Assassin's Creed: Utopia
Het lijkt duidelijk dat Ubisoft volop bezig is met de uitbreiding van de Assassin's Creed franchise. Naast de volwaardige titelreeks verschijnt er binnenkort bijvoorbeeld een PS Vita spinoff, al eindigt de ambitie daar niet. iPhone-, iPad- en zelfs Androidgebruikers kunnen binnenkort namelijk aan de slag met Assassin's Creed: Utopia, een city builder met een wel heel interessante achtergrond.
Toegegeven, op het eerste zicht lijkt deze game slechts de zoveelste freemium city builder in het rijtje, maar dan met een populaire franchise achter zich. Die opmerking is zeker terecht, al beschikt Utopia toch over enkele elementen die de concurrentie niet heeft. Eén van die voorbeelden is bijvoorbeeld de 'mobile cross play', aangezien Androidgebruikers kunnen spelen tegen mensen met een iPhone of iOS.
Assassin's Creed staat verder bekend om zijn verhaal en ook deze city builder is daar geen uitzondering op. Je moet hier wel geen verhaal verwachten zoals de grotere games, maar eerder stukken achtergrondinformatie die leiden tot de introductie van Assassin's Creed III. Je zal namelijk een groep Europeanen volgen die al zeilend onderweg zijn naar Roanoke Island, om daar een nieuwe kolonie te starten. Tussen deze kolonisten bevinden zich toevallig enkele assassijnen, een element dat een grote rol zal spelen in de uiteindelijke aanwezigheid van zowel Templars als Assassins in Assassin's Creed III.
De eigenlijke stad is dan weer vergelijkbaar met andere populaire games als Simcity Social en zelfs Farmville. Zo verschijnen er bijvoorbeeld zakken goud boven de gebouwen, iets dat vrij kenmerkend is in dit soort games. Om die vertrouwde gameplay toch iets te verbreken, heb je naast het beheren van je stad ook nog eens conflicten die je moet oplossen. Je stad kan namelijk aangevallen worden door zowel andere spelers als de computer. Als het zover is, dan zal er zich een combat systeem voordoen dat vrij vergelijkbaar is met Battle Nations, een andere city builder game op iPad. De gevechten werken namelijk via het alom bekende turn based systeem, met hier en daar een nieuwe insteek. Zo is elk wapen verschillend qua zone of effect, waardoor je steeds tactisch te werk zal moeten gaan. Zo heb je soldaten met speren die zowel vijanden aan de frontlinie als aan de achterkant kunnen raken. Na elk gevecht krijg je tenslotte ervaringspunten en geld, wat opnieuw vrij kenmerkend is, maar wel zorgt voor de nodige verslavingsfactor.
Als je trouwens wil weten wat de functie is van al dat geld, dan hebben we één simpel antwoord klaarstaan: méér huizen bouwen. Goud is namelijk erg belangrijk voor je stad, maar ook voor je leger. Als je meer soldaten wilt recruteren of grotere huizen wil neerzetten, dan zal je spaarpot namelijk even groot moeten zijn. Het zal alvast afwachten worden hoeveel goud bepaalde gebouwen kosten, want iedereen kent wel de gebruikelijke microtransacties in een freemium game. Benieuwd hoe Ubisoft dit zal aanpakken.
We mogen de belangrijke crossplay-functie natuurlijk niet vergeten, want bovenstaande gevechten kan je ook uitvoeren tegen je iOS-maatjes (of erger nog voor sommige mensen: Androidgebruikers). Vergeet dus maar die strijd van Assassins tegen Templars, want het lijkt erop dat er zich een nieuwe strijd zal uitspelen in Utopia. Wij houden ons hart alvast vast. Gelukkig zal die strijd zich wel beperken tot het uitmoorden van elkaars virtuele soldaatjes, want elkaar dwars zitten qua dorpen aanvallen lijkt er voorlopig nog niet in te zitten, al kan dat nog altijd komen. Als je trouwens meer van het diplomatische type bent, dan kan je natuurlijk ook een heuse guild creëren, zonder onderscheid tussen Android en iOS.
Om te eindigen vroegen we ontwikkelaar GREE trouwens nog of er enige interactie zal zijn tussen deze game en zijn grote broer, Assassin's Creed III. Denk maar aan de beloningen van Project Legacy, de Facebookgame, of het uPlay-systeem. Niet geheel onverwacht antwoordde men dat men niet mag antwoorden op zo'n vraag, wat eigenlijk bijna even goed is als een volmondige "ja". De game wordt alvast verwacht eind 2012.