Hands-on: Need for Speed: Most Wanted
De Need for Speed-reeks is de laatste jaren helemaal terug aan de oppervlakte gekomen. De ene game was al beter dan de andere, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat de reboot een succes is geweest. Momenteel krijgt Most Wanted een nieuw laagje verf en het zal niet lang meer duren voor we van deze klassieker een nieuwe versie zullen krijgen.
De eerste Most Wanted stond bekend omwille van twee dingen: ten eerste natuurlijk de achtervolgingen en de problemen met de politie en het tweede aantrekkingspunt was de mogelijkheid om te tunen. Bij het spelen van de nieuwe Most Wanted merken we al snel dat de achtervolgingen op zijn minst nog steeds aanwezig zijn.
De ontwikkelaar van deze Most Wanted is Criterion, een naam die veel mensen zullen herkennen van Burnout. Wanneer ze voor het eerst deze game opstarten, zullen ze ook onmiddellijk enkele gelijkenissen opmerken. De open wereld, zoals die in een Burnout Paradise zit, is ook hier weer aanwezig. Je rijdt met je auto rond in een grote stad waar vanalles te beleven valt. Zo kan je weer reclameborden gaan kapot rammen, kan je geheime stukken en sprongen gaan ontdekken en kan je proberen geflitst te worden tegen een zo hoog mogelijke snelheid. Need for Speed: Most Wanted werkt daarom natuurlijk ook weer met Autolog. Je zal - telkens je geflitst wordt - te zien krijgen met welke snelheid je vrienden daar voorbij zijn gesneld, zodat je volgende keer kan proberen om net iets sneller te zijn.
Doorheen de stad zal je natuurlijk ook flink wat flikken tegenkomen. Steek je iets uit in hun buurt, dan zullen ze de achtervolging inzetten. Hoe meer je daarna afbreekt, hoe hoger het alarmlevel zal zijn en hoe meer politie je dus achter je aan zal krijgen. Een achtervolging is pas ten einde wanneer je kan ontsnappen of wanneer je gearresteerd wordt. Ook tijdens officiële races zal je af en toe te maken krijgen met de politie. Dan zullen ze barricades opwerpen, je van de baan proberen te rijden of ze zullen spijkermatten op de grond leggen.
Het is dan dat de tuning in beeld komt of tenminste wat er voor moet doorgaan. Je kan verschillende onderdelen op je wagen zetten, maar voor zover wij konden zien, gaf dat geen verschil aan de auto. Je kreeg wel andere stats, zoals betere boost, betere tractie enzovoort, maar een visueel verschil was er niet. Het is ook bijzonder vreemd dat je in het midden van een race gewoon van onderdelen kan wisselen. Worden je banden kapotgemaakt, dan wissel je gewoon even snel en het probleem is opgelost. Het maakt het allemaal heel vloeiend en het zorgt er voor dat je een race niet verliest, omdat je vergeten was je uitlaat aan te passen, maar we vinden het toch maar vreemd.
Wil je eens met iets anders rondrijden, dan kan je doorheen de stad andere auto’s vinden. Dan moet je gewoon even in de buurt komen, op de juiste knop duwen en je zit in een andere auto. Daarna kan je vrij die auto kiezen wanneer je maar wil. Je zal dus geen auto’s meer moeten kopen om zo je garage uit te bouwen. Toch wel spijtig ergens dat dit samen met het tunen is verdwenen uit het spel. Het waren immers enkele aspecten waar veel mensen graag mee bezig zijn in zo’n games. Een unieke auto maken was voor sommige gamers belangrijker dan het winnen van races. Het is ook daarom dat we tijdens het spelen van dit spel net iets te vaak het gevoel krijgen dat deze Need for Speed: Most Wanted eigenlijk gewoon een Burnout is in een NFS-jasje. De Burnout-games zijn zeker en vast heel sterk en leuk om te spelen, maar wanneer we Need for Speed spelen, willen we ook echt Need for Speed spelen.
In Need for Speed: Most Wanted draait alles om Speed Points. Die mag je aanzien als de experience van het spel. Door vanalles uit te steken in de stad en door races te winnen verzamel je Speed Points, waarmee je stijgt op de Most Wanted-ranking. Kom je op een bepaald aantal punten, dan mag je een race tegen een rechtstreekse tegenstander doen. Win je die race en kan je hem daarna ook nog eens van de baan rijden, dan mag je zijn auto hebben. Elke auto in het spel heeft trouwens een specifieke set races. Je zal ze dus allemaal moeten vinden om alle wedstrijden te kunnen doen. Win je met die auto races of haal je bepaalde doelstellingen, zoals er 50 kilometer mee afleggen, dan speel je upgrades voor die auto vrij. Grafisch is Need for Speed: Most Wanted een echt pareltje. Zowel de omgeving als de auto’s zien er heel goed uit. Daar hebben we dus al in ieder geval geen klachten over.