The Sun: "gaming zo verslavend als heroïne"
Daar gaan we weer. De Britse krant The Sun lijkt zijn pijlen weer eens op games te richten. Deze keer pakt de krant uit met een eigen "onderzoek" waaruit blijkt dat het Verenigd Koninkrijk overspoeld wordt met gameverslaafden en dat games net zo erg zijn als heroïne. Om mensen nog wat meer de stuipen op het lijf te jagen, wordt gemeld dat Call of Duty aan drie zelfmoorden gelinkt werd.
Wat onderzoek van Eurogamer heeft inmiddels al uitgewezen dat het artikel van The Sun heel wat zaken verdraaid om de impact van games erger te doen lijken. Zo verwijst The Sun naar Dr. Mark Griffiths, die al heel wat jaren onderzoek doet naar gameverslaving. Hij heeft een lijstje van tien vragen waarvan er minstens zeven positief beantwoord moeten worden om te kunnen spreken van verslaving. Griffiths liet weten dat hij The Sun van de vragen heeft voorzien, maar dat is het dan ook. Conclusies over hoe erg het met gameverslaving gesteld is in het Verenigd Koninkrijk komen niet van hem, integendeel.
Griffiths heeft tegenover Eurogamer gezegd dat er in de praktijk heel weinig mensen zijn die aan zeven van de tien criteria voldoen om van gameverslaving te kunnen spreken. Volgens hem zijn er veel mensen die makkelijk drie uur per dag kunnen gamen zonder dat dit een (negatieve) invloed heeft op hun werk, studies of sociale leven.
Bovendien vindt Griffiths dat, als je dan toch over verslavingen spreekt, dat je dan alle verslavingen hetzelfde moet behandelen, hetgeen The Sun niet doet. De krant lijkt namelijk al van een gameverslaving te spreken wanneer er minieme problemen zouden zijn of wanneer aan (veel) minder dan zeven van de tien criteria voldaan wordt, terwijl Griffiths slechts van een verslaving zou spreken wanneer het gamen, net als heroïne, het belangrijkste in iemands leven zou worden waarvoor al de rest moet wijken.
Dit is zoals gezegd niet de eerste keer dat The Sun games viseert. Eerder werd op de voorpagina al prominent de link gelegd tussen Call of Duty en een bloedbad dat had plaatsgevonden. Dat ze bij The Sun verder niet veel kaas gegeten hebben van games, bleek in oktober vorig jaar, toen de krant dacht dat Sarif Industries echt bestaat, terwijl dat natuurlijk het fictieve bedrijf uit Deus Ex is.