GTA 6 developers boos op Rockstar, komt release in gevaar?
Zoals verwacht wordt de drastische beslissing van Rockstar om werknemers opnieuw vijf dagen per week op kantoor te laten werken allerminst goed onthaald door de werknemers in kwestie. Bij vakbonden klinkt dan ook dreigende taal, waardoor de vraag kan gesteld worden of de geplande GTA 6 release nu niet in gevaar komt.
Ter herinnering: Rockstar heeft laten weten dat het werknemers binnenkort weer vijf dagen per week op kantoor verwacht, terwijl er tot nu toe (sinds corona) een flexibel systeem van thuiswerk bestond. Rockstar wil werknemers weer op kantoor om de "laatste fase" van de GTA 6 ontwikkeling goed te laten verlopen. Men wil de touwtjes steviger in handen hebben, niet alleen om de kwaliteit te verzekeren, maar ook om lekken tegen te gaan.
Bij de aankondiging zelf al werd vermoed dat heel wat werknemers er niet goed op zouden reageren en dat blijkt nu ook effectief het geval te zijn. Bij vakbonden die de werknemers vertegenwoordigen wordt gesproken over een "roekeloze" en "onaanvaardbare" beslissing. Men lijkt ook te dreigen met acties mochten ze genegeerd worden en dan is de vraag natuurlijk welke impact dit kan hebben op de ontwikkeling van GTA 6 en de geplande release van de game in 2025.
De klachten die werknemers hebben over het nieuwe beleid van Rockstar zijn divers, maar veelal komen ze op hetzelfde neer, namelijk dat het abrupt stopzetten van thuiswerken een erg negatieve impact heeft op hun leven. Sommige werknemers wonen helemaal niet (meer) in de buurt van een Rockstar kantoor of er zijn andere problemen, soms van medische of meer praktische aard in verband met het gezinsleven.
Terug op kantoor gaan werken lijkt voor veel werknemers dus niet zo evident als dat Rockstar zou willen dat het is, en daarnaast zou de studio weigeren om er met werknemers over te praten om tot een werkbare oplossing te komen. Werknemers hebben het over "gebroken beloftes" en vrezen dat het nieuwe beleid ook crunch weer in de hand zal werken. Bovendien zijn dergelijke beleidswijzigingen vaak een voorbode van ontslagen, waarbij het niet komen opdagen op kantoor als excuus voor ontslag wordt gebruikt.
Bij The Independent Workers’ union of Great Britain zegt men er alvast "klaar" mee te zijn dat grote bazen van game studio's zomaar beslissingen nemen zonder overleg met werknemers, en dat er mogelijk acties zullen volgen als er niet snel geluisterd wordt.
Goed, anno 2023 is er helemaal geen reden meer om verplicht op een bureau te werken. Zeker als al werd aangetoond dat van thuis uit werken perfect mogelijk was en geen negatieve gevolgen heeft voor de werking van het bedrijf en het personeel.
Ze willen leaks tegen gaan, maar de kans is nu groter dat een ontevreden werknemer die ontslag zal moeten nemen door deze idiote verplichting van het management via via iets zal laten lekken.
Bovendien zijn dit soort praktijken niet alleen slecht voor het personeel, maar ook voor ons als consument. Zeker in een toch wel creative sector, waar een tevreden werknemer beter presteert dan een loonslaaf die minstens 8 uur verplicht in zijn kotje moet blijven.
Geplaatst op 2024-03-01 18:45:52
Op kantoor werken heeft wel zijn voordelen. Ipv een mail te sturen , of iemand op teams aan te spreken, om dan lang te wachten op antwoord kan je gewoon even tot bij je collega wandelen. Om nog maar te zwijgen over het uitwisselen van ideën aan het koffieapparaat.
Het komt de creativiteit ten goede om op kantoor te werken. Maar om dit te verplichten, dat is wel een stap te ver. Verwacht dan 2 of 3 d op kantoor te werken omdat je idd anno 2024 over goede internetverbindingen beschikt die je in staat brzngen om van thuis uit te werken.
