HARDWARE REVIEW | ROG Strix SCAR 16 is een kleine powerhouse
Begin dit jaar werden de mobiele varianten van de NVIDIA 40xx-reeks grafische kaarten aangekondigd en stilaan komen verschillende laptops op de markt die zo een kaart bevatten. Via fabrikant ASUS kregen we de kans om de ROG Strix SCAR 16 (G634JZ-NM032W) van dichterbij te bekijken. Uitgerust met een Intel Core i9-13980HX, NVIDIA GeForce RTX 4080, 1TB PCIe 4.0 NVMe, 32GB DDR5-4800 geheugen en een 16” 240Hz QHD+ (2560 x 1600) scherm is het een stevig beestje, met een al even stevig prijskaartje van €3.499.
Inhoud en technische informatie
Wanneer je de doos opent, word je meteen verwelkomt met de bovenzijde van de laptop en een opsomming van enkele belangrijke features. Verder vind je nog de powerbrick terug die afgerond een kilogram weegt, terwijl de laptop zelf een gewicht van 2,5kg heeft.
Inhoud
- ROG Strix SCAR 16
- Voeding
- Handleiding
- Marketing Giveaway (1 Customizable Armor Cap)
Technische informatie
- Besturingssysteem: Windows 11 Home
- Processor: 13th Gen Intel® Core™ i9-13980HX Processor 2.2 GHz (36M Cache, up to 5.6 GHz, 24 cores: 8 P-cores and 16 E-cores)
- Graphics: NVIDIA® GeForce RTX™ 4080 Laptop GPURO
- ROG Boost: 2330MHz* at 175W (2280MHz Boost Clock+50MHz OC, 150W+25W Dynamic Boost)
- 12GB GDDR6
- Beeldscherm: ROG Nebula HDR Display
- 16"
- QHD+ 16:10 (2560 x 1600, WQXGA)
- Mini LED
- anti-glare display
- DCI-P3: 100%
- Refresh Rate: 240Hz
- Response Time: 3ms
- G-Sync
- Pantone Validated
- MUX Switch + NVIDIA® Advanced Optimus
- Support Dolby Vision HDR : Yes
- Geheugen: 16GB DDR5-4800 SO-DIMM x 2
- Max Capacity: 64GB
- Support dual channel memory
- Opslag: 1TB M.2 NVMe™ PCIe® 4.0 SSD
- I/O-poorten
- 1x 3.5mm Combo Audio Jack
- 1x HDMI 2.1 FRL
- 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C met ondersteuning beeldscherm / vermogensafgifte
- 2x USB 3.2 Gen 2 Type-A
- 1x 2.5G LAN port
- 1x Thunderbolt™ 4 support DisplayPort™ / G-SYNC
- Toetsenbord en touchpad
- Verlicht chiclet-toetsenbord met RGB per toets
- Support NumberPad
- Touchpad
- Camera: 720P HD
- Audio
- Smart Amp-technologie
- Audio door Dolby Atmos
- AI noise-canceling technology
- Hi-Res certification
- Support Microsoft Cortana near field/Far field
- Ingebouwde arraymicrofoon
- 4-speaker system with Smart Amplifier Technology
- Netwerk en communicatie: Wi-Fi 6E(802.11ax) (Triple band) 2*2 + Bluetooth® 5.2
- Batterij/Accu: 90WHrs, 4S1P, 4-cellen Li-ion
- Voeding: ø6.0, 330W AC Adapter, Output: 20V DC, 16.5A, 330W, Input: 100~240C AC 50/60Hz universal
- AURA SYNC: Ja
- Apparaatverlichting
- Aura Sync-lichtbalk
- Aura Sync-logo
- Aura Sync Rear Glow
Van dichterbij bekeken
Software
Wanneer je de laptop voor de eerste maal opstart, zal je worden verwelkomt door het beginscherm van Windows 11, maar ons reviewexemplaar was al ingesteld, dus we kunnen niet meteen zeggen of er iets meer bijkomt. De laptop komt ook met wat vooraf geïnstalleerde programma's van ASUS en Mcafee, dat natuurlijk meteen vroeg om een licentie aan te schaffen. In totaal ontdekten we veertien programma's van ASUS op de laptop, de ene al wat handiger dan de andere. Gelukkig kan je wel een aantal zelf verwijderen, maar we vinden het spijtig dat zo'n software steeds vooraf wordt geïnstalleerd, in plaats van de gebruiker de keuze te laten.
