LoL-toernooi onder vuur voor aanpak lesbische vrouwen
De Filipijnse eSports-organisatie Garena, die op 22 februari de Iron Solari League, is zwaar onder vuur komen te liggen naar aanleiding van de regels die zouden gelden voor het toernooi. Qua opzet zou het een "all-feminine" toernooi zijn en hoewel men ook lesbische en transgender vrouwen toelaat, vond men het blijkbaar wel nodig om het toegelaten aantal homoseksuele en transgender vrouwen te beperken tot één. Volgens de organisatie zouden deze vrouwen namelijk een "oneerlijk voordeel" kunnen hebben, al wordt niet nader beschreven wat dat voordeel dan precies zou zijn.
Voorts bestaat er ook wat onduidelijkheid over de terminologie. "Transgender" houdt namelijk niet per se een lichamelijke geslachtsverandering in, dus het zou kunnen dat men mannen wilde weren die zich vrouw voelen, maar die geen geslachtsoperatie hebben ondergaan, terwijl transseksuele vrouwen, die wel een geslachtsoperatie ondergaan hebben, misschien wel zonder problemen zouden mogen deelnemen. Hoe dan ook zorgt het gebrek aan nuance voor verwarring, al is het natuurlijk zo dat het zelfs met nuance een bedenkelijke regelgeving betreft. Ook het aantal toegelaten lesbische vrouwen wordt namelijk beperkt, en dat is een kwestie van seksuele voorkeur in plaats van genderidentiteit.
Uiteraard kwamen er al snel heel wat negatieve reacties op deze beperkende maatregel, die misschien wel als ronduit discriminerend kan bestempeld worden. Ook bij Riot Games steunen ze Garena niet in de kwestie. Riot benadrukt dat LGBT-spelers welkom zijn op officiële toernooien en dat men samenwerkt met partners over heel de wereld om die waarden van gelijkheid consequent te handhaven.
Inmiddels heeft Garena na de "goede discussies en debatten" van de afgelopen 24 uur de regels al herzien en zijn de beperkingen wat lesbische en transgender vrouwen betreft helemaal opgeheven. Van de organisatie mogen nu "alle spelers die zichzelf als vrouw identificeren" deelnemen en men verontschuldigt zich bij LGBT en gaming communities als die aanstoot zouden genomen hebben aan de kwestie. Garena benadrukt ook dat men alleen maar de bedoeling had om diversiteit te promoten, en dan men daarom voor een "all-feminine" toernooi koos zodat vrouwelijke spelers wat uit de schaduw van de mannelijke teams konden treden. Pijnlijk is het dan natuurlijk wel als je een bepaald soort vrouwen wel bewust gaat weren. Garena heeft echter geleerd van de feedback die men kreeg en men hoopt op die manier ook verbeteringen te kunnen blijven aanbrengen om zo positief te kunnen blijven groeien, in dialoog met de community.