Ubisoft wil blockchain gaan gebruiken voor games
Tijdens de voorstelling van hun recentste financiële resultaten is naar boven gekomen dat Ubisoft investeert in "de blockchain." Dat is een technologisch systeem waarvan elke schakel de andere schakels controleert en dat zo gebruikt wordt om op een erg veilige manier transacties bij te houden. De technologie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de handel in cryptomunten. Ubisoft verkent mogelijkheden om de blockchain ook in games in te zetten.
Momenteel bestaan er reeds games die gebruik maken van de blockchain, bijvoorbeeld om spelers NFT's te laten creëren. Een NFT is een "non-fungible token" en is zeg maar een uniek digitaal bestand, enig in zijn soort, dat mensen kunnen bezitten. De handel in NFT's concentreert zich momenteel vooral rond digitale kunstwerken. Vergelijk het met de Mona Lisa. Er zijn talloze kopies van de Mona Lisa, maar slechts één echte. Op dezelfde manier kunnen er wel veel digitale kopies zijn van een JPG, maar er is maar één echt uniek bronbestand, en daar wordt soms veel geld voor gegeven.
Games die gebruik maken van de blockchain zullen daarom bijna altijd op een of andere manier een belangrijke rol wegleggen voor een in-game economie. De blockchain wordt immers gebruikt om op een of andere manier handel te drijven en zaken van eigenaar te laten wisselen.
Ubisoft wil met behulp van de blockchain ervoor zorgen dat spelers echt een aandeel hebben in de spelwereld waarin ze zitten. Mogelijk zullen spelers dus de unieke eigenaar kunnen worden van in-game items, waarvan de beschikbare hoeveelheid beperkt is, wat dan weer een in-game economie met zich meebrengt.
Kan iemand in duidelijke taal mij uitleggen hoe je het origineel exemplaar van een digitaal bestand kan kopen? Elke beweging dat zo'n bestand maakt is toch steeds een kopij?
Geplaatst op 2021-10-29 21:39:02
Die blockchain is een soort overkoepelend logboek waar niet mee geknoeid kan worden en waarin bijgehouden wordt wie eigenaar is van wat. Bij transacties wordt dat daar dan aangepast. Zo is altijd duidelijk wie wat bezit.
Wat het unieke/originele karakter betreft: met NFT's wordt wel eens gelachen omdat er letterlijk honderdduizenden dollars uitgegeven worden voor een jpg van een steen die in Paint gemaakt is (aan die hoge bedragen hangt ook wel een fraudekantje vast, maar soit), terwijl iedereen die jpg gewoon kan zien en kopiëren en opnieuw uploaden, gratis. Maar dat zijn dus slechts kopieën, en afhankelijk van wat de originele bezitter beslist ook illegale kopieën.
De beste vergelijking die je kan maken is gewoon met een kunstwerk als de Mona Lisa. Iedereen kan dat opzoeken online, het zelf afdrukken, er een poster van kopen en inkaderen, of whatever. Maar er is maar één échte Mona Lisa en die hangt in een museum. NFT-fans kopen NFT's omdat zij dat als Mona Lisa's zien die ze kunnen verzamelen en verhandelen.
Dit is dus hoe NFT-fans het zien, maar dan nog blijft 't natuurlijk waanzinnig dat er voor sommige van die dingen, waar soms 5 minuten werk aan geweest is en vaak voor de lulz, zoveel geld wordt gegeven. Uiteindelijk is 't zoals met Pokémon kaarten, 't is wat de zot ervoor wil geven. Los daarvan werd die "ouch, Charlie bit me" video ook van YouTube gehaald en in een NFT omgezet en zo verkocht. NFT-fans zien het NFT-ecosysteem als een nieuwe manier om makkelijk aan digital rights managment te doen.
Geplaatst op 2021-10-29 22:00:03
Oke, maar stel dat ik een NFT koop van iemand in de VS. Het bestand dat de verkoper/oorspronkelijke artiest aan mij geeft kan toch onmogelijk het origineel zijn? Zo heb ik al verschillende artiesten op twitter gezien die het hele systeem als frauduleus bestempelen omdat kunst van hen zonder hun toestemming als NFT's beschikbaar zijn.
Geplaatst op 2021-10-29 22:11:41
Je creëert natuurlijk eerst de media in kwestie, bv. via Photoshop, en uploadt dat dan in 't systeem van NFT's, waar 't een naam, z'n visual etc. krijgt en vervolgens als het enige echte verhandeld kan worden.
Er zijn idd talloze NFT's die gewoon gestolen artwork van anderen zijn. Zit dan ook niks van regulering in 't systeem op dat vlak en is erg fraudegevoelig, maar dat heb je buiten NFT's natuurlijk ook.
Geplaatst op 2021-10-29 23:06:02