Een handig programma dat werd voorzien door ASUS is de Armoury Crate. Die software geeft je een mooie overzicht van alle statistieken van de laptop en laat je ook toe om de nodige aanpassingen aan te brengen. Zo krijg je op de overzichtspagina een mooie samenvatting van de verschillende componenten in je systeem en enkele stats, zoals de snelheid van je processor en grafische kaart, maar ook van het geheugen en de bijhorende temperaturen. Je kan ook snel afleiden of de grafische kaart is overgeswitched naar de ingebouwde iGPU van de CPU om batterij te besparen.
Een ander handig menuutje dat je op deze pagina terugvindt is de mogelijkheid om in te stellen hoe de GPU zich moet gedragen. Je hebt vier mogelijke opties, namelijk ultimate, standard, eco en optimized. Hier kan je eigenlijk selecteren wat de snelheid/sterkte van de grafische kaart moet zijn. Ultimate zal bijvoorbeeld alle kracht gebruiken en is vooral goed wanneer je laptop is aangesloten op het elektriciteitsnet en het is ook de optie waarop we de verschillende benchmarks hebben uitgevoerd.
De pagina eronder bevat verschillende tabs waar je onder andere het geheugen kan bezichtigen en applicaties kan uitschakelen voor wanneer je wil gamen en nog wat meer. Zo kan je hier de macro keys die aanwezig zijn op het toetsenbord, vijf in totaal, personaliseren. Verder kan je ook de belichting aanpassen en op de audio tab kan je voor zowel het geluid als de microfoon wat zaken personaliseren.
De Aura Sync pagina geeft je nog meer opties om de belichting te personaliseren, want de laptop komt wel met wat RGB. Zowel op het vind je dit terug op het toetsenbord, maar ook aan de onderkant zit een RGB LED-strip. De GameVisual pagina geeft je een overzicht van het beeldscherm waarmee de laptop komt. Je kan kiezen uit enkele presets die de helderheid, contrast en saturatie aanpassen, maar je vindt ook een tab terug voor schermcalibratie, al heb je daarvoor wel de benodigde tools voor nodig.
Armoury Crate is een handige software waarmee de laptop uit de doos komt en op vlak van opties en mogelijkheden zijn wel best tevreden. Je kan eenvoudig een aantal zaken opvolgen of snel aanpassen, denk aan de GPU mode, maar je kan ook de laptop meer personaliseren via de belichting en macro keys. Het is wel spijtig dat er meer software nodig is om dit allemaal te kunnen aanbieden, want ook al neemt het niet veel resources in beslag het neemt er toch wat in.
Ervaring
Wanneer je de laptop voor de eerste keer opstart en laat booten naar het Windows-scherm, dan is het eerste dat je opvalt het beeldscherm. Het 16” paneel heeft een resolutie van 2560 x 1600p, een aspect ratio van 16:10 en gebruikt de mini-LED-technologie. Elk aspect zit goed en je merkt meteen de warmere kleuren dankzij de mini-LED. Wissel je naar een game dan wordt dit alleen nog maar meer bevestigd. De laptop heeft ook een 240Hz refresh rate voorzien, wat het gewone laptopwerk lekker smooth maakt. Nvidia G Sync is ook aanwezig, waarmee framedrops onder 60fps opgevangen worden. Tof om te zien dat dit ook naar een laptop is gebracht, want het maakt het plaatje compleet. HDR is aanwezig, maar dit komt uiteraard met zijn nadelen op dit paneel, want het bevat een aantal dimming zones en een peak helderheid van 500 nits. Die helderheid hadden we liever wat hoger gezien voor een betere HDR-ervaring. Het scherm wordt ondersteund door twee scharnieren en wij zijn best tevreden van de kwaliteit van die scharnieren en denken niet dat daar meteen problemen gaan opduiken.
Als we van het beeldscherm omlaag kijken dan zien we een regenboogpatroon op het toetsenbord lopen en terwijl het geen mechanische variant is, zijn we eigenlijk best te spreken over de kwaliteit van het toetsenbord. Het typt echt goed, een toetsdruk voelt goed en we hebben geen problemen ondervonden met ghosting van de keys. Bij een laptop kan het toetsenbord al eens snel ‘mushy’ overkomen, maar dit gevoel hadden we hier niet. De mousepad is een beetje hetzelfde verhaal. Wij zijn best tevreden van de performance en bouwkwaliteit. Per ongeluk een klik doen of een beweging die niet goed werd geregistreerd, hebben we zelden ondervonden. In het dagelijks werk gebruiken we een Macbook Pro en ondergetekende is grote fan van de mousepad van die laptop. Nu we de ASUS even hebben kunnen uittesten, waren we best onder de indruk van de mousepad en het is één van de betere die we al gezien hebben op een Windows-laptop. De mousepad komt ook met een ingebouwde numpad. Met een simpele klik op de mousepad activeer je de numpadfunctionaliteit en kan je eenvoudig nummers intypen, alsof je met een 100% toetsenbord werkt. We vinden dit een geweldige feature en hopelijk komt dit ook naar andere laptops. De knop om dit activeren is wel niet 100% betrouwbaar en soms moet je wel eens een paar keer proberen om het te kunnen activeren.
