Kinderen willen nieuwe Call of Duty, vader neemt ze mee naar Israël
Games als Call of Duty zijn eigenlijk niet bedoeld voor kinderen onder de 18 jaar, maar van Carl-Magnus Helgregren mogen zijn zoontjes, Leo (10 jaar) en Frank (11 jaar), de nieuwe game wel spelen, op één voorwaarde, namelijk dat ze eerst ervaren wat een oorlog werkelijk met zich meebrengt.
Toen zijn zoontjes het vorig jaar met hem hadden over de nieuwe Call of Duty die ze wilden, zag Helgregren, een Zweedse journalist, dat als een mooie gelegenheid om zijn kinderen wat bij te brengen over de verschrikkelijke realiteit van oorlog. Games als Call of Duty tonen namelijk niet het echte plaatje, en dus besloot hij zijn kinderen mee te nemen naar de door Israël bezette gebieden. Aanvankelijk wilde hij naar Irak of Afghanistan, maar Israël bleek uiteindelijk de veiligste optie. Ze ondernamen hun reis uiteindelijk in april, dus nog voor het conflict rond Gaza recent weer opwakkerde.
Helgregren en zijn zoontjes bezochten een vluchtelingenkamp in het oosten van Jeruzalem, evenals de door Israël gecontroleerde Golanhoogten. Wat ze daar zagen, was blijkbaar schokkend: drugs in de buurt van een school, afval dat verbrand wordt op straat en een ziekenhuis waar elke dag kinderen verzorgd moeten worden omdat ze klappen hebben gekregen met het uiteinde van een geweer.
Helgregen wilde zijn zoontjes natuurlijk niet traumatiseren, dus tijdens de reis waren er ook leuke dingen om te doen, zoals een leuk verblijf bij een Israëlisch gezin, en een bezoek aan een museum, maar het bezoek aan het vluchtelingenkamp bleef zijn zoontjes blijkbaar toch het meeste bij. Dat heeft dan ook een impact gehad. Toen ze weer thuis waren, wilden ze de nieuwe Call of Duty niet meer, omdat het niet juist voelde.
Helgregen wil met zijn verhaal ouders oproepen om verantwoordelijkheid te nemen. Naar eigen zeggen hoort hij regelmatig ouders zeggen dat hun kinderen een hele dag spelletjes als Call of Duty zitten te spelen en dat ze hen niet uit hun kamer krijgen. Volgens Helgregen is het dan aan ouders om hun verantwoordelijkheid te nemen en hetzij hun kinderen gewoon te verbieden die games te spelen, hetzij hun kinderen iets bij te brengen over wat oorlog echt met zich meebrengt, waardoor de kinderen ook beter zullen begrijpen dat Call of Duty wel al het gratuit doden bevat, maar amper iets zegt over de waarde van een mensenleven.