Logan Paul gaf 3,5 miljoen dollar aan Pokémon kaarten die waarschijnlijk fake zijn
Nadat YouTuber Logan Paul al heel wat geld aan zeldzame Pokémon kaarten had uitgegeven, besloot hij dat er plaats was voor nog wat meer. Vorige maand besteedde hij dan ook 3,5 miljoen dollar aan een ongeopende doos waarin zes (uiteraard eveneens ongeopende) 1st Edition Base Set booster boxes zouden zitten. Ongelooflijk zeldzaam, maar de kans groot dat de doos fake is.
Voor alle duidelijkheid: het zou dus gaan om een originele, ongeopende doos die destijds vanuit Wizards of the Coast en The Pokémon Company richting winkels werd gestuurd. In die dozen zaten dan zes 1st Edition Base Set booster boxes die eruit gehaald konden worden voor verkoop. Dat zo'n doos na al die jaren nog ongeopend beschikbaar is, is uitermate zeldzaam, wat het hoge prijskaartje verklaart, ook al omdat in de doos vermoedelijk verschillende zeldzame 1st Edition kaarten zitten, zoals een Charizard.
Toen Logan Paul vorige maand met zijn nieuwste aanwinst begon te pronken, was er al snel argwaan bij experts uit de Pokémon community. Na wat verder speurwerk bleken er heel wat aanwijzingen te zijn om te vermoeden dat de doos die Logan Paul kocht inderdaad fake is. Neem er gerust een hapje en een drankje bij, want dit is om van te smullen.
Verdachte verkoper via eBay
Om de authenticiteit van een collector's item te bevestigen, is de herkomst ervan natuurlijk een belangrijk gegeven, en wat dat betreft zijn hier meteen al enkele alarmsignalen die afgaan.
De doos waar het om gaat, werd aanvankelijk eind maart 2021 al aangeboden via eBay Canada. De verkoper in kwestie, een zekere "number1pokemonmaster", had amper feedback en gebruikte gebrekkig Engels om zijn waardevolle doos te promoten. Net voor de veiling live ging, was zijn gebruikersnaam ook nog aangepast, alsof hij zijn eerdere verkoopsgeschiedenis wilde verbergen.
De verkoper besefte wel dat wat hij verkocht veel geld waard was. Hij omschreef het als een "once in a lifetime opportunity." Minder logisch was dan weer het feit dat hij de doos via eBay verkocht en dat hij bereid was om de doos onverzekerd te verzenden. Doorgaans trekken verkopers van dergelijke zeldzame collector's items naar een erkend veilingshuis en wordt er alles aan gedaan om het item veilig bij de nieuwe eigenaar te krijgen. Vaak worden voor de feitelijke verkoop ook meerdere ontmoetingen geregeld zodat er onderhandeld kan worden en het item in kwestie grondig gecontroleerd kan worden.
Over de oorsprong van de doos gaf de verkoper tegenover geïnteresseerden drie verschillende versies. De ene keer zei hij dat hij de doos had gekocht van een oud vrouwtje tijdens een inboedelverkoop, de andere keer dan weer zei hij dat hij de doos had gekregen als cadeau voor zijn 12de verjaardag. In een derde versie werd gezegd dat hij de doos had gevonden op de zolder van een huis dat hij net had gekocht.
Het feit dat de verkoper verschillende versies geeft om te verklaren hoe hij aan de doos is geraakt, is op zich natuurlijk al een alarmbel, maar daarnaast is ook de aard van de verhalen ("toevallig gevonden op zolder") vaak reden tot argwaan. Tel daarbij nog eens het feit dat de verkoper nogal nonchalant leek om te springen met de verkoop van zo'n waardevol item en je hebt al veel alarmsignalen bij elkaar, en er kwamen er nog meer.
Uiteindelijk leverde de originele veiling 72.500 dollar als hoogste bod op. Erg weinig voor een originele, gesloten doos met daarin zes 1st Edition Base Set booster boxes, wetende dat voor zo één booster box al effectief meer dan 400.000 dollar werd betaald. Deze doos zou op basis daarvan dus minstens 2,4 miljoen dollar waard zijn.
Het lage bod was met andere woorden een teken dat de échte, grote verzamelaars geen interesse hadden in de doos, waarschijnlijk omdat ze al nattigheid voelden en er onvoldoende zekerheid was omtrent de authenticiteit.
