Hands-on: Football Manager 2013
Iedereen is bondscoach in Football Manager 2013
Naast Fifa en PES is er nog een game waar menig voetbalfan jaarlijks naar uitkijkt: Football Manager. Elk jaar opnieuw beginnen miljoenen voetbalfanaten aan een carrière als voetbalcoach en worden ze de grote held bij de club van hun keuze. Zo kunnen ze allemaal eens en voor altijd bewijzen dat ze het inderdaad beter weten dan die idioot die de club nu in dienst heeft. Binnenkort komt de versie voor 2013 op de markt en wij kregen de kans om hem al eens te testen.
Football Manager is al jaar en dag veruit de beste voetbal-sim. Het is niet zonder reden dat enkele topclubs in het echte leven gebruik maken van hun uitgebreide en steevast correcte database. Toch moeten ze bij SI Games elk jaar opnieuw werken om de titel fris en aantrekkelijk te houden. Ook dit jaar zijn er weer flink wat veranderingen doorgevoerd. Veel van die wijzigingen zijn klein en zullen voor een pak spelers zelfs niet opvallen, maar dit jaar zijn er ook enkele grote nieuwigheden.
De algemene look van het spel is nog eens aangepakt, waardoor alles er nu frisser en moderner uit ziet. Er zit meer beweging in, meer kleur en het algemene gevoel is een pak aantrekkelijker dan voorheen. Ook de match engine kreeg een poetsbeurt. Bekijk je wedstrijden in 3D, dan zal je merken dat de bewegingen en het uitzicht van de spelers veel realistischer is. Je zal dus meer het gevoel hebben dat je kijkt naar een echte wedstrijd op tv, daar waar je vroeger eerder keek naar slecht getekende poppetjes. Alles rond de match ziet er ook beter uit dan voorheen. Je krijgt nu via een klein blokje tijdens de match constant nuttige info op je scherm. Zo kan je alles nauwgezet volgen. Wil je vervolgens een wissel doen, dan heb je maar op 1 knop te drukken en kan je snel een vervanging doorvoeren. Zo blijft het allemaal lekker vloeiend.
Wanneer je op het scherm van een speler bent, zal je nu ook onmiddellijk enkele knoppen in beeld krijgen die je normaal vaak gebruikt daar. Je kan snel een scout op hem af sturen, je kan hem op je verlanglijst zetten en je kan een bod uitbrengen om hem naar je club te halen. Zo moet je geen elfendertig menu’s meer doorworstelen. Het is duidelijk dat de ontwikkelaars hebben nagedacht over het tempo binnen het spel.
Op vlak van gameplay zijn er ook enkele wijzigingen doorgevoerd. Om te beginnen zijn er een aantal nieuwe functies ontstaan binnen de club. Zo kan je voor je jeugd nu ook een complete technische staf samenstellen, met fysiotherapeuten, een trainer voor je doelmannen en ga zo maar door. Allemaal kunnen ze specifiek gericht zijn op het werken met jeugd. Om goede jeugd te krijgen, moet je nu ook een goed hoofd van de jeugdopleiding hebben. Hij kan er samen met goede scouts voor zorgen dat je jeugd alle grote talenten uit je regio binnenhaalt en hij zal zich ook nauwgezet bezig houden met alles wat met de jeugd te maken heeft, als je dat wil tenminste. Daarnaast heb je nu ook de mogelijkheid om een technisch directeur aan te nemen. Hij kan veel taken van je overnemen en afhankelijk van de manier waarop je speelt, kan je hem veel of weinig verantwoordelijkheden geven. Je kan hem bijna alles laten regelen buiten het opstellen van je ploeg, als je dat wil.
Ook de trainingen zijn stevig aangepakt. Die zijn nu veel overzichtelijker geworden. Je moet je nu niet meer bezighouden met het opmaken van een heleboel schema’s. Trainingen draaien nu om accenten en eventuele individuele trainingen. Die laatste kan je ook heel snel instellen aan de hand van het advies van je staf, rechtstreeks in het hoofdmenu van de trainingen. Wij denken alvast dat veel fans van FM hier tevreden mee zullen zijn, aangezien trainingen vroeger heel intensief waren, maar vaak weinig duidelijk resultaat hadden.
Verder zijn er nog verbeteringen aangebracht aan de communicatie met de media, je bestuur en je spelers en zijn clubs nu slimmer bij het onderhandelen van transfers. Belastingen van een land hebben nu trouwens ook invloed op contractonderhandelingen. Betaal je in een land veel belastingen, dan zal je daar nu dus rekening mee moeten houden bij het aanbieden van een bepaald loon.
Een andere, hele grote vernieuwing is de invoering van Football Manager Classic. Deze mode is een gestripte versie van het origineel, waarin spelers die minder tijd hebben sneller een seizoen zullen kunnen spelen. Er zijn een flink aantal opties uit het spel gehaald, waardoor je minder met randverschijnselen bezig zal moeten zijn. Je kan je dus volledig richten op het uitbouwen van je ploeg en het winnen van wedstrijden. Heb je zelfs geen tijd om de wedstrijden te bekijken, dan kan je onmiddellijk een resultaat vragen. Je kan op voorhand een aantal parameters ingeven, waarmee je ploeg rekening zal houden tijdens de match, zoals bepaalde wissels, maar voor de rest zal je niks kunnen doen in verband met de wedstrijd. Volgens de makers zou een speler in principe in slechts 10 uur een volledig seizoen kunnen spelen.
FM Classic is eigenlijk de handheldversie die nu ook speelbaar is op de pc. Dat merk je ook aan het feit dat je bepaalde zaken zal kunnen vrijspelen of kopen, om je een beetje te helpen tijdens het spelen. Je kan er zo voor zorgen dat je niet meer ontslagen kan worden of je kan snel een nieuw stadion bouwen. Deze zaken kan je trouwens niet gebruiken in de volledige versie van Football Manager.
Naast FM Classic heb je ook nog Challenges. Deze uitdagingen speel je binnen FM Classic, maar telkens krijg je een specifieke uitdaging voorgeschoteld. Momenteel zijn er nog maar een aantal beschikbaar, maar in de toekomst zouden er meer te koop moeten zijn als DLC. Het is leuk dat dit nu onmiddellijk toegevoegd is aan het spel, want op het internet zijn er elk jaar honderden uitdagingen te vinden die worden gemaakt met speciale databases. De vraag is dus of spelers nieuwe challenges wel zullen kopen. Veel zal waarschijnlijk van de prijs afhangen. Het is trouwens wel leuk om een ploeg in handen te krijgen die 20 punten achterstaat op de laatste en waarbij jouw enige doel is om de ploeg voor degradatie te behoeden en dit op slechts een half seizoen. Het is ook fijn dat er leaderboards zijn, waarmee je jouw prestatie kan vergelijken met de rest van de wereld.
Ook online games kregen enkele nieuwe zaken mee, al hebben we die nog niet echt kunnen testen. Je kan nog altijd gewoon samen een game spelen, waarbij je elke je eigen team leidt, maar je kan ook speciale competities of bekers oprichten, om zo snel tegen een aantal vrienden te spelen. Hierbij kan je ook je team uit de singleplayer importeren. Zo kan jij met Antwerp uit het jaar 2020 spelen tegen Anderlecht uit 2014 en kunnen jij en je vrienden eindelijk echt uitvechten wie nu de beste ploeg heeft.