Qua connectiviteit bevat de laptop wel een aantal mogelijkheden. Aan de linkerzijde vinden we de power adapter plug, een ethernet poort, een HDMI poort, een USB 3.2 Gen 2 Type-C poort, een Thunderbolt 4 poort en een 3,5mm jack. Aan de rechterzijde vinden we dan weer twee USB 3.2 Gen 2 Type-A terug. Het enige spijtige vinden we dat er geen USB Type-A poort aan de linkerkant is. Wanneer je een muis inplugt zou dit wel een beetje eenvoudiger zijn voor de kabelmanagement en heb je geen last van een kabel die wat in de weg ligt. Aan de achterzijde van de laptop is geen enkele poort, aangezien die ruimte vooral gebruikt wordt voor de koeling. Qua netwerk krijgen we dan weer een netwerkcontroller die ondersteuning biedt voor Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 en 2.5G lan. We hebben de laptop voornamelijk bedraad gebruikt en met onze 1Gbps-connectie haalden we toch een mooie 800 á 900 Gbps download.
Heel wat laptops creëren soms het geluid van een opstijgend geluid en ook bij de ROG Strix SCAR 16 toch ook wel een beetje het geval. Wanneer je stevig ligt te gamen, maken de fans toch wel wat geluid. Het voordeel is wel dat de laptop enigszins koel blijft wanneer hij flink moet werken. Bij enkele gamingsessies bleef onze grafische kaart op een 80 graden zitten, terwijl de CPU rond de 70-75 graden bleef. Ook het toetsenbord werd niet warm. Wanneer je een headphone draagt, is het lawaai natuurlijk een pak minder storend, maar stil is de laptop niet bij het gamen. Op vlak van audio zijn we een beetje mixed qua gevoelens. De luidsprekers zijn van degelijk kwaliteit en de laptop ondersteunt bijvoorbeeld Dolby Atmos, maar wanneer je wat muziek speelt, mis je een iets lager klinkende bass en bij een hoger volume begin je wat helderheid te missen in de mid range. Het is wel mogelijk om een hogere impedantie headphone aan te sluiten zonder dat het volume een pak lager ligt.
De bouwkwaliteit van deze laptop behoort toch tot een van de betere die we hebben kunnen testen. Uiteraard is er wel wat plastic aanwezig, maar dat voelt totaal niet goedkoop aan en ook de stevigheid zit er wel in. Aan de onderkant heb je rubberen voetjes, maar ook de ventilatiegaten hebben wat rubber om zich heen. Het zorgt voor een verhoging van de laptop, zodat de koeling beter zijn werk kan doen, maar onrechtstreeks en geen idee of dit met opzet was, is er ook minder kans om de onderzijde te bekrassen. De zijkant en aan de bovenzijde net onder het scherm wordt er een soort doorzichtige plastic gebruikt en wij zijn wel fan van de look die daarmee gecreëerd wordt.
Aan de bovenzijde van het scherm vind je een 720p camera terug en in zowel belichte als een iets donkere ruimte is de kwaliteit niet om naar huis te schrijven. Met dit prijskaartje hadden we toch graag een 1080p camera gezien. De kwaliteit van de ingebouwde microfoon kan je hieronder beluisteren. De batterij van 90WHrs is geen kleintje en wanneer we de GPU op ultimate hadden runnen, terwijl we aan het browsen waren op het internet met Steam dat onderliggend een spel aan het downloaden was, konden we een uurtje aan de slag op de batterij vooraleer we een voeding moesten aansluiten.
We hebben ook nog een aantal benchmarks uitgevoerd. Om te beginnen hebben we een Prime95 test gedaan om te kijken wat de laptop doet qua snelheden en temperatuur tijdens een stresstest voor de CPU. Wat we observeerden was dat de CPU zijn snelheid verlaagde na een minuutje, van 4,1-4,2Ghz naar een 3,3Ghz. Dit lijkt voor ons voornamelijk om de temperatuur handelbaar te houden voor de koeling, want zoals je ziet op de screenshot zaten we steeds rond de 70 graden bij deze snelheden.
We hebben ook even de GPU getest met de TimeSpy tool van 3D Mark.