De winnaar van de veiling, een zekere psapikachu, besloot uiteindelijk ook van de verkoop af te zien omdat de verkoper weigerde hem te laten langskomen om de doos te inspecteren, wat vaak ook een slecht teken is.
Van eBay, via via, naar Logan Paul
Uiteindelijk werd de doos alsnog verkocht aan een zekere cardkahuna, al is niet bekend voor welk bedrag. Toen de doos in de VS arriveerde (zonder verzekering), zou een bedrijf genaamd Baseball Card Exchange aanwezig zijn geweest om de authenticiteit ervan vast te stellen. Baseball Card Exchange lijkt weliswaar enige expertise te hebben wat sportkaarten betreft, maar omtrent Pokémon kaarten heeft het bedrijf helemaal geen reputatie. Sterker nog: ook omtrent het authtenticatieproces duiken heel wat dubieuze elementen op. Meer daarover later.
De "geverifieerde" doos werd vervolgens door cardkahuna verkocht aan shyne150, een verzamelaar van sportkaarten. Prijskaartje? Een stevige 2,7 miljoen dollar. Daarna verkocht shyne150 de doos door aan Logan Paul, die er dus 3,5 miljoen dollar voor betaalde.
Uit de video omtrent de verkoop blijkt trouwens dat shyne150 mogelijk niet echt kennis van zaken had omtrent Pokémon kaarten. In de video wordt namelijk gesteld dat dit de enige Base Set doos ter wereld is, wat simpelweg niet klopt. De bekende verzamelaar Gary Haase, die bekend staat als King Pokémon, heeft er bijvoorbeeld een, en daarnaast zijn er doorheen de jaren ook enkele geveild.
the only known one in the world pic.twitter.com/UZEAavgD8e
— Logan Paul (@LoganPaul) December 20, 2021
Vragen bij het bedrijf dat de authenticatie deed
Zoals gezegd werd de authenticiteit van de doos bevestigd door Baseball Card Exchange. Dat bedrijf heeft, zoals gezegd, enige expertise omtrent sportkaarten, maar op vlak van Pokémon kaarten lijkt er helemaal geen expertise aanwezig te staan.
Sterker nog: Steve Hart, de oprichter van Baseball Card Exchange en authenticator dienst, liet in eerdere e-mails uit 2020 al duidelijk blijken dat hij niet echt iets kent van zeldzame Pokémon kaarten. Zo wist hij niet dat de 1st Edition Base Set boxes met doorzichtige folie waren ingepakt (latere edities hadden folie met het Wizards of the Coast logo erop rondom zich) en daarnaast noemde hij de Base Set box een "early box", terwijl kenners simpelweg de echte naam zouden gebruiken die binnen heel de community wordt gebruikt om naar zo'n box te verwijzen.
Hart gaf bovendien ook te kennen dat hij nooit zijn professionele mening zou geven over zo'n box, en dat hij zo'n box dus ook nooit als authentiek zou verifiëren, simpelweg omdat iedereen er makkelijk nieuwe folie rond zou kunnen doen.
Baseball Card Exchange leek dus een vreemde keuze om de authenticiteit van de doos te laten verifiëren. Er leek al niet de expertise aanwezig te zijn om een Base Set box te verifiëren, laat staan een ongeopende doos met daarin Base Set boxes.
En toch is het Baseball Card Exchange dat blijkbaar bevestigde dat de doos authentiek was. Waarom? Wel, een recente wijziging op de website van het bedrijf stelt dat een snelle verificatie mogelijk is indien het item in kwestie nog "origineel verzegeld" is. Het enige wat men dan moet doen, is nagaan of het om de originele verpakking gaat, dan wel of ermee geknoeid werd.
Voorlopig is onduidelijk welk verificatieproces Baseball Card Exchange precies gebruikt heeft (wat op zich ook al weinig vertrouwen schenkt, want doorgaans wordt dat proces bij dergelijke zeldzame items openbaar gemaakt), maar de kans bestaat dat eigenlijk enkel werd gekeken of de verpakking er min of meer in orde uitzag en dat het dan als een authentieke doos werd bestempeld.
