Esports betting wordt weer legaal in de VS
Je weet het of je weet het niet, maar in de meeste staten van de VS is gokken rond sporten, en dus ook esports, illegaal. Dat komt omwille van een federale wetgeving uit 1992, bedoeld om de integriteit van sport te beschermen. In 1949 echter al werd sports betting gelegaliseerd in de staat Nevada. De wet van 1992 voorzag enkel in een verbod op het verder uitbreiden daarvan naar andere staten, waardoor Nevada in de praktijk een monopolie had op sports betting.
Andere staten begonnen dat monopolie aan te vechten. In 2011 stelde New Jersey wetgeving voor om sports betting toe te laten in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld in casino's, maar tegen die wetgeving werden klachten ingediend door de NBA, NCAA, NFL, NHL en MLB, die vonden dat de wetgeving een overtreding was van de wet uit 1992.
De hele zaak escaleerde en werd uiteindelijk naar de Supreme Court, het hoogste gerechtshof van de VS, gebracht. Daar werd eerder deze maand geoordeeld dat de wet van 1992 een schendig is van het Tenth Amendment omtrent de wetgevende autonomie van staten. De wet van 1992 werd bijgevolg geschrapt, waardoor staten nu dus weer eigen wetgeving kunnen invoeren om sports betting te legaliseren. Verschillende staten hebben dat al gedaan en vermoedelijk zullen er nog meer volgen ook.
Onder sports betting valt ook esports betting en in die zin is deze situatie niet onbelangrijk voor gamers, fans van esports en esports op zich. Esports blijft al bij al een redelijk nieuw fenomeen, dat desondanks aan een stevige opmars bezig is en waar heel wat centjes in rondgaan. Een van de gevaren die wordt aangehaald is dat het legaliseren van esports betting de deur openzet voor fraude.
Concreet zou het bijvoorbeeld kunnen dat een of andere "gokchinees" een of meerdere spelers van een of meerdere esports teams geld toestopt om bewust te verliezen of bepaalde acties te ondernemen waardoor via legale gokcircuits veel geld gewonnen kan worden. Vooral spelers van kleinere teams, die mogelijk meer geld toegestopt krijgen dan dat ze zelf verdienen, zouden hier een risico lopen.
Of het allemaal zo zal lopen, valt natuurlijk nog af te wachten, maar het risico bestaat en is vermoedelijk wel iets waar esports organisaties zich op zullen moeten organiseren.