Mobile Games Reviews - Episode 13
BeamOut
Door Anneleen
BeamOut is een hybride tussen pinball en Breakout, het oldschool spelletje waarin je met een balletje blokken moest vernietigen. Alleen is het balletje deze keer geen balletje, maar een UFO en zijn de blokken niet je enige doelwit. Je zal namelijk ook schapen een kopje kleiner moeten maken. Is deze game zo leuk als hij klinkt? Lees verder om het te weten te komen.
Voor de dierenliefhebbers onder ons: de schapen hadden het zelf gezocht. De bestuurders van het UFO'tje waren namelijk op zoek naar leven in het universum. Ze wilden het net opgeven toen vanaf een nabije planeet de schapen hen neerhaalden met raketten. Je UFO is dus neergestort en je zal verspreid over 30 levels alle energy blocks moeten verzamelen en alle schapen moeten vernietigen.
Het verhaaltje is uiterst zwak, maar biedt een goede setting voor de gameplay en dat is natuurlijk waar het bij dit soort games om draait. Je bestuurt het UFO'tje door te tilten met je iDevice. Je kan ook een D-pad instellen, zowel links als rechts op scherm, handig voor wanneer je bijvoorbeeld in de bus of in de les zit. Maar beide manieren van spelen geven hetzelfde probleem: de UFO reageert veel te traag en heeft een te hoge versnelling. In dit spel zal je dan ook regelmatig vloeken omdat het onmogelijk bleek snel van richting te veranderen om een vijand te ontwijken of om voorzichtig en nauwkeurig te manoeuvreren. Met de D-pad is het iets makkelijker om langzaam te bewegen, iets dat met de tilt controls een onmogelijke zaak is. Hoe dan ook, beide controls zorgen voor voldoende frustratie.
Uit de blokken die je vernietigd hebt komen soms bubbels met bonussen of straffen gevlogen. Bij de bonussen horen bijvoorbeeld extra punten, een magneet waardoor je tijdelijk aangetrokken wordt door blokken, of een extra leven. Een straf kan reverse controls of een tijdelijke vertraging inhouden. De vele hindernissen in de levels maken het je niet gemakkelijk. Zo zijn er raketten, vijanden die je UFO achternazitten, varkentjes waar je als een pinball vanaf stuitert bij botsing, portals, lasers enzovoort. Mocht het je iets te heet onder je voeten worden, dan zijn er enkele opties om het spel wat makkelijker te maken. Zo kan je ervoor kiezen om vaker extra levens te krijgen of om je vijanden trager te maken. Dit kost je echter punten. Voor elke optie die je selecteert wordt er een bepaald percentage van je score afgetrokken. Op die manier wordt het wel heel moeilijk op elk level een gouden ster te behalen.
De makers hebben elk level uniek opgebouwd en er voldoende nieuwigheden ingestoken om je geboeid te houden. Over het level design valt dus zeker niet te klagen. Een leuk detail trouwens is dat je je resterende leven kunt aflezen van de gekleurde ring rond de UFO. Maar goed ook, want met alle heisa kan je het je niet permitteren ergens bovenaan het scherm op zoek te gaan naar de health bar.
Grafisch gezien heeft het spel niets bijzonders te bieden. De levels zijn kleurrijk, maar wel een beetje geblokt. Er wordt ook de hele tijd hetzelfde irritante muziekje op de achtergrond gespeeld. Gelukkig kan je de muziek uitzetten. Met het overige geluid is niets mis, al was een beetje geblèr van de schapen als je tegen ze opknalt wel grappig geweest.
BeamOut is een kleurrijk spel met een gameplay die simpel maar gevarieerd genoeg is om je even bezig te houden. Verwacht je echter niet aan een gemakkelijk spel. Het is een serieuze uitdaging om alle 30 levels uit te spelen, dit jammer genoeg vooral dankzij de controls. Hierdoor verdwijnt het spel tussen alle andere middelmatige games in de AppStore.
Positief:
- Eenvoudige, maar leuke gameplay
- Goed level design
Negatief:
- Slechte controls belemmeren de gameplay
- Irritant muziekje
- Graphics niet om over naar huis te schrijven
Scores:
Gameplay: 76/100
Fun: 54/100
Graphics: 56/100
Sound: 68/100
Eindscore: 61/100
Link naar de game in de AppStore (€1,59)
NBA Jam
Door MystDisc
Realistische games maken voor iDevices is geen zaak die al veel succes gekend heeft en dat weet EA Mobile ook. Het bedrijf komt namelijk met NBA Jam, een game die zich wel baseert op basketbal maar verschillende aanpassingen bevat tegenover het echte spel.
