1 miljoen handtekeningen en Europa bekijkt om games langer speelbaar te houden
Het gebeurt vaker en vaker dat games onspeelbaar worden omdat de servers waar ze op draaien, of waar ze minstens eventjes een connectie mee moeten maken, afgesloten worden. Soms gebeurt dat ook al enkele jaren of zelfs maar enkele maanden na de release van een game. Niet leuk natuurlijk en daar tracht "Stop Killing Games" iets aan te doen.
Stop Killing Games is een initiatief dat gamebedrijven ertoe wil aanzetten om games altijd in een speelbare staat achter te laten, ook wanneer de servers worden opgedoekt. Om dat doel te bereiken is nu een petitie gestart onder het European Citizens Initiative, dat Europese burgers toelaat om voorstellen in te sturen waar de Europese Unie vervolgens naar kan kijken.
Eén probleempje echter: alvorens de Europese Unie naar een voorstel kijkt, moet het één miljoen handtekeningen hebben verzameld. Dat zijn er heel wat, maar gelukkig is er ook tijd, in dit geval tot eind juli 2025 om precies te zijn. Op het moment van schrijven zijn al 64.500 handtekeningen verzameld.
Stop Killing Games geeft zelf ook effectief suggesties voor de manier waarop gamebedrijven hun games speelbaar kunnen achterlaten voor de consument. Dat kan bijvoorbeeld door de verplichte connectie met een server uit de game te halen wanneer men beslist om de ondersteuning voor de game stop te zetten. In plaats van een vereiste online connectie kan de game dan gewoon offline speelbaar blijven. Voor multiplayer games en andere games die afhankelijk zijn van servers zouden dan weer tools voorzien kunnen worden die spelers helpen om de game op eigen servers te laten draaien.
Vanuit gamebedrijven wordt op dergelijke initiatieven doorgaans argwanend en afwijzend gereageerd. Vaak wordt verwezen naar licentieproblemen en bedrijfstechnische redenen die maken dat op een bepaald moment nu eenmaal definitief de stekker uit een game getrokken moet worden, al is de vraag of dat echt zo onoverkomelijk is.
Hoe dan ook wil Stop Killing Games gamebedrijven via Europese regelgeving dus verplichten om games speelbaar te houden en daartoe dient deze petitie waarvoor één miljoen handtekeningen nodig zijn. Eén miljoen handtekeningen bieden weliswaar geen garantie dat zulke wetgeving er zal komen, maar de Europese Unie zal er dan op zijn minst wel ernstig naar kijken.
Vind ik op zich een goed initiatief. Want die licentieproblemen en bedrijfstechnische redenen zijn vaak gewoon een goedkoop excuus van de publishers en niet van de ontwikkelaars. Vaak genoeg is het vaak verplicht een online connectie te hebben om te kunnen en mogen spelen zoals met games van EA en 2K. Dat dit niet voor alle games mogelijk is, kan ik wel begrijpen, sportsgames draaien buiten muzieklicenties ook op de licenties van de sport, teams en spelers. Niettemin werd daar vroeger bij vorige consolegeneraties niet moeilijk over gedaan. Dit had toen vooral impact op de beschikbaarheid op de online platforms zoals Steam of het toenmalige Origin.
Al te vaak is het online gegeven ook het businessmodel waar ze niet willen van afstappen en de onkosten voor het onderhoud van deze servers, vaak genoeg games as a live service. Ze kunnen inderdaad een offline mogelijkheid inbouwen maar het probleem is dat de bepaalde games niet gebouwd zijn om offline te draaien.
Vaak genoeg zijn games digitaal al niet meer je eigendom, volledige waardeloos als de platforms waarop ze beschikbaar zijn offline worden gehaald en zijn fysieke kopies vaak waardeloos als ze maar een deel van de content bevatten. Het kostenplaatje die hier aan vasthangt is ook niet min en dat is niet altijd haalbaar wanneer het om titels gaat die niet bepaald goed hebben gedaan aan de (digitale) kassa's.
Maar realistisch gezien lijkt dit in het huidig tijdperk nagenoeg bijna onmogelijk. Zelfs al heb je offline of singleplayer games, je zal altijd op lange termijn achterblijven met de vanilla versie zonder QoL aanpassingen, updates en patches...om te zwijgen van alle extra content (als deze niet cruciaal is voor de core game).
Vroeger sprong ik dan ook een gat in de lucht als sommige van mijn favoriete games een "complete editie" op disc of cartridge uitbrachten waarbij je "fuck you" kon zeggen tegen die online cultuur en kon blijven spelen op je hardware, zelfs als je op een afgelegen plek zit zonder enige vorm van internet of netwerk kon blijven spelen.
Zeker als je belachelijk veel geld neertelt aan games die anders nooit speelbaar blijven buiten de levensduur van de console -of pc generatie.
Geplaatst op 2024-08-02 16:20:45, bewerkt op 2024-08-02 16:21:24
Done. Al moet ik zeggen dat ik 1 miljoen handtekeningen wel heel veel vind om er zelfs nog maar naar te willen kijken. Nochtans heeft de EU anders wel een mening over vanalles en nog wat en staan ze doorgaans te springen om nog wat regelgeving en administratie toe te voegen (ja, ik geef toe dat ik over het algemeen geen bijzonder groot fan ben). Maar bon, ik heb mijn steentje bij deze bijgedragen voor de goede zaak. :)
Geplaatst op 2024-08-02 16:56:10
EU heeft wat ... 500 miljoen inwoners? dus 1 miljoen is 'maar' 0,2% van de inwoners die een verzoek doen om iets op tafel te krijgen.
Ieder geval heb ook getekend.
Geplaatst op 2024-08-02 21:59:48
Ik weet dat Ross Scott al een hele tijd met het stopkillinggames.com initiatief bezig is, maar ik kan nergens vinden of de oprichters van de petitie door hem geïnspireerd waren. Sowieso een goed initiatief.
Geplaatst op 2024-08-03 02:51:56
Deze petitie is mede een initiatief van hem en was een volgende stap in hun strijd :)
Geplaatst op 2024-08-03 08:14:41
Mooi zo, ondertekend
Geplaatst op 2024-08-03 12:56:44
En dan indien er iets veranderd dat de games duurder zijn geworden.
Geplaatst op 2024-08-04 09:40:32
"Vul het formulier in."
Vraag 1: vul uw rijksregisternummer in.
Euh, thx but no thx. Naam en e-mail, geen probleem, maar da's info die ze absoluut niet nodig hebben...
Geplaatst op 2024-08-08 00:01:20