Call of Duty-speler krijgt politiemacht aan de deur
Het zal je maar gebeuren: een politiemacht van 70 zwaar bewapende agenten die voor jouw deur staat, terwijl je helemaal niets verkeerd gedaan hebt. Dat is wat de 17-jarige Rafael Castillo uit New York overkwam. De politie had namelijk een telefoontje gekregen van iemand die zei dat de jongen zijn moeder en broer had doodgeschoten, en dat hij nog meer slachtoffers wilde maken. Niet geheel onlogisch dus dat de politie de dreiging ernstig nam en meteen de grote middelen, waaronder helikopters, inzette.
Al redelijk snel bleek dat van een dreiging niet echt sprake was. De moeder van Rafael kwam immers zelf in paniek naar buiten om te zien waarom er zoveel agenten voor haar huis stonden. Via een megafoon werd Rafael opgeroepen om ook naar buiten te komen, maar die zat Call of Duty te spelen en hoorde de oproep dus niet, waarop zijn 21-jarige broer het huis weer binnen ging om hem te halen. Voor alle zekerheid doorzocht de politie het huis nog, maar daarbij werd niets verdachts gevonden.
De vraag is nu natuurlijk waarom de politie het telefoontje kreeg en vermoed wordt dat het om een wraakactie gaat van een andere Call of Duty-speler die het niet kon verkroppen dat hij of zij in de game werd doodgeschoten door Rafael, die de match won. De slechte verliezer in kwestie zou aan het adres van Rafael zijn geraakt en naar de politie hebben gebeld met de melding dat Rafael aan het moorden was gegaan, waarop de politie dan reageerde.
Dergelijke telefoontjes komen tegenwoordig vaker en vaker voor en houden verband met een fenomeen dat "swatting" heet. In dit geval zou het om een wraakactie gaan, maar vaak gaat het ook om persoonlijk prestige. Je belt dan naar de politie met een waarschuwing en hoopt dat de politie in actie schiet, waarna je punten krijgt op basis van het aantal agenten, wagens en helikopters die worden ingezet.
Een actie als deze kost de Amerikaanse staat en dus ook burgers ruim 70.000 euro, een bedrag dat men hoopt terug te krijgen via de persoon die naar de politie belde. Zijn of haar nickname is "Skype", waardoor de politie mogelijk in staat is hem of haar op te sporen.
De hele zaak heeft ook voor Rafael zelf nog een slechte nasmaak, want zijn moeder nam zijn Call of Duty-spel in beslag. Haar zoon zou immers oud genoeg zijn om te werken in plaats van alleen maar te gamen.