Geplaatst op 2024-03-01 19:05:56
Tuurlijk heeft het z'n voordelen, maar het heeft ook z'n nadelen. Er is geen enkele reden meer om 100% van je werknemers verplicht elke dag op kantoor te laten werken. Want die voordelen die je aanhaalt, worden dan ook deels tenietgedaan door mensen die slechter presteren als ze elke dag op kantoor moeten zitten.
Ik heb zelf jaren 100% van thuis gewerkt en kies er nu zelf voor om quasi altijd op kantoor te zitten. Maar geen van beide is voor mij per se beter voor het werk dat ik aflever.
Zo zijn er bv heel wat mensen die het haten dat anderen plots aan hun bureau staan met een vraag.
Allebei heeft het voor- en nadelen, maar je kan vooral een bepaald beleid niet zonder boe of ba omkeren en dan verwachten dat iedereen maar mee zal doen.
Geplaatst op 2024-03-02 10:46:35, bewerkt op 2024-03-02 10:47:45
Uiteraard heeft elke vorm zijn voor- en nadelen, dat is met alles zo. Ben zelf ook niet echt van van het 100% van thuis uit werken, maar als je mensen aanneemt die niet in de buurt wonen en ze perfect van thuis uit kunnen werken/presteren vind ik het not done om daarop terug te keren en ze dan maar te ontslaan als ze niet aan je absurde eisen (vb verhuizen) willen voldoen. Aangezien de voorwaarden/het contract veranderen zou er dan moeten onderhandeld worden voor een nieuw contract, maar dat doen ze niet en ze ontslaan maar. Meestal gaat dat dan om Amerikaanse bedrijven waar ze niet echt iets als een ontslagvergoeding of opzegperiode.
Als ik op kantoor werk ben ik er wel graag, maar ze moeten niet met problemen aan mijn bureau komen en verwachten dat ik hun probleem er meteen tussen neem. (Tenzij een noodgeval uiteraard) Of in de wandelgangen aangesproken worden over een bepaalde opdracht en dan verwachten dat je alles voor hen laat vallen. Zet het op mail, je bent niet de enige die hier werkt... nummertje trekken. ;)
Jullie hebben wel gelijk dat er nog redenen zijn om wel vanop kantoor te werken, daar heb ik me mss wel verkeerd uitgedrukt. Excuses. Het gaat vooral over het feit dat het perfect kon en nu niet meer, maar uit jullie antwoord kon ik wel afleiden dat jullie daarmee akkoord gingen.
Geplaatst op 2024-03-02 15:51:15
In ons bedrijf bleek dat het niet perfect kon tijdens Corona, vele diensten draaiden vierkant.
Ook enkele verzekeringsproblemen, iemand viel thuis van de trap terwijl ze eigenlijk voor haar werk niet op de bovenverdieping moest zijn. Haar bureau/werkplek was beneden. Dus werd het niet als werkongeval gezien.
Ook omdat er veel 'teams' zijn die bepaalde zaken opvolgen en uitvoeren en er geen 'teamgevoel' was bleven er veel zaken liggen of niet meer behandeld.
Geplaatst op 2024-03-03 23:56:31
Bij sommige bedrijven heb je het op kantoor zo gezellig dat het een uitkomst is als je thuis kan werken om toch nog iets voor elkaar te krijgen. Vgm maakt het uiteindelijk niet zoveel uit, als je een systeem gebruikt waarin je kan zien hoeveel werk iemand heeft verzet kan je daarop beoordelen.
Als voorbeeld, er is een vacature bij reddit voor UX designer waarbij je 400k p/j verdient maar ook vanuit huis zal werken.
Geplaatst op 2024-03-03 16:49:22
Enigr gevolg is meer filles op de weg en frustraties van werknemers. Wfh is iets positief maar enkele dage op kantoor moet zeker e kunnen
Geplaatst op 2024-03-03 13:28:59