De 1TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD hebben we getest met CrystalDiskMark, want op de website van ASUS zelf worden er geen snelheden bekend gemaakt, maar intern krijg je wel een Samsung drive met het modelnummer mzvl21t0hclr-00b00 die volgens de website een sequential read heeft van 7000MB/s en een sequential write van 5100 MB/s. De test werd uitgevoerd op 1GiB en 4GiB.
We hebben ook enkele games uitgeprobeerd, waaronder Battlefield 2042, Cyberpunk 2077, Call of Duty: Modern Warfare 2, Returnal en Postal RTX editie. Bij Portal RTX hebben we het eerste level gespeeld, eerst zonder DLSS 3 en erna met. De run zonder hebben we meteen gestopt, want met de aanbevolen settings haalden we met moeite 12/20fps. Daarna hebben we DLSS3 aangezet, wat nieuw is voor de 40xx-reeks grafische kaarten van NVIDIA, en je merkt meteen een verschil. Van de 12 fps schoten we naar een speelbare 70fps zonder dat we moesten inboeten op de visuele voorstelling. Wij waren eerder geen grote fan van deze technologie, want bij de eerste twee iteraties verloor je toch wat scherpte wanneer je de feature gebruikte. Bij DLSS 3 hadden we dit totaal niet.
Battlefield 2042 hebben we gespeeld met alle settings op maximum en met de RT technologie enabled.
Bij Returnal hebben we geopteerd voor twee scenario's, namelijk eentje waar screen space reflecties actief zijn en eentje waar we alle RT-technologieën hebben gekozen. Het resultaat zie je hieronder.
Cyberpunk 2077 hebben we ook getest op een aantal settings, zijnde die zonder RT en die met RT en al dan niet DLSS enabled.
Ray Tracing Ultra met DLSS en Frame Generation
Ray Tracing Ultra met DLSS zonder Frame Generation
Alles op maximum met DLSS enabled
Alles op maximum zonder DLSS enabled
Ultra zonder FSR of DLSS enabled
Als laatste hebben we Call of Duty: Modern Warfare 2, waar we ook weer alles op maximum hebben gezet, een keer met DLSS op balanced en een keer zonder DLSS.
DLSS balanced
Zonder DLSS
Zoals je kan merken is de 4080 laptopversie een klein beestje die elke game met gemak aan kan. We vinden deze grafische kaart dan ook wel de sweetspot voor gaming op een laptop en de features waarmee het komt, zijn niet slecht. DLSS 3 is een krachtig iets en hopelijk zien we ontwikkelaars dit meer en meer gebruiken, want ten opzichte van de vorige iteratie is er weinig tot geen kwaliteitsverlies. Verder komt het ook met NVIDIA Mux wat je eigenlijk toelaat om de ingebouwde GPU in de processor uit te schakelen, zodat je altijd op de mobiele 4080 werkt en je dus niet per ongeluk switcht naar de ingebouwde GPU. Al die kracht komt natuurlijk met een kost qua energieverbruik, want met een TGP van 175W is het natuurlijk wel wat hoger dan bijvoorbeeld een 3080 Ti van de vorige generatie. Verder ondervonden we ook wat coil whine van de GPU, wat wel wat storend is wanneer je gewoon aan het browsen bent zonder headphones of muziek op.
Conclusie
Met een prijskaartje van €3.499 is de ROG Strix SCAR 16 niet goedkoop, maar vergeleken met andere laptops met min of meer dezelfde specificaties is de laptop niet verkeerd geprijsd. Voor dit geld krijg je een Intel Core i9-13980HX, NVIDIA GeFormce RTX 4080, 32GB DDR5 en een 1TB NVMe met een 16” 240 mini-LED-scherm. De laptop is een kleine powerhouse en we vinden ook dat de 4080 de sweetspot is voor een laptop als deze. De performance is niet niks en dat kan je ook afleiden uit onze benchmarks hierboven. Uiteraard is de laptop niet perfect, want zo is er wel wat lawaai van de koeling, is het geluid van een oké kwaliteit en kon de webcam wel een pak beter. Niettemin doet de laptop ook veel goed, want zo is het toetsenbord echt aangenaam om op te typen en is de mousepad een van de betere die we hebben gebruikt. Het beeldscherm en het bijhorend mini-LED-paneel brengt de kleuren goed over en met een refreshrate van 240Hz is elke beweging vloeiend.
Mss als prijs steken in een wedstrijd hier ? :D
Geplaatst op 2023-04-12 20:42:32
Of gewoon als beloning voor hun trouwste, meest sympathieke bezoeker.
Ik stuur alvast m'n gegevens door.
Geplaatst op 2023-04-13 13:55:48
New website, who dis.
Geplaatst op 2023-04-13 18:46:26