HARDWARE REVIEW | Philips Evnia 49M2C8900/01
Naast ultrawides heb je tegenwoordig ook super ultrawides die meteen heel wat plaats op je bureaublad innemen. Fabrikant Philips brengt via hun Evnia-merk de Evnia 49M2C8900/01 op de markt met enkele interessante features. Zo is de grootte 49”, heeft het een OLED-paneel en een refresh rate van 240Hz. Dit allemaal voor een adviesprijs van €1599,00, al kan je het scherm al vinden voor €1399,00.
Inhoud en technische informatie
Inhoud
- Monitor met standaard
- HDMI-kabel, DisplayPort-kabel, kabel USB-upstream, kabel USB-C naar USB-C, voedingskabel
- Gebruikersdocumentatie
- Afstandsbediening, VESA-steun
Technische informatie
Beeld/scherm
- Type bedieningspaneel van monitor: QD OLED
- Schermgrootte: 48,9 inch / 124,3 cm
- Displaycoating: Antireflectie, 2H
- Effectief weergavegebied: 1196,7 (H) x 339,2 (V) - bij 1800 R kromming*
- Pixelformaat: RGB Q-strip*
- Beeldformaat: 32:9
- Maximale resolutie: 5120 x 1440 bij 240 Hz
- Pixeldichtheid: 108,77 PPI
- Responstijd (normaal): 0,03 ms (grijs naar grijs)*
- Minimale vertraging: Ja
- Helderheid: SDR: 250 (APL 100%) nit, HDR: 450 (APL 10%) nit, HDR E/P: 1000 (APL 3%) nit
- SmartContrast: Mega Infinity DCR
- Contrastverhouding (normaal): 15.000.000:1
- Pixelpitch: 0,233 x 0,233 mm
- Kijkhoek: bij C/R > 10000
- Trillingsvrij: Ja
- HDR: DisplayHDR True Black 400-gecertificeerd
- Kleurenbereik (min.): DCI-P3: 99%*
- Kleurenbereik (standaard): NTSC 127,4%, sRGB 153,1%, Adobe RGB 125,2%*
- Beeldverbetering: SmartImage-gamemodus
- Schermkleuren: Kleurondersteuning 1,07 miljard kleuren (10-bits)
- Scanfrequentie: 30 - 388 kHz (H) / 48 - 240 Hz (V)
- LowBlue-modus: Ja
- EasyRead: Ja
- Delta E: < 2 (sRGB)
- sRGB: Ja
- Ambiglow: Driezijdig
- AMD FreeSync™-technologie: Premium Pro
- G-SYNC: Compatibel met 50 Hz ~ 240 Hz*
Connectiviteit
- Audio (in/uit)
- Audio uit
- Gesynchroniseerde invoer: Aparte synchronisatie
- HDCP: HDCP 1.4 (HDMI/DisplayPort/USB-C), HDCP 2.2 (HDMI/DisplayPort/USB-C), HDCP 2.3 (HDMI/DisplayPort/USB-C)
- Signaalinvoer: HDMI 2.1 x 2, DisplayPort 1.4 x 1, USB-C x 1 (DP Alt mode, Stroomvoorziening)
- USB-hub: USB versie 3.2 Gen1 / 5 Gbps, USB-B upstream x 1, USB-A downstream x 4 (met 2 B.C 1.2 voor snel opladen)
Stroomvoorziening
- USB PD versie 3.0
- Max. stroomvoorziening: Tot 90 W (5 V/3 A, 7 V/3 A, 9 V/3 A, 10 V/3 A,12 V/3 A, 15 V/3 A, 20 V/4,5 A)
Comfort
- Ingebouwde luidsprekers: 7,5 W x 4, DTS-geluid
- MultiView
- PIP/PBP-modus
- 2 apparaten
- KVM: Ja
Andere handige opties
- Kensington-slot
- VESA-standaard (100 x 100 mm)
- Plug & Play-compatibiliteit
- DDC/CI
- Mac OS X
- sRGB
- Windows 11 / 10 / 8,1 / 8
Geluid
- Uitgangsvermogen: 30 W, 2.2 kanalen
- Geluidsverbetering: DTS-geluid
- Luidsprekerconfiguratie: 7,5 W x 2 tweeters, 7,5 W x 2 woofers met flowpoort
Standaard
- In hoogte verstelbaar: 120 mm
- Draaivoet: -/+ 20 graad
- Kantelfunctie: -5/15 graad
Vermogen
- Ingeschakeld: 163,35 W (normaal)
- Stand-bymodus: 0,5 W (normaal)
- Uitmodus: 0,3 W (normaal)
- Energieklasse: G
Van dichterbij bekeken
Software
De meegeleverde OSD software op de monitor is dezelfde die we kennen van de andere Evniaproducten die we reeds hebben getest.
