Australische senator: "leave gamers alone"
Outlast II is verboden in Australië en dat heeft een 64-jarige liberale senator ertoe aangezet om een betoog te houden in de senaat waarin hij het opneemt voor de gaming community.
"Deze game vindt plaats in een fantasiewereld," vertelt David Leyonhjelm, "met allerlei soorten wezens, menselijk en niet-menselijk. De loutere suggestie van een op het scherm niet zichtbare ontmoeting tussen een wezen en een menselijk personage was genoeg om het in zijn geheel te verbieden [...] Dit alles is gebaseerd op de verkeerde veronderstelling dat mensen die videogames spelen beïnvloedbare kinderen zijn die alles wat ze zien nabootsen. Toch staat het internet vol van onplezierige beelden van mensen - niet door computers gegenereerde beelden - terwijl het aantal gewelddadige misdrijven wereldwijd daalt."
Een eerbaar betoog dus van Leyonhjelm, al moeten er ook wel wat kanttekeningen bij gemaakt worden. Hij stelt de reden voor het verbieden van Outlast II in Australië namelijk iets te simpel en onschuldig voor. Volgens zijn beschrijving zouden namelijk heel wat meer games verboden worden in Australië. Bij Outlast II daarentegen gaat het om de expliciete suggestie van extreem seksueel geweld. Of dat een reden is om de game te verbieden laten we in het midden, maar het gaat dus niet om een "loutere ontmoeting" tussen een wezen en het hoofdpersonage zoals Leyonhjelm zegt.
Leyonhjelm ging nog verder met zijn betoog en stelde dat, op basis van studies, de gemiddelde gamer in Australië 33 jaar oud is. Geen kinderen dus, maar blijkbaar omwille van demografische redenen ook geen mensen die actief aan politiek doen, waardoor ze niet mee aan tafel zitten om de wetten te maken. Ook hebben openbare ambtenaren geen toegang tot gaming websites, wat volgens Leyonhjelm te maken heeft met de kans dat beelden opduiken die de regering niet goedkeurt, in een medium dat ze niet begrijpt. Ook hier moet echter weer een kanttekening gemaakt worden. In Australië hebben openbare ambtenaren inderdaad geen toegang tot gaming websites tijdens het werk, maar ook heel wat andere websites, zoals Facebook, zijn er geblokkeerd. Dit zou echter in functie van de productiviteit zijn en dus niets met censuur te maken hebben.
Hoe dan ook stelt Leyonhjelm dat de regering de gaming community alleen maar signalen van censuur, afkeur en ontmoediging stuurt, en dat de regering en het Classification Board "should leave video gamers alone" omdat ze niemand kwaad doen.
Leyonhjelm werd in juli 2014 de eerste senator van de Liberal Democratic Party in Australië. Dit was nadat games als Saints Row IV, State of Decay en South Park: The Stick of Truth het in 2013 moeilijk hadden om goedgekeurd te geraken in het land, maar voor het verbieden van Hotline Miami 2 in 2015. Daarover heeft Leyonhjelm nooit iets gezegd.
Leyonhjelm is voorts een redelijk controversieel figuur in Australië. Hij gaat regelmatig populistisch te werk en haalde tragische, gewelddadige incidenten in het land aan om te pleiten voor minder strenge wapenwetgeving. Ook zei hij al eens dat hij blij zou zijn als agenten aan de kant van de weg zouden liggen en dood zouden bloeden.