Studie: is seksisme in games vorm van statusbehoud?
Een tweede studie vandaag, na de studie die negatieve emoties en gaming aan elkaar koppelt in de vorm van toegenomen agressie, focust op de houding van online gamers ten opzichte van elkaar en dan specifiek gezien van mannen naar vrouwen. Daarbij wordt Halo 3 gebruikt als game, omdat men makkelijk statistieken kan bijhouden van het aantal kills en men daar dus ook een hiërarchie uit kan afleiden.
Pestgedrag komt immers veelal voor in omgevingen met een stevige hiërarchie, waarbij de slachtoffers vaak minder krachtig zijn en in sociaal zwakkere rollen zitten. Net dat aspect wou men dan ook bekijken bij online games, specifiek gericht op het gedrag tussen mannen en vrouwen. Games waren het ideale toneel omdat het puur afhankelijk is van hoe goed je bent en je dus op die manier al snel een hiërarchie en status verwerft.
Er werden 126 potjes Halo 3-multiplayer gespeeld, waarbij men de helft van de tijd een mannenstem gebruikt en de helft van de tijd een vrouwenstem. Bij de mannenstem bleek dat spelers die vaak doodgingen positieve commentaar gaven ten aanzien van de speler. Was hij een "vrouw" in die wedstrijden, dan kreeg hij veel meer negatieve commentaar van die spelers, zeker van spelers die slecht bezig waren. Interessant was dat de mannelijke spelers die beter waren veel positiever waren naar de vrouwen, maar dan weer niet positiever overkwamen naar de mannen.
Het vermoeden bij de studie is dat de toegenomen negativiteit naar vrouwen een onbewuste reactie is omdat hun mannelijkheid wordt uitgedaagd door de vrouwen die beter scoren. "Van een meisje verliezen" lijkt dus nog altijd een behoorlijk probleem te zijn. Het zou dus kunnen zijn dat mannen (met een lagere status) seksisme gebruiken om hun status ten opzichte van andere mannen niet te verliezen. Een andere interessante bevinding die men verder wil onderzoeken is waarom mannen die beter scoorden dan de vrouw geen nood hadden om de vrouwen te beschimpen en hen zelfs meer steunden. Is dat puur doordat men een hogere status had "gehaald" of omdat men zich sowieso niet zou ergeren aan het feit dat een vrouw misschien beter zou kunnen scoren?