Dader swatting met dodelijk slachtoffer pleit schuldig
Begin dit jaar berichtten we over een geval van swatting met dodelijke afloop. Op 28 december 2017 werd in Wichita, Kansas, de 28-jarige Andrew Finch, vader van twee kinderen, doodgeschoten door de politie, die dacht dat er een gijzeling aan de gang was. Van een gijzeling was er echter geen sprake. Finch werd het slachtoffer van een weddenschap tussen twee Call of Duty spelers. De feitelijke swatter, Tyler Barriss, pleit nu schuldig, nadat hij eerder nog onschuldig pleitte. Door schuld te bekennen en nog enkele andere toegevingen te doen, zoals akkoord gaan met 5 jaar opvolging na zijn vrijlating, riskeert hij nog een celstraf van 20 tot 25 jaar.
Weddenschap en swatting
De inzet van de weddeschap waarmee alles begin was amper 2 dollar en daar kregen twee spelers (Viner en Gaskill) ruzie over. Ze dreigden ermee de politie op elkaar af te sturen. Eén van de twee, Casey Viner, vroeg de feitelijke swatter, Tyler Barriss, om de politie af te sturen op Shane Gaskill. Viner wist echter niet dat Gaskill hem een adres had gegeven waar hij niet langer woonde, waardoor Barriss de politie dus naar een verkeerd huis stuurde, met een dodelijk slachtoffer als gevolg. Toen Finch naar buiten kwam en de bevelen van de politie niet nauwgezet opvolgde, werd hij doodgeschoten.
Niet aan zijn proefstuk toe
Wat daders betreft gaat het om te beginnen om Tyler Barriss, die al snel na het drama werd gearresteerd. Hij was de feitelijke swatter die de politie belde en deed alsof hij zijn vader had vermoord en zijn moeder en broertje gegijzeld hield. Hij dreigde er ook mee het huis in brand te steken. Barriss was niet aan zijn proefstuk toe. In 2015 werd hij al aangeklaagd voor verschillende valse bommeldingen, waardoor hij van mei 2016 tot januari 2017 een celstraf moest uitzitten. Hij kwam vrij op 20 januari 2017, maar een dag later al werd hij opnieuw gearresteerd en moest hij nog eens 7 maanden in de cel. In Canada werd hij ook al aangeklaagd voor een geval van swatting op een vrouw, die hij viseerde omwille van haar "online persona".
Swatting en onschuldige slachtoffers
De dood van Andrew Finch was niet de eerste keer dat swatting een onschuldig slachtoffer eiste. In 2015 werd een onschuldige in het gezicht geschoten toen de politie reageerde op een telefoontje dat bij het anti-terrorismenummer was binnengekomen. In 2017 werden daarvoor twee mannen aangeklaagd. Het was wel de eerste keer dat we berichtten over een dodelijk slachtoffer van swatting, waar sommige gamers graag mee dreigen en waar sommige YouTubers en streamers zichzelf graag mee promoten. Hopelijk was het ook de laatste keer.