Streamlabs wordt door veel streamers gebruikt, maar ligt nu zwaar onder vuur
De producten en tools van Streamlabs worden door heel wat streamers gebruikt, bijvoorbeeld om donaties en alerts te regelen. Dankzij Streamlabs worden streams een niveautje hoger getild, maar nu lijkt Streamlabs zelf stevig van zijn voetstuk te donderen wegens bedenkelijke praktijken.
Streamlabs introduceerde recent Streamlabs Studio, een "web-based streaming tool" die console livestreaming een stuk makkelijker en professioneler moet maken voor de modale Twitch streamer.
Het concept is eigenlijk simpel: in plaats van je console rechtstreeks naar je Twitch account te laten streamen, geef je je adres van Streamlabs Studio in. Je console stuurt de beelden dan naar je Streamlabs Studio account, waar ze ingepast kunnen worden in een template, met nog allerlei andere toeters en bellen erbij. Het aangepaste eindresultaat wordt dan effectief naar je Twitch account gestuurd om live uitgezonden te worden.
Dankzij Streamlabs Studio en deze relatief nieuwe manier van "cloud streaming" wordt livestreamen vanaf een console een stuk makkelijker, omdat je extra kabels en technisch soms irritante screen capture tools achterwege kan laten, en bovendien ook professioneler qua productiewaarde.
Leuk dus, Streamlabs Studio, ware het niet dat Streamlabs nagenoeg alles gewoon gekopieerd lijkt te hebben van Lightstream, een service die eerder al exact hetzelfde aanbood als Streamlabs Studio. Niet alleen de user interfaces lijken als twee druppels water op elkaar, ook tussen de websites van beide producten zit er amper verschil.
🤡 Hey, can I copy your homework?
— Lightstream (@Lightstream) November 16, 2021
â–½ Yeah, just change it up a bit so it’s not obvious you copied.
🤡 Bet. pic.twitter.com/xODY5uDZeP
Toen het verhaal zich online begon te verspreiden en Streamlabs negatieve reacties begon te krijgen, ook van enkele grotere streamers, kwam er een reactie met een verontschuldiging. De versie van de website die live ging, was blijkbaar gevuld met "placeholders". Toen dat ontdekt werd, werd het "foutje" meteen rechtgezet. Veel is er echter niet veranderd. De tekst die Streamlabs letterlijk had overgenomen van Lightstream werd vervangen door tekst die weliswaar anders was, maar toch vaak hetzelfde betekende.
Los van de tekst is natuurlijk ook de opbouw van beide websites nagenoeg identiek, en hoewel gelijkaardige producten vast wel een gelijkaardige opbouw zullen meebrengen, is het vrij duidelijk dat ze bij Streamlabs hun website gewoon hebben gemaakt terwijl ze naar die van Lightstream aan het kijken waren. Uiteraard wordt dat door Streamlabs niet toegegeven en bleef hun reactie zoals gezegd beperkt tot "oeps, foutje met placeholders, nu rechtgezet, sorry."
Foutje, moet kunnen? Misschien, maar het is niet de eerste keer dat Streamlabs in opspraak komt. Zo heeft het een soort premium service waarvoor je je kan inschrijven en vaak doe je dat automatisch wanneer je via hun systeem doneert aan een streamer. De optie om je voor de betaalservice aan te melden staat dan standaard aan, maar zit ook relatief goed verborgen waardoor velen niet weten dat ze zich ervoor hebben aangemeld en pas na een tijd, wanneer ze reeds meerdere maanden hebben betaald, de reflex hebben om zich af te melden. Hoewel het mogelijk is om je niet te laten vangen, lijkt de structuur bewust misleidend te zijn opgezet om mensen stiekem binnen te hengelen, en dat is natuurlijk een bedenkelijke praktijk.
Naar aanleiding van dit incident met Lightstream hebben ook de ontwikkelaars van OBS, de populairste open-source streaming software, hun licht laten schijnen over hun ervaringen met Streamlabs, dat op een bepaald moment op de proppen kwam met Streamlabs OBS, een eigen versie van OBS die uiteindelijk niet veel verschilt van de originele versie. OBS vroeg Streamlabs om "OBS" niet in de naam te gebruiken, omdat het verwarrend zou zijn, maar Streamlabs deed het toch en vroeg er zelfs een handelsmerk voor aan.
Het resultaat was, zoals verwacht, verwarring. Volgens OBS begrijpen veel gebruikers het verschil niet tussen OBS en Streamlabs OBS, terwijl ze via support soms ook boze gebruikers van Streamlabs OBS binnen krijgen die hun geld terug willen. Ook in gesprekken met mogelijke partnerbedrijven zorgt de naam van Streamlabs OBS soms voor problemen.
We’re often faced with confused users and even companies who do not understand the difference between the two apps.
— OBS (@OBSProject) November 17, 2021
Support volunteers are sometimes met with angry users demanding refunds. We've had interactions with several companies who did not realize our apps were separate.
OBS stelt wel dat Streamlabs technisch gezien niets fout doet en dat het zich aan de regels van het open-source project houdt, maar dat zijn enkel de technische regels die er nu eenmaal moeten zijn. De geest van open-source software en het delen van kennis en resultaten is volgens OBS volledig aan Streamlabs voorbij gegaan.
Bij Elgato, dat verschillende accessoires en tools voor streamers maakt, waaronder Stream Deck, wezen ze er trouwens ook fijntjes op dat ook zij al eens het slachtoffer werden van het kopieergedrag van Streamlabs.
Know that feel. pic.twitter.com/lqwWxL4pY9
— Elgato (@elgato) November 16, 2021
In de recentste reactie op alle heisa heeft Streamlabs gezegd dat het zo snel mogelijk "OBS" uit de naam "Streamlabs OBS" zal halen. Op die manier wil het "verantwoordelijkheid nemen" en "de community steunen." Voorlopig lijkt dat echter weinig effect te hebben om de schade te beperken. Voor velen is het immers duidelijk dat Streamlabs nu pas over de brug komt om zichzelf te redden, terwijl het eerder totaal doof was voor de vragen en bezorgdheden van OBS.
Ook enkele grote streamers, waaronder Pokimane, eisen dat Streamlabs de hele kwestie deftig rechtzet. Anders verhuizen ze naar een andere service voor hun donaties en willen ze niet meer met Streamlabs geassocieerd worden.
streamlabs better resolve this entire thread of issues or i’ll be asking them to take my face off the platform + look to use another donation service. https://t.co/jfJoxIvc0y
— imane 💜 (@imane) November 17, 2021
Het is nog slecht gekopieerd huiswerk ook, veel van de tekst is gewoon onveranderd. Wel vermakelijk.
Geplaatst op 2021-11-18 15:52:36