Japanse gevangenen spelen games tegen dementie
Japan heeft een relatief oude gevangenispopulatie. 18,2% van de gevangenen is er namelijk ouder dan 65 jaar, terwijl dat in bijvoorbeelde de VS slechts 2,2% is. Zo'n oude populatie brengt eigen uitdagingen met zich mee, zoals het feit dat meer en meer gevangenis met dementie kampen. In de gevangenis van Oita, waar zelfs 21% van de gevangenen ouder dan 65 jaar is, tracht men dat probleem aan te pakken door de gevangenen games te laten spelen.
Concreet krijgen de oudere gevangenen een DS toegestopt, waarop ze dan de zogenaamde brain games mogen spelen. Dat zijn games die vaak bestaan uit mini-spelletjes die goed zijn om het geheugen te trainen of om de hersenen actief te houden. Denk daarbij aan spelletjes die je laten rekenen of patronen laten herkennen. Deze games maken deel uit van een breder programma, dat ook yoga en stretchoefeningen omvat, en dat twee tot drie keer per maand. Het programma wordt goed onthaald door de gevangenen, die evenwel een voorkeur lijken te hebben voor de DS-spelletjes.
De verantwoordelijke voor het programma voor de 65-plussers hoopt dat de gevangenen ook nadat ze vrijkomen nog verder worden ondersteund, want ook buiten de gevangenis moet hun mentale gezondheid verder opgevolgd en verzorgd worden. De gevangenis van Oita is trouwens niet de enige gevangenis waar een speciaal programma voor 65-plussers voorzien wordt. Ook andere gevangenissen bieden namelijk zaken als yoga aan. Oita zou voorlopig echter wel de enige zijn die ook de brain games erbij betrekt.