Games geven inzicht in hoe mensen geweld rechtvaardigen
Onderzoekers aan de Monash University hebben gebruik gemaakt van games om beter te begrijpen hoe mensen in staat zijn om in het echte leven geweld te gebruiken en te rechtvaardigen. Terwijl ze naar gamebeelden aan het kijken waren, moesten de proefpersonen zich inbeelden dat ze de ene keer onschudlige burgers aan het doodschieten waren en de andere keer vijandige soldaten.
Terwijl ze dit deden, werd hun hersenactiviteit gemeten en het was redelijk duidelijk dat voor de twee gevallen, zijnde het doodschieten van onschuldige burgers en het doodschieten van vijandige soldaten, twee verschillende delen van de hersenen geactiveerd werden. Veel mensen blijken ook erg goed in staat om tussen de twee "modi" heen en weer te schakelen.
Het resultaat van de studie is dat men het proces in de hersenen van het heen en weer schakelen tussen "gerechtvaardigd" en "niet-gerechtvaardigd" geweld beter in kaart kan brengen, om zo het proces ook beter te begrijpen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat sommige mensen moeite hebben om te schakelen tussen de twee modi, wat vaak komt omdat men over een lange periode heeft geleerd om een van de twee modi te onderdrukken. Een soldaat die lange tijd in een oorlogssituatie verkeert bijvoorbeeld zou mogelijk moeilijker kunnen terugschakelen en zich sneller bedreigd kunnen voelen, ook in normale situaties waar er eigenlijk geen enkele dreiging is. Het is niet ondenkbaar dat in bepaalde gevallen voor sommige mensen het langdurig spelen van gewelddadige games ook een negatief effect heeft op de mogelijkheid om heen en weer te kunnen schakelen, maar daar meldt de studie specifiek niets over.
De bedoeling is nu om, met behulp van hetgeen al in kaart is gebracht en nog meer onderzoek, een mogelijkheid te creëren om moeilijkheden in dit domein aan te pakken. Mensen zouden bijvoorbeeld getraind kunnen worden om weer een normaal "schakelproces" te bekomen, en misschien kunnen er voor erge gevallen bepaalde medicijnen ontwikkeld worden die een bepaald deel van de hersenen tot op zekere hoogte en al dan niet tijdelijk minder actief maken.