Het lijkt niet echt prettig werken bij Konami
Een verslag van de Japanse zakenkrant Nikkei schetst een niet al te fraai beeld van de werkomstandigheden bij Konami. Sinds de hele affaire Konami-Kojima is losgebarsten zijn sowieso al enkele niet al te fraaie zaken naar buiten gekomen, zoals het feit dat Konami alles meer wil centraliseren en dat ontwikkelaars binnen Konami niet altijd toegang hebben tot een telefoon om mee te werken, maar het verslag van Nikkei brengt nog meer aan het licht.
De verschuiving binnen Konami zou begonnen zijn nadat in 2010 een mobiel spelletje genaamd Dragon Collection een enorm succes werd voor Konami. De ontwikkeling had weinig gekost en de winst was gigantisch, waardoor de top van Konami deze weg verder wilde bewandelen. Dat op zich is niet zo verrassend, aangezien mobile gaming nu eenmaal groot is, zeker in Japan. Om een of andere reden echter ging deze verschuiving qua focus ook gepaard met een scherper toezicht op werknemers. Hieronder een overzichtje van wat er zich binnen Konami allemaal zou afspelen.
- Kojima Productions staat inmiddels gewoon bekend als Number 8 Production Department en de computers van deze afdeling zouden afgesloten zijn van het internet. De computers zouden alleen intern berichten kunnen versturen.
- Werknemers die de gebouwen van Konami verlaten om te gaan lunchen worden in de gaten gehouden via tijdskaarten. Wie te lang weg blijft, wordt openlijk doorheen het bedrijf afgeroepen.
- Er hangen camera's in de gangen, niet meteen om beveiligingsredenen, maar wel om de werknemers van Konami zelf in de gaten te houden.
- De meeste werknemers van Konami hebben geen eigen mailadres van het bedrijf. Uitzonderingen zijn mensen met een positie die contact met de buitenwereld vereist, zoals bijvoorbeeld PR-personen. Andere werknemers echter zouden een random mailadres krijgen toegewezen dat bestaat uit enkele letters en een reeks cijfers, en dat ook op regelmatige basis zou veranderen. Dit zou worden gedaan om headhunting tegen te gaan.
- Ontwikkelaars binnen Konami die niet meer als nuttig beschouwd worden, zouden een andere job toegewezen krijgen waar ze in principe helemaal niet geschikt voor zijn, zoals bijvoorbeeld beveiligingsopdrachten of het kuisen van de fitnesscolubs van het bedrijf. Ook krijgen werknemers soms plots een of andere rol in een van de slotmachinefabrieken van Konami. Deze plotse verplaatsingen naar andere posities zou in het verleden al ernstige depressies tot gevolg hebben gehad.
- Facebook-berichten (en mogelijk ook andere berichten op het internet) van werknemers zouden soms worden opgevolgd. Zo zou een werknemer eens op Facebook hebben gezegd dat hij weg ging bij Konami en een nieuwe job heeft gevonden. Andere werknemers van Konami die deze post een like gaven, zouden vervolgens uit hun team zijn gezet en een nieuwe positie gekregen hebben.
Het is tegenwoordig dus blijkbaar niet echt prettig werken bij Konami en dat lijkt dit verslag van Nikkei nog eens te bevestigen. De vraag is alleen waarom de top van Konami precies dergelijke maatregelen oplegt, want je personeel behandelen als gevangenen kan toch niet echt de bedoeling zijn. Vermoedelijk heeft dit te maken met het feit dat Konami de touwtjes stevig in handen wil houden om zo optimaal te kunnen renderen, maar het is natuurlijk ook zo dat het gebrek aan vertrouwen op termijn ook een erg negatieve impact kan hebben.