zal alvast verder borduren op het einde van Assassin’s Creed III.
Over het grafische aspect willen we hier nog geen uitspraak doen en wel om verschillende redenen. Ten eerste zijn de beelden die we al hebben gezien nog niet afgewerkt of bestonden ze vooral uit CGI. Daar kunnen we niet echt conclusies uit trekken. Ten tweede zagen we dat Assassin’s Creed IV: Black Flag niet enkel op current gen zal verschijnen, maar zagen we ook PS4 tussen het lijstje staan. We veronderstellen dat we daar ook de opvolger van de Xbox 360 mogen bijrekenen. We mogen dan ook stellen dat de graphics tussen verschillende versies immens kunnen verschillen.