Zenimax beschuldigt John Carmack en Oculus van diefstal
De Wall Street Journal meldt dat Zenimax John Carmack, de maker van Doom en Quake en mede-oprichter van id Software, ervan beschuldigt dat hij IP van Zenimax zou hebben meegenomen naar Oculus. Zenimax heeft het nieuws bevestigd.
De hele zaak zou eigenlijk al teruggaan tot in 2012, toen Carmack, die toen nog voor Zenimax werkte, contact zocht met Palmer Luckey, die op dat moment aan een universiteit onderzoek deed naar virtual reality headsets. Carmack kreeg een prototype toegestoerd, dat bij Zenimax intern verder werd ontwikkeld en verbeterd. In juni 2012 werd het nieuwe prototype van Zenimax gedemonstreerd, voorzien van nieuwe software die een grote stap voorwaarts betekende voor het gebruik van virtual reality. Kort hierna richtte Luckey het bedrijf Oculus op en werd een erg succesvolle Kickstarter-campagne voor de Oculus Rift gelanceerd.
Volgens Zenimax zou de Oculus Rift dus gebruik maken van software die door Carmack werd ontwikkeld toen hij nog bij Zenimax werkte. Die software zou dan ook eigendom zijn van Zenimax en daarvoor trachtte het bedrijf in de zomer van 2012 al een compensatie te verkrijgen. Zes maanden onderhandelen zouden echter niets hebben opgeleverd, al zou Oculus wel wat aandelen hebben aangeboden.
In de zomer van vorig jaar verliet Carmack id Software om bij Oculus aan de slag te gaan. Eind maart werd Oculus overgekocht door Facebook. Zenimax heeft nu brieven gestuurd naar de advocaten van Oculus en het bestuur van Facebook. Hoewel op dit moment nog niemand effectief voor de rechter wordt gedaagd, lijkt dit wel nog een realistische optie voor de toekomst, tenzij beide partijen een overeenkomst kunnen sluiten. Op basis van de reacties van beide partijen lijkt die kans echter klein.
Zenimax wijst erop dat Luckey er enkel in geslaagd is om van de Oculus Rift een succesvolle virtual reality headset te maken dankzij het gebruik van technologie die jarenlang werd ontwikkeld binnen Zenimax. Bij Oculus laat men dan weer uitschijnen dat deze klacht er niet toevallig komt na de overname van Facebook, waarmee men dus insinueert dat Zenimax geld geroken heeft. Volgens de woordvoerder zal men Oculus en zijn investeerders tot het uiterste verdedigen.