Europese Commissie wil af van digitale region locking binnen Europa
Region locking van media bestaat al lang en we merken het vooral bij films en games. Een DVD uit de VS bijvoorbeeld werkt meestal niet zomaar op een Europese DVD-speler, en omgekeerd hetzelfde. Ook voor digitale versies van media bestaat region locking, en daar wordt zelfs binnen de Europese Unie gebruik van gemaakt. Die digitale region locking wil de Europese Unie nu wegwerken, zodat de digitale grenzen tussen landen zoveel als mogelijk opgeheven worden en er ook daar "vrij verkeer" kan zijn.
De bedoeling van de Europese Commissie is dus dat consumenten in de Europese Unie in elk land van die Europese Unie hun media kunnen aanschaffen, zonder dat dit problemen oplevert. Het voordeel is dat er zo een grotere, meer eengemaakte markt ontstaat voor digitale media, zoals games, muziek en films, hetgeen een positief effect zou hebben voor zowel de consument, die meer keuze heeft, als voor de distributeurs, die een grotere afzetmarkt hebben.
Een meer eengemaakte markt zorgt er natuurlijk ook wel voor dat er binnen die markt meer geconcurreerd zal worden onder verschillende spelers, hetgeen voor de ene speler goed kan uitdraaien, terwijl het voor de andere speler rampzalige gevolgen kan hebben. Wij als consument kunnen er dus wel bij varen omdat we makkelijker de kans zullen krijgen om in andere landen goedkopere versies van games aan te schaffen, maar er zal mogelijk toch moeten over gewaakt worden dat er in het geheel van de markt geen onevenwicht komt.
Een ander obstakel is dat van verschillende nationale wetgevingen. In Duitsland is men bijvoorbeeld strenger wat gewelddadige content in games betreft, wat soms resulteert in speciale versies van een game voor de Duitse markt, waar het bloed dan niet rood maar groen ziet. In Duitsland kan men nu in principe de "normale" versie van zo'n game niet aanschaffen in een ander land, maar als de digitale region locking opgeheven wordt, zou dat wel kunnen. Het probleem is natuurlijk dat in dat geval Duitsers dan hun eigen wetgeving overtreden.
Normaal gaat de Europese wetgeving voor op de landelijke, maar het is weinig waarschijnlijk dat Europese landen hun eigen mogelijkheden om bepaalde media te verbieden zomaar zullen laten varen. Het wegwerken van de digitale region locking binnen de Europese Unie lijkt dan ook nog een werk van lange adem te worden.