Als je een hardcore basketbal-fan bent, kan je deze game maar beter laten liggen omdat je niet de tactische team-play gaat hebben van het originele spel. Elk team telt namelijk maar twee spelers die elk tot aan de overkant van het veld kunnen passen. Dit maakt het veel makkelijker om deze game vast te pakken zonder veel ervaring te hebben met basketbal-games. Het draait volledig rond dunken dat meestal met een aantal trucjes in de lucht gepaard gaat. Het spel bevat ook zeker geen hoge moeilijkheidsgraad aangezien er heel makkelijke tactieken bestaan om je tegenstander te slim af te zijn. Zo gebruiken veel spelers het principe pass-pass-dunk. Als je deze techniek toepast, zorg je ervoor dat de bal zelden of nooit in de handen van de tegenstanders zal vallen en jij op het einde steeds naar hartenlust een perfect afgewerkte dunk kan maken.
NBA Jam beschikt over een groot aantal in-game-achievements. Met deze achievements zal je na een tijdje ook nieuwe spelers vrijspelen, wat je zeker en vast aanmoedigt om deze challenges te behalen. Spijtig genoeg gaan deze niet via Game Center of dergelijke en is er geen multiplayer beschikbaar in de game. De game biedt wel enorm veel content. Je kan namelijk in de campagne maar liefst 37 potjes spelen, steeds tegen een ander bekend team binnen de NBA, die elk ongeveer een kwartier tijd in beslag nemen. Samen zorgt dat dus voor meer dan negen uur gamen, wat meer is dan veel games voor consoles en pc en wat alle mobile games op dit moment gemakkelijk overtreft.
Met drie simpele knopjes en een virtual pad kan je je gemakkelijk een weg banen naar de andere helft van het veld en daar een vlekkeloze dunk maken. Rechts onderaan heb je drie knopjes: met het rode zal je voor een gelimiteerde tijd sneller kunnen lopen, met het groene zal je kunnen blocken of kunnen scoren naar gelang je de bal bezit en het blauwe knopje kan je gebruiken om naar je medespeler te passen of om de bal van de tegenstander af te pakken. De mogelijkheid om rechtstreeks van de rode knop naar de groene knop te glijden is dan ook zeer handig indien je een snelle dunk wil doen. De gameplay gebeurt door middel van deze drie knopjes zeer vlot en dit maakt het makkelijk voor spelers om meteen met deze game aan de slag te gaan in plaats van lange tijd naar goede tactieken en speel-methodes te zoeken.
De graphics van NBA Jam zijn ronduit fenomenaal. Het is niet voor elke developer weggelegd om een mobile game te voorzien van beelden die zo scherp zijn als in deze game. De kleinere details van het veld en de spelers zijn goed te zien en zelfs het publiek op de achtergrond ziet er niet slecht uit. De interface van de game is ook zeer overzichtelijk en afgewerkt met een glanzende gouden rand. Ook is er gezorgd voor gelaatsuitdrukkingen van spelers terwijl deze dunken of wanneer de tegenstanders een punt maken. Je zal dus, steeds wanneer je een alley-oop, dunk of shot maakt en deze door de ring gaat, de ontgoocheling in de ogen van je tegenstanders kunnen zien, maar ook andersom. Het enige vervelende aan de graphics van NBA Jam is dat je niet altijd direct kan zien of de bal door de ring ging of niet. Dit is natuurlijk niet echt een probleem omdat je het sowieso na enkele seconden te horen krijgt van de commentator maar het is toch een kleine ergernis voor velen.
Wanneer je deze game opstart, hoor je meteen een soort van intro. Dit blijkt het enige liedje te zijn dat in de game verwerkt zit, maar dit is niet echt erg omdat dit liedje je echt in een soort van basketbal-sfeer brengt en het perfect samengaat met de game. Als je deze song toch beu zou geraken, kan je nog altijd muziek laten opstaan uit je iPod-bibliotheek want deze game zal deze niet afzetten. Naast dit liedje heb je in NBA Jam nog tal van andere soorten geluiden, namelijk het publiek, de game sounds en de commentaar. In tegenstelling tot andere sport-games zal je in NBA Jam het publiek horen roepen, ofwel aanmoedigend ofwel afbrekend, wanneer er een bepaalde actie zich voordoet in het spel. Alle geluidjes die je hoort bij het basketballen, van het zetten van de schoen tegen de gladde vloer tot de terugslag van de basketbal-ring, zal je ook in deze game kunnen horen. De commentaar in dit spel is zeer uitgebreid en dus ook leuk om naar te luisteren. Tim Kitzrow maakt de commentaar vaak ook grappig, iets waar nog bijna geen enkele mobile game in is geslaagd.
