Oeps: Zelda guide belandt per ongeluk in nieuw boek van The Boy in the Striped Pyjamas auteur
John Boyne, de schrijver van The Boy in the Striped Pyjamas, heeft sinds kort een nieuw boek uit. Het heet A Traveller at the Gates of Wisdom en bekijkt de menselijke geschiedenis opnieuw doorheen een fictieve lens. Op zich al interessant natuurlijk, maar wij focussen even op een ander aspect van het boek, namelijk het feit dat er per ongeluk een Zelda guide in verwerkt zit. Wacht, wat?
Op een bepaald moment in het boek wordt uitgelegd hoe een jurk wordt gemaakt, inclusief het gebruik van rode kleurstof. De tekst luidt als volgt:
The dyes that I used in dressmaking were composed from various ingredients, depending on the colour required, but almost all required nightshade, sapphire, keese wing, the leaves of a silent princess plant, Octorok eyeball, swift violet, thistle and hightail lizard. In addition, for the red I had used Abrila’s dress, I employed spicy pepper, the tail of the red lizalfos and four Hylian shrooms.
De "ingrediënten" die hier worden opgesomd, zijn allemaal afkomstig uit The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Toen hij zijn boek schreef, ging Boyne dus via Google op zoek naar de ingrediënten voor een rode kleurstof voor kleren en kwam hij terecht bij een Zelda guide, want in de game kan je inderdaad op bovenstaande manier je kleren rood kleuren. De uitleg in kwestie belandde dus in zijn boek, zonder dat hij goed en wel besefte wat hij kopieerde.
OKAY. This is a thread, but it’s worth it I promise.
— Dana Schwartz (@DanaSchwartzzz) August 3, 2020
On Reddit today, user u/NoNoNo_OhOhOh posted a page from acclaimed Irish novelist John Boyne’s latest book, ‘The Traveller At the Gates of Wisdom.
Note the ingredients. pic.twitter.com/4RTgZxtUT7
Misschien een beetje genant voor een auteur van zijn status, maar gelukkig kan Boyne er zelf ook mee lachen.
LOL that is actually kinda hilarious. I'm totally willing to own it. 😂🤣Something tells me I'll be telling this anecdote on stage for many years to come... 😂
— John Boyne 📚 (@john_boyne) August 3, 2020
Valt dit niet onder plagiaat?
swat, we zien wel Nintendo zegt.
Ze kunnen chill doen, zolang hij er niet (teveel?) poen mee schept. 'kan me ergens wel inbeelden dat Zelda-fans het kopen wegens de lol-factor. :)
Geplaatst op 2020-08-07 19:38:44
In principe wel.
Maar wat ik erger vind is dat die pipo niet eens zelf met een receptje kan verzinnen...
Geplaatst op 2020-08-08 20:56:16
Idd, zeker bij een fictie boek. Daar kan je schrijven wat je wil.
Geplaatst op 2020-08-08 23:34:09
Fictie gegrond in historische realiteit natuurlijk. 't is niet dat hij ineens choco kan verzinnen als brandstof voor auto's in z'n boeken. Zo ging hij hier via Google ook op zoek naar het gangbare recept op rode kleurstof te maken voor kleren, maar hij had dus niet door dat hij bij een fictief recept van een game was terechtgekomen.
Geplaatst op 2020-08-09 08:17:39
Waarom niet? Is toch fictie kan verzinnen wat hij wil.
Daarbij is er verschil tussen informatie opzoeken en gewoon het zelfde gebruiken dan wat je vindt bij de zoekresultaten.
Geplaatst op 2020-08-09 12:45:10
Ongeacht dat boeken fictie zijn, bevatten ze voldoende "realiteit".
Zo vechten ze, vaak naast magie, met zwaarden, en niet met van die zwembadnoedels die iemand tot een poel water reduceren.
Ze wonen zelden in huizen van gebakken lucht, maar eerder steen of hout.
Fictie wil niet zeggen dat alles verzonnen is of de realiteit vervormd is, vaak zit er heel wat "echtheid" in, net om de wereld meer toegankelijk te maken.
Geplaatst op 2020-08-10 09:18:07
Dus dat maakt het makkelijk copy-pasten van een recept maar rechtvaardig? wat een onzin.
Je post klopt wel, 100%, maar neemt niet weg dat hij gewoon zelf wat had kunnen bedenken ipv te googlen.
Geplaatst op 2020-08-11 10:57:07
Oh, ik ga volledig akkoord, wat de schrijver hier heeft gedaan is gewoon lomp en ondoordacht.
Het kan totaal geen kwaad om in het echte leven je inspiratie voor een recept of stappenplan te halen, zolang de schrijver er zelf bij nadenkt.
Niet iedere schrijver is namelijk een kok, of iemand die dagelijks kleren kleurt. En om echtheid te bewaren, is hulp en invloed van de echte wereld welkom. Je moet niet altijd het warm water opnieuw uitvinden als het al lang bestaat, je moet het gewoon op een andere manier verkopen.
Geplaatst op 2020-08-12 09:27:14
Ja maar we hebben het over fictie.. daar hoeft geen echtheid in bewaard te blijven.
Geplaatst op 2020-08-12 12:50:13
Hoeft? Nee.
Fictie is gewoon fantasie, maar fantasie is niet onbeperkt. En er bestaat realistische fictie (bijvoorbeeld The Boy in the Striped Pyjamas), en niet-realistische fictie (bijvoorbeeld Zelda).
Ongeacht realistisch of niet, het helpt om echtheid te behouden als middel om het verhaal in iemand anders zijn verbeelding tot leven te wekken. Het zorgt ervoor dat de wereld bekend aanvoelt en bevordert de inleving of zelfs "escapisme" van een verhaal.
Het is hier iets klein, maar 't zijn vaak die details die een wereld "tot leven" brengen.
Als er in het fictief verhaal iemand wortelstoemp maakt, en als ingrediënten een grasspriet neemt met een glas water, dan faalt dat deel van het verhaal faliekant en kan het voor lezers een reden zijn om eens te lachen, of weggetrokken te zijn van het verhaal. En als ze verder gaan, zal de focus liggen op fouten verder opsporen.
Geplaatst op 2020-08-14 20:42:33
Ah ja ik snap nu wat je bedoelt met echtheid.
Bedankt voor je reactie
Geplaatst op 2020-08-14 22:05:27
Je maakt het er niet beter op... hij had al aan de ingrediënten kunnen zien dat het natuurlijk verre van gangbaar is.
Geplaatst op 2020-08-11 10:54:12