Met deze monitor wordt er ook een afstandbediening bijgeleverd die het wat eenvoudiger maakt om het menu te besturen. Uiteraard vind je aan de achterzijde een nibble terug waarmee je door de OSD kunt gaan en persoonlijk hadden we dit liever wat meer onderaan gezien. Niettemin wordt dit euvel weggehaald met de afstandbediening en kan je eenvoudig zaken aanpassen naar je eigen smaak.
Veel van de settings die we kennen, hadden we reeds besproken bij onze review van de Philips Evnia 34M2C7600MV en we raden jullie aan om daar te kijken, indien je wat meer info wenst. Bij smartimage kan je een profiel kiezen en ook de helderheid, contrast en meer aanpassen. Game mode heeft enkele settings waarmee je gamegerelateerde zaken kan inschakelen, denk bijvoorbeeld aan adaptive sync. Ambiglow is de verlichting die je aan de achterzijde terugvindt en de LEDs hebben verschillende opties waaruit je kan kiezen.
Input geeft je de vier aansluitmogelijkheden en ook de auto-optie waar het scherm automatisch wisselt naar een actief signaal. Audio spreekt voor zich en het bevat ook een equalizer. Bij system vind je systeemsettings terug, waaronder de refresh rates voor HDMI, maar ook USB-settings en meer. Hier kan je ook de PIP en PBP activeren. Bij setup vind je dan weer zaken terug voor de monitor zelf en ook de OLED care settings vind je hier terug, waaronder de pixel shifting.
Ervaring
De monitor valt letterlijk niet onder stoelen of banken te steken. In dagelijks gebruik hebben we een setup met drie aparte monitoren (2x 27" in landscape en 1x 24" in portrait) en die werd nu vervangen door één monitor en de breedte was bijna hetzelfde. De bijgeleverde voet is groot en voorzie dus ook voor die wat ruimte, maar hierdoor was er quasi geen sprake van beweging bij de monitor wanneer je aan het typen bent of met de muis beweegt. Duw je een beetje tegen de bureau dan beweegt het wel wat, maar dit viel goed mee.
We vallen opnieuw in de herhaling bij de monitorstand, want zo kan je niet elke kabel begeleiden door de opening die er is. Kleinere kabels zoals USB-C zijn er perfect door te steken, maar met de voedingskabel lukt het al niet. Hetgeen wel positief is bij de 49” ten opzichte van de 34” die we eens hadden getest, is het feit dat we geen externe voeding nodig hebben. Gewoon een voedingskabel inpluggen en je zit goed. De bouwkwaliteit is in dezelfde lijn als de rest van de productlijn met voornamelijk plastic, maar van een degelijke kwaliteit. De voet bevat wel enkele metalen accenten voor de stevigheid en onderaan de voet vind je rubberen pads terug die krassen of verplaatsing op je bureau tegengaan.
Uiteraard komt de monitor met ingebouwde speakers, maar deze zijn sub optimaal en een headset of aparte speakers klinken sowieso al meteen een pak beter. De backlight die je met de LED's kan voorzien zorgt voor wat meer sfeer in de ruimte en je kan kiezen hoe de LED's worden aangestuurd. Oftewel volgen ze video of audio of je kan kiezen voor meer statische kleuren. De OLED care is ook hetzelfde als bij de vorige monitor en op bepaalde intervals zal je aangeraden worden om even de pixel refresh te starten. Dit is optioneel en je kan dit eenvoudig negeren, want je wil uiteraard geen beeld kwijt middenin een multiplayersessie. De refresh duurt ook enkele minuten, dus is niet even snel te doen. Uiteraard zijn we wel blij om te zien dat er zaken aanwezig zijn om de levensduur van een OLED-paneel te verlengen, want dit blijft toch hun grootste nadeel, namelijk de burn in. Ben je even idle dan zal de helderheid ook zakken, zodat de kans op problemen ook hier weer vermindert.
