Hands-on: Far Cry 3
Trippen met Far Cry 3
Momenteel trekt bij Ubisoft Assassin’s Creed de meeste aandacht naar zich toe, maar er staat nog een andere topper op het programma, waar heel wat mensen naar uitkijken. Wij waren dus maar al te blij toen we de kans kregen om de singleplayer van Far Cry 3 te gaan testen. Ubisoft nodigde ons zelfs speciaal uit op een zomerse locatie, met barbecue. Spijtig dat het in België was en het dus regende.
We kregen een controller in onze handen geduwd, met de melding dat we het spel gewoon vanaf het begin konden spelen. Met een druk op de knop waanden we ons onmiddellijk in warmere oorden dan het druilerige België. Alles begint met Jason en zijn vrienden die lekker aan het feesten zijn op een tropisch eiland. Hun luilekker leventje neemt echter een dramatische wending wanneer ze gevangen genomen worden door Vaas en zijn bende piraten. Al snel word je samen met je broer wakker in een cel en is je eerste doel weg geraken van deze gek. Hier krijg je direct een eerste voorsmaakje van de stealth die aanwezig is in het spel. In plaats van je weg naar buiten te knallen, sluip je door het kamp en gooi je waar nodig een steen om vijanden af te leiden. Je maakt ook gebruik van het struikgewas om ongezien te blijven.
Jij speelt als Jason en eens je uit het kamp bent ontsnapt, moet je snel leren om te overleven in de jungle. Gelukkig maak je enkele vrienden, waaronder Dennis en Dr. Earnhardt. Zij zullen je leren omgaan met alles wat er in de wildernis te vinden is. Zo is een van je eerste opdrachten het doden van enkele varkens en het verzamelen van een paar planten. Dat is iets dat je doorheen het spel veel zal doen. Met de planten kan je verschillende drankjes maken, zoals health potions, maar ook drankjes die je sterker maken of die je damage terugdringen. Er zijn een heleboel recepten die je ofwel zelf moet ontdekken of zal krijgen tijdens het spelen. Met de dode dieren doe je dan weer heel andere zaken. Bij hen is het de huid die je moet gebruiken, om zo verschillende soorten equipment te maken. Dit zal essentieel blijken, want al van bij de start van Far Cry 3 zal je merken dat je inventory niet al te groot is. Wil je dus verschillende zaken ronddragen, dan zal je op jacht moeten gaan.
De dieren in Far Cry 3 zijn verdeeld over verschillende gebieden, dus je zal een beetje moeten rondreizen om alles wat je nodig hebt te vinden. De spelwereld is echter immens groot en we horen veel mensen die het tweede deel gespeeld hebben al tot hier zuchten. Hen kunnen we echter geruststellen. De ontwikkelaars hebben een manier gevonden om al het reizen een beetje draaglijker te maken. Verspreid over de kaart heeft Vaas een flink aantal outposts. Die kan je aanvallen en veroveren. Eens zo’n outpost in jouw bezit is, krijg je er een aantal voordelen bij. Om te beginnen heb je er een safe house, waar zich steeds een winkel bevindt. Daarnaast kan je ook fast travel gebruiken, om zo van outpost naar outpost te reizen. Zit je dus helemaal aan de verkeerde kant van de map en wil je even een haai gaan vangen, dan open je gewoon je kaart, kies je de juiste outpost en binnen enkele seconden sta je al een pak dichter bij je prooi.
Dat wil niet zeggen dat er geen voertuigen meer in deze Far Cry zitten. Je zal tijdens het spelen verschillende auto’s, quads en veel meer tegenkomen. Wij hadden het meeste plezier met de glider. Op een hoog punt vertrekken, over de wereld zweven, om dan op het gepaste moment naar beneden te duiken en keihard de aanval in te zetten. De dood komt van boven en de mannen van Vaas zullen het geweten hebben.
Zo’n reuzengrote kaart is heel leuk, maar tegelijk heel saai als er geen bal valt te doen. Gelukkig zit Far Cry 3 vol kleine missies die je overal zal tegenkomen. Soms moet je een pakje gaan afleveren, andere keren moet je een paar dieren gaan doden en weer een andere keer moet je iemand ongezien gaan neerknallen. Je zal steeds bezig zijn en slechts raar of zelden zal je doelloos rondlopen. De ontwikkelaars vertelden ons dan ook dat ze op dat gevoel wilden inspelen. Dat gevoel van ontdekking, waarbij je het niet kan laten om het hoofdverhaal te verlaten, om toch maar even naar die zijmissie te gaan kijken. Een leuke vorm van zijmissies zijn de Trials of Rakyat. Hierin krijg je een missie voorgeschoteld en is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te behalen. Hoe meer punten je haalt, hoe meer experience en geld je zal verdienen. Het leuke aan deze trials is dat ze werken met online leaderboards en je dus je prestaties kan vergelijken met de hele wereld.
Om niet onmiddellijk de hele map vrij te geven is Far Cry 3 een trucje gaan lenen bij Assassin’s Creed. Er zitten in het spel een aantal radiotorens, die je terug moet gaan inschakelen. Wanneer je dat doet, wordt een deel van de wereldkaart vrijgegeven. Zelfs de animatie die je daarbij te zien krijgt, kwam ons bekend voor. Nu is dat natuurlijk niet slecht. Het zorgt voor enkele extra missies en je wordt als speler niet vanaf het begin overweldigd door dit immense spel.
Jason is niet van bij de start een koelbloedige moordenaar. Hij moet nog vanalles leren en daarom bevat de game dan ook 3 verschillende skill trees. Alle drie zorgen ze voor een andere speelstijl en het is dan ook aan de speler om te beslissen hoe hij wil dat Jason evolueert. The Heron zal je skills geven die te maken hebben met mobiliteit en longe range takedowns. The Shark draait dan weer om assault takedowns en healing, terwijl The Spider je beter maakt in stealth takedowns en survival. Als speler zal je natuurlijk nooit volledig voor een bepaalde skill tree kiezen, maar het toont wel aan dat je Far Cry 3 op verschillende manieren kan spelen. Je kan het rustig aanpakken of gewoon op afstand blijven, maar je kan er ook zonder nadenken invliegen. Zo bevat het spel voor ieder wat wils en kan je tijdens het spelen ook redelijk vlot van tactiek veranderen.
Grafisch ziet Far Cry 3 er geweldig uit. Dat was ook al zo in het tweede deel, maar nu is het spel ook nog eens echt leuk. Veel van de cutscenes zien er geweldig uit, maar ook de jungle en alles eromheen is knap vormgegeven. Ook op vlak van audio zit alles goed in elkaar. Alle geluiden die je hoort, houden je op de tippen van je tenen. Grommende dieren, auto’s die komen aangereden, piraten die een uitleg aan het doen zijn. De personages waar je echt een band mee hebt tijdens het spelen, zoals een Vaas, hebben ook leuke stemmen meegekregen. Daarnaast is Vaas gewoon ronduit hilarisch met momenten. Al van bij zijn eerste vertoning moesten we lachen met zijn uitspraken, zelfs toen we moesten rennen voor ons leven.