NBA Jam is zeker niet de game die geschikt is voor de hardcore basketballer omdat het spel volledig aangepast is aan de mogelijkheden van iDevices. Dit werkt echter in het voordeel van wat de gamers van een spel verwachten en daarmee heeft EA dus een slimme zet gedaan. NBA Jam zorgt voor alles wat je in een sport-game wil zien, van uitgebreide content tot grappige commentaar en van haarscherpe graphics tot een zeer vloeiende gameplay. Of je nu een fan bent van sport-games of niet, dit is zeker een game die je in huis moet halen want veel minpunten kan je niet toekennen aan NBA Jam.
Positief:
- Enorm veel content
- Simpele, vlotte gameplay
- Haarscherpe graphics
- Passende soundtrack
- Uitgebreide, grappige commentaar
Negatief:
- Geen Game Center en/of multiplayer
- Bal in de ring of niet?
Scores:
Gameplay: 94/100
Fun: 90/100
Graphics: 86/100
Sound: 95/100
Eindscore: 93/100
Link naar de game in de appstore (€3,99)
Zombie Café
Door Bt_Solid
Capcom brengt een nieuwe mobiele titel naar de iPhone/iPad waarin je een café moet beheren en je werknemers zombies zijn. Zombies? Zijn die niet lomp en traag en eten ze de klanten niet op? Lees verder en kom het te weten.
Capcom heeft een mobiele divisie opgericht die zich bezig houdt met het maken van Facebook achtige spelletjes zoals het legendarische Farmville (enige online game met meer spelers dan World of warcraft). Naast Farmville heb je ook een café-game op Facebook en die vond Capcom zo goed, dat ze hem gewoon hebben nagemaakt. Met als resultaat, Zombie café. Nu kan je misschien denken dat dat nogal nep is om een game zomaar één op één na te maken, maar het resultaat is verrassend leuk en verslavend.
Jijzelf bent de chefkok en moet alles in goede banen leiden en de gerechten klaarmaken. Klanten kun je transformeren in zombies zodat ze voor je kunnen werken. Naarmate je verder komt in de game kun je je café uitbreiden, meer zombies aannemen en speel je meer gerechten vrij die je kunt klaarmaken. Bepaalde klanten hebben speciale eigenschappen, en af en toe komt er eens een speciale klant eten die je echt als zombie wilt zoals bv een politie agent. Zombies zijn lui dus ze goed beheren is van groot belang, anders zou het kunnen dat ze ter plekke in slaap vallen of de klanten beginnen op te eten, en dat wil je natuurlijk niet. Als een zombie het toch te hard uithangt kan je hem ontslaan en heb je weer plek voor een nieuwe werkkracht.
Het beheren van je café gaat veel verder dan gerechten klaarmaken. Je moet de inrichting van je café optimaliseren. Hoe de tafels en stoelen staan is allemaal van belang. Pikt de concurrentie klanten weg? Ga er dan eens langs met uw zombies om hun klanten en chefs op te eten en hun gerechten te stelen die je dan zelf kunt opdienen. Het klaarmaken van gerechten kan van vijf minuten tot 24 uur duren, en dat zegt meteen wat voor soort game dit is. Het is meer een sim dan een game. Zombie café start je op om een paar aanpassingen te doen en dan weer even te laten rusten. Dat is wat het juist zo leuk en verslavend maakt. Omdat je altijd een korte tijd ligt te prutsen verveelt de game niet en blijft het leuk. Ook blijf je gerechten vrijspelen en komen er steeds nieuwe klanten eten die je dan tot zombie kan maken.
Hoewel de game gratis te downloaden is in de AppStore, zit er een klein addertje onder het gras. In game wordt er gebruik gemaakt van 'toxins'. Deze zijn kleine reageerbuisjes met groen spul in die je kan gebruiken om bijvoorbeeld gerechten sneller te koken of speciale klanten tot zombie te maken. Nu kom je deze buisjes bitter weinig tegen in het spel zelf. De bedoeling van Capcom is dat je deze in-game aankoopt, goedkoopste is 3,99€ en daar heb je dan 50 toxins voor en het loopt op tot 79,99€ voor 2000 toxins. Nu is de game perfect te spelen en zeker even leuk zonder dat je er extra geld in steekt. Het duurt allemaal gewoon wat langer.
De presentatie van de game is simpel maar leuk, minder is meer. Omgevingen en personages hebben een cartoon stijltje meegekregen en alles wordt bij elkaar gehouden door een leuk muziek deuntje en geluidