Topman van Activision Blizzard waarschuwt werknemers voor gevolgen als ze zich verenigen via vakbond
Op een moment dat Activsion Blizzard al stevig onder vuur ligt omwille van allerlei wantoestanden en de manier waarop de top van het bedrijf daarmee is omgegaan, en nog steeds mee omgaat, vond één topman het blijkbaar een goed idee om werknemers te waarschuwen voor de gevolgen als ze zich zouden verenigen via een vakbond.
De topman in kwestie is Brian Bulatao, die eerder nog onder Trump heeft gediend als een soort pitbull die het politieke tegenstanders moeilijk moest maken door hen frontaal aan te vallen. Eerder dit jaar werd hij naar Activision Blizzard gehaald, waar hij de rol van Chief Administrative Officer kreeg.
In de Verenigde Staten is er niet echt een cultuur van vakbonden, maar de laatste tijd beginnen werknemers zich toch meer en meer te organiseren om zo samen sterker te staan tijdens bijvoorbeeld onderhandelingen over werkomstandigheden. Veel bedrijven zien dat echter niet zitten omdat ze met zo'n versterkt front de bui van minder winsten al zien hangen. Ook Activision Blizzard heeft al actief stappen ondernomen om vakbondsvorming binnen het bedrijf in de kiem te smoren, maar tevergeefs. Nu probeert Bulatao werknemers er echter van te overtuigen zich niet bij de vakbond aan te sluiten.
In een mail aan werknemers waarschuwt Bulatao, die weliswaar erkent dat werknemers het recht hebben zich te organiseren via een vakbond, voor de gevolgen van hun keuze als ze zich zouden aansluiten. In dat geval zouden ze hun persoonlijke onderhandelingspositie namelijk afstaan aan de leiding van de vakbond, die zo een volmacht krijgt om in hun naam te onderhandelen.
Bulatao laat uitschijnen dat dit de positie van individuele werknemers verzwakt, omdat zij doordat ze bij een vakbond zitten niet meer zélf zouden kunnen onderhandelen om voor zichzelf de best mogelijke uitkomst te bekomen. In werkelijkheid verenigen werknemers zich natuurlijk net om samen sterker te staan in collectieve onderhandelingen, waar élke werknemer de vruchten van zou moeten kunnen plukken. De ervaring leert immers ook dat veel werknemers op zichzelf in een te zwakke positie zitten om echt iets te kunnen afdwingen, wat via een vakbondsfront wel zou kunnen. Ironisch genoeg is vakbondsvorming dus het gevolg van het feit dat die individuele onderhandelingspositie, die Bulatao zo heilig acht, in de praktijk voor veel werknemers helemaal niets oplevert.