De HoloLens van Microsoft: alle info op een rijtje
Gisterenavond hield Microsoft een presentatie om Windows 10 verder uit de doeken te doen en naar het einde van de presentatie toe werd nog een extraatje van formaat onthuld. Microsoft komt namelijk op de proppen met HoloLens, een headset die je kan vergelijken met Google Glass, maar dan met veel meer mogelijkheden dankzij de integratie van Windows 10 en een high-end CPU en GPU, aangevuld met nog een "holographic processing unit", oftewel HPU.
Hologrammen
HoloLens brengt strikt genomen geen virtual reality zoals bijvoorbeeld de Oculus Rift, maar leunt zoals gezegd eerder aan bij Google Glass en zorgt ervoor dat je app overlays en virtuele objecten in de echte wereld kan plaatsen. "Hologrammen" dus, zoals Microsoft het stelt.
HoloLens weet wat er gebeurt
HoloLens heeft see-through lenzen, spatial sound, motion sensors en nog meer snufjes waardoor het systeem informatie kan opnemen over de omgeving, wat natuurlijk essentieel is als je die omgeving wil verrijken met virtuele overlays. Dankzij ze nieuwe HPU (holographic processing unit) kan HoloLens begrijpen naar waar je kijkt, welke bewegingen je maakt, wat je zegt en meer.
Standalone
De HoloLens staat volledig op zichzelf, dus er is geen connectie met een smartphone of pc nodig om ermee te kunnen werken of om de functionaliteiten optimaal te gebruiken. HoloLens beschikt immers zelf over een krachtige CPU, GPU, HPU en Windows 10.
Next-gen PC
Microsoft ziet in HoloLens de "toekomst van computing", of toch op zijn minst een stevige aanvulling op wat er vandaag reeds beschikbaar is. Als "next-gen PC" biedt HoloLens dan ook heel wat van de functionaliteiten van een "traditionele" pc, maar dan op een nieuwe manier, wat nieuwe mogelijkheden biedt. Een heel concreet voorbeeld is dat je met de HoloLens in je badkamer de afvoer kan proberen te repareren, terwijl je de hulp krijgt van iemand via Skype. Dat gesprek kan gewoon geprojecteerd worden en mee bewegen, terwijl die persoon ook nog eens "on-screen" aanwijzingen kan geven die jij dan ook meteen te zien krijgt. Een laptop of telefoon meenemen naar de badkamer, wat je sowieso ook al minder opties zou bieden, is zo overbodig.
Gaming
HoloLens zal voor heel wat "serieuze" zaken gebruikt kunnen worden, maar uiteraard is er ook ruimte voor ontspanning. Heel veel werd er nog niet gezegd over de gamemogelijkheden, maar Microsoft zei wel dat we dankzij HoloLens bijvoorbeeld Minecraft op een compleet nieuwe manier zouden kunnen ervaren. Er werden ook mogelijkheden getoond, zoals het bouwen van een virtuele Minecraft-wereld in je woonkamer of spelen met virtuele UFO's die doorheen je huis vliegen.
HoloStudio
HoloStudio is een stukje software dat gebruikers van de HoloLens toelaat om zelf hun eigen hologrammen te creëren. HoloStudio bevat heel wat tools om verschillende figuren mee te vormen, die je vervolgens als virtueel object in de echte wereld kan projecteren. Dat je je eigen 3D-objecten kan creëren, betekent ook dat je ze kan 3D-printen. Microsoft demonstreerde de mogelijkheden door een quadcopter te ontwerpen en te 3D-printen die ook echt kon vliegen.
Wetenschappelijk onderzoek
Microsoft wil dat de "gewone" consument aan de slag kan met de HoloLens, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek kan de nieuwe technologie ingezet worden. Logische mogelijkheden zijn er voor bijvoorbeeld ingenieurs die nieuwe dingen in elkaar puzzelen, maar ook bij ruimtevaartorganisatie NASA zien ze opties. Zo wil men HoloLens gebruiken om de besturing van rovers op Mars makkelijker te maken en ook zouden astronauten dankzij HoloLens kunnen ervaren hoe het is om zelf op Mars rond te lopen. De vraag is natuurlijk in hoeverre een augmented reality headset als de HoloLens hiervoor beter geschikt is dan een echte virtual reality headset als de Oculus Rift, maar sowieso hebben beide systemen hun voor- en nadelen.
Release en prijs
Over een concrete prijs en releasedatum voor HoloLens is jammer genoeg nog niets bekend. Men wil de HoloLens evenwel kwijt aan zowel gewone consumenten als aan grotere bedrijven, en daar zou de prijs dan ook op gebaseerd zijn. In principe zouden gewone consumenten zich een HoloLens dus moeten kunnen veroorloven, tenminste wanneer ze zich ook al een pc kunnen veroorloven. Wat de release betreft: de HoloLens zou in de levensloop van Windows 10 moeten verschijnen, maar veel wijzer worden we daar niet van.