Het QD-OLED paneel brengt enkele voordelen met zich mee, want zo is de HDR content aangenaam om te bekijken en zijn de zwart-levels uitstekend. Zwart is ook gewoonweg zwart en niet grijs. De panelen kunnen al eens last hebben van een meer grijze schijn bij belichte ruimtes, maar wij ondervonden dit niet meteen of het viel ons niet hard op. Het kleurenpallet komt echt tot zijn recht bij dit soort paneel en we zijn blij dat meer en meer monitoren deze technologie opnemen. Wat ons ook opviel was dat de groene schijn bij tekst goed meevalt. Je moet echt zwaar inzoomen vooraleer het je opvalt en dit is al eens erger bij oudere panelen.
We hebben het scherm uiteraard ook uitgeprobeerd met verschillende titels en bij de meeste games hadden we meteen out-of-the-box ondersteuning voor onze resolutie die 5120 x 1440 bedroeg. Het was uiteraard even wennen, want terwijl de games de resolutie ondersteunden, was de interface niet altijd even goed. Bepaalde games brachten de user interface mooi naar het midden en behielden de meer 16:9 aspect ratio waardoor je niet heen en weer moest kijken. Andere games verplaatsen dan weer alles helemaal naar de buitenkanten, want bij een aspect ratio van 32:9 niet echt aangenaam is. Niettemin was het een geweldige ervaring om games op dit scherm te spelen. Bij bepaalde games ging je echt op in de omgeving en was het genieten om een bredere view te hebben, zoals bijvoorbeeld bij Alan Wake 2.
De inputlag bedraagt een 0,03 ms bij grijs naar grijs wat verwaarloosbaar is en met een refresh rate van 240Hz wordt het ook interessanter voor shooters. Counter-Strike 2 hebben we hierop gespeeld en terwijl je schermen hebt met een nog hogere framerate waren wij al best onder de indruk van de 240Hz. Je grafische kaart moet het uiteindelijk ook nog aankunnen. We merkten wel een klein beetje blur bij de hogere framerate settings wat je hieronder kan waarnemen.
Qua connectiviteit krijg je enkele mogelijkheden met enerzijds een USB hub waar je accessoires kan aansluiten. Met de USB-C kan je ook een laptop aansluiten en hiermee kan je dan meteen de laptop opladen en krijg je beeld op het scherm. De powervoorziening is 90W waarmee je een gemiddelde moderne laptop kan opladen. Anderzijds vinden we ook nog 2 HDMI en een DP poort terug waarmee je een desktop kan aansluiten. Je kan ook eenvoudig meerdere systemen aansluiten en bijvoorbeeld de monitor opsplitsten in twee 24” schermen. Hiermee heb je dan 1 scherm voor twee systemen mede dankzij de PIP/PBP-modus.
We hebben het scherm ook even uitgetest bij enkele werkdagen en je kan natuurlijk al raden dat het zeer aangenaam was om met deze oppervlakte te werken. Windows biedt ook ingebouwd meteen enkele features aan waarmee je zaken een positie kan toewijzen. Zo konden we perfect drie items op het scherm plaatsen, waardoor de productiviteit alleen maar verbeterde. Onze werklaptop was aangesloten via een docking station van Dell en een HDMI, maar we hebben moet omwisselen naar DP, want we kregen anders niet de mogelijkheid om de 5120 x 1440 resolutie te selecteren.
Conclusie
Super ultrawides zijn niet meteen iets nieuws op de markt, maar de switch naar OLED-panelen maken ze wel interessanter voor zowel professioneel als game gebruik. De Philips Evnia 49M2C8900/01 brengt de bekende features van de kleinere variant naar een grotere variant en men slaat de bal niet mis. 49” lijkt groot om zowel te gebruiken bij games als in een werkomgeving, maar die twijfel was snel weg. Het OLED-paneel biedt natuurlijk verschillende voordelen zoals lagere inputlag en het kleurenpallet. De mindere grijze tinten bij een belichte kamer konden we niet meteen waarnemen en we zijn blij dat er geen extra voeding nodig is om het scherm aan te sluiten. Het prijskaartje is ook zeer competitief, aangezien je de monitor al snel vindt onder de adviesprijs.
Het enige wat ik kan aanraden is om dit nooit te kopen.
Ik heb dit November 2023 gekocht en kan me helemaal vinden in de review. Echter is er sinds januari 2024 een boodschap verschenen die het scherm onbruikbaar maakt.
Sindsdien probeer ik via de helpdesk dit opgelost te krijgen. Helaas is men daar gewoonweg onbeschoft, krijg je oplossingen voor andere types en dit is nu al 2 maanden bezig.
Dit scherm is gewoon te duur om zo'n behandeling te krijgen, dus ik kan alleen maar aanraden om een alternatief te kopen.
Geplaatst op 2024-03-19 19:52:24