Campagne tegen gameverslaving op komst
Waarschijnlijk heb je de nieuwskoppen al zien passeren. "Games zijn de nieuwe drugs" of "Games even gevaarlijk als drugs". Ze hebben betrekking op nieuws dat de Vereninging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD) van plan is om een nieuwe campagne te lanceren die informatie moet verschaffen over de eventuele gevaren van te veel gamen. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, maar toch krijgt de organisatie heel wat kritiek van gamers omdat men hen in een slecht daglicht zou plaatsen. Dat lijkt echter meer te maken te hebben met de manier waarop de media ermee omspringt, iets waar VAD zelf ook niet tevreden mee is. Later vandaag of morgen hopen we daar nog een apart artikel aan te kunnen wijden.
Het nieuws zelf dan: uit een onderzoek van VAD blijkt dat 80% van de 12- tot 18-jarigen minstens één keer per week games speelt. 9,6% van de jongeren dan weer zou twee uur per dag gamen en slechts 1,2% zou problematisch gamegedrag vertonen (nota bene: dit laatste percentage werd door bijna geen enkel nieuwsmedium vermeld). Geen dramatische cijfers dus en VAD is dan ook de eerste om het negatieve nieuws dat de media brengt te nuanceren, onder meer door ook te wijzen op de positieve aspecten van gaming.
De realiteit is echter dat gamen ook problematisch kan zijn, net zoals alcoholgebruik ook problematisch kan zijn, maar dat niet per definitie is. Aangezien games steeds populairder worden als primaire entertainmentvorm voor jongeren, is het logisch dat ook problemen toenemen, en vaak weten ouders en de schoolomgeving dan niet hoe ze daarmee moeten omgaan. De nieuwe campagne, die in september gelanceerd wordt en die zich richt op ouders, scholen, lokale overheden en preventiewerkers, zou daaromtrent voor meer bewustwording moeten zorgen. Ook tracht men dan advies aan te reiken om om te gaan met jongeren met problematisch gamegedrag.