Een "authenticatie van lage kwaliteit" is een veel gebruikte praktijk onder oplichters, waarbij een niet gekwalificeerd bedrijf ingeschakeld wordt om een authenticatie te bekomen die er officieel genoeg uitziet om geïnteresseerde kopers om de tuin te leiden.
Twijfels bij de doos zelf
Ook de doos zelf bevat heel wat aanwijzingen om te vermoeden dat het om een vervalsing gaat.
Barcode en productcode
Alle tot nu toe bekende authentieke Base Set dozen hebben de productcode "WOC06033", of ze nu 1st Edition zijn of niet. De doos van Logan Paul echter heeft de productcode "WOC060331E". Die extra "1E" zou moeten aangeven dat het om een 1st Edition gaat, maar het probleem is dus dat zo'n productcode nog nooit is opgedoken bij een échte 1st Edition Base Set doos. "1E" werd pas vanaf de Jugle en Fossil serie toegevoegd om aan te geven dat het om een 1st Edition ging.
Ook met de barcode lijkt er iets niet pluis. De barcode scannen zou die barcode normaal moeten vertalen naar de productcode, maar bij het scannen van de barcode op de doos van Logan Paul krijgen we "WOC06033" als resultaat, terwijl dat dus "WOC060331E" zou moeten zijn.
De kans is dus reëel dat er met de doos geknoeid is, en meer bepaald dat er bewust mee geknoeid werd om het te laten lijken op een authentieke 1st Edition Base Set doos. Base Set dozen op zich kan je nog relatief makkelijk vinden op het internet, en zodoende dus ook de bar- en productcode, maar 1st Edition dozen zijn al een stuk zeldzamer. Vermoedelijk heeft de originele fraudeur gewoon "1E" toegevoegd aan de productcode, naar analogie met wat op dozen van de Jungle en Fossil serie te zien was, om onvoldoende gespecialiseerde fans om de tuin te leiden en hen te laten geloven dat het echt om een 1st Edition ging, terwijl echte verzamelaars met kennis van zaken dat net als een alarmbel beschouwen.
Het erg goed leesbare label
Nog een eigenaardigheid is het label op de doos, dat nog erg goed leesbaar is. Die labels werden meer dan 20 jaar geleden gedrukt met dezelfde inkt waar ook kassaticketjes mee afgedrukt worden. Die staan erom bekend na verloop van tijd helemaal te vervagen of te verkleuren waardoor ze niet meer leesbaar zijn. Dat is ook het geval bij andere, 100% geverifieerd authentieke 1st Edition Base Set dozen.
Het is met andere woorden heel vreemd dat dit label nog zo goed leesbaar is, helemaal als de doos blijkbaar gewoon ergens op zolder gestaan zou hebben. Tenzij er natuurlijk mee geknoeid is en het label veel recenter is afgedrukt geweest.
De tape
Tot slot lijkt er ook met de tape rond de doos iets niet pluis te zijn. Die lijkt weliswaar op de tape die ze bij Wizards of the Coast rond hun dozen doen, maar is niet helemaal dezelfde. Zo is het lettertype anders, ontbreekt er aan het einde van de tekst een punt, en heeft het woord "Seal" geen hoofdletter zoals op de authentieke tape.
Ook hier lijkt het er dus op dat de tape bewust nagemaakt werd om te laten uitschijnen dat het om een authentieke doos ging.
Wat zit er nu echt in de doos?
De kans lijkt dus reëel dat Logan Paul een fake 1st Edition Base Set doos Pokémon kaarten heeft gekocht voor 3,5 miljoen dollar. De authenticiteit van zo'n doos bewijzen is redelijk moeilijk, maar de authenticiteit ontkrachten is met de nodige kennis van zaken een stuk makkelijker en in dit geval lijkt veel er toch op te wijzen dat het een fake doos is.
Verzamelaars laten het vaak overigens ook toe om de doos in kwestie lichtjes te openen, om zo te kijken wat erin zit, om op basis daarvan de authenticiteit te bevestigen of alleszins kracht bij te zetten, net omdat op basis van de doos alleen er vaak onvoldoende elementen zijn om de authenticiteit te verifiëren. Logan Paul echter lijkt de doos effectief gesloten en verzegeld te willen houden, wat in principe de waarde ervan omhoog jaagt natuurlijk, tenzij er net daardoor argwaan ontstaat over de echtheid ervan.
Hoe dan ook vragen velen zich nu natuurlijk wel af wat er effectief in de doos zit, maar tot die ook echt geopend wordt, kan daar niet veel over gezegd worden. Als de doos echt is, zouden er natuurlijk zes 1st Edition Base Set booster boxes in moeten zitten, maar voor hetzelfde geld zitten er gewoon papierbundels, Playboys of veel minder zeldzame Pokémon kaarten in.
De reactie van Logan Paul
In een eerste, korte reactie liet Logan Paul weten dat hij met de doos naar Baseball Card Exchange gaat om de kwestie op te helderen. "To be continued..." klinkt het.
Echt of fake: Logan Paul wint altijd
Als de doos inderdaad fake blijkt te zijn, en die kans lijkt er toch dik in te zitten, dan is het natuurlijk de vraag of de eerdere verkooptransacties moeten worden teruggedraaid of niet. Wat dat betreft zal het er ook van afhangen of Logan Paul al dan niet een of ander contract had met de verkoper van de doos. Het zal ook interessant zijn om te zien welke verantwoordelijkheid Baseball Card Exchange in deze hele zaak draagt, en wat daar dan de eventuele gevolgen van zijn.
Als de doos fake blijkt te zijn, is Logan Paul natuurlijk 3,5 miljoen dollar kwijt, al kan daarover gediscussieerd worden. Als YouTuber verdient hij immers sowieso al miljoenen aan zijn Pokémon video's. Een dergelijk sappig verhaal levert ongetwijfeld nog meer views en dus ook centjes op. Hij mag misschien dan wel geen zeldzame doos vol Pokémon kaarten hebben, echt armer zal hij er niet van worden. De centjes zullen rijkelijk binnenstromen wanneer hij een unboxing video online gooit om het mysterie op te helderen. Velen vragen zich trouwens ook af waarom Logan Paul zich voor zijn aankopen blijkbaar met zo weinig expertise laat omringen, alsof hij niet liever wil dan opgelicht te worden.
Zo'n figuur verdient het natuurlijk wel om opgelicht te worden. Die doos is ondertussen ook al genoeg van eigenaar verwisseld om de verkoop niet zomaar ongedaan te kunnen maken. Het lijkt op een spelletje hete aardappel doorgeven. Ze blijven de doos, voor steeds meer geld, doorverkopen in de hoop dat ze niet de de koper zijn waarbij de bom ontploft. En uiteindelijk beland het bij de grootste idioot, die dan zijn geld kwijt is. En veel idioter als deze gast vind je moeilijk.
Geplaatst op 2022-01-05 16:45:46
https://www.google.com/search?q=cry+wipe+with+dollars&client=ms-android-huawei&prmd=ivsxn&sxsrf=AOaemvJ8aagIkVlrz9m-f8PY2nGsO1QxYQ:1641410036013&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjp24HxqJv1AhUoh_0HHYRLALoQ_AUoAXoECAIQAQ&biw=360&bih=518&dpr=2#imgrc=tSy8cqWMBc2oHM
Geplaatst op 2022-01-05 20:14:25
Slechte jeugd gehad xD? Iedereen doet toch wa em wil, em schijt toch geld dus laat het em dan ook gewoon verbrassen. Wat maakt u beter dan hem, onze stront stikt even hard en we eindigen allemaal in de grond.
Geplaatst op 2022-01-05 21:23:54
De meeste mensen zijn beter dan die gast.... Eén van zijn hoogtepunten was hoe hij het bvb nodig vond om het lijk van iemand die zelfmoord gepleegd had, te gaan filmen, er grapjes bij te maken en dat op YouTube te zetten. Het is een immorele klootzak, en het feit dat er mensen zijn die denken dat er niks mis mee is, is een teken dat hij van zijn fans slechtere mensen maakt.
Geplaatst op 2022-01-05 23:37:18
Mij interesseert het geen hol maar die unboxing video zou ik echt wel willen zien.
En met dit feit alleen weet ge dat hij er nu ook niet slecht bij zou varen.
Geplaatst op 2022-01-05 17:19:16
Hoeveel verdient ie met youtube?
Geplaatst op 2022-01-05 20:58:23
miljoenen
Geplaatst op 2022-01-06 00:44:41
Zijn er meer specifieke cijfers?
Geplaatst op 2022-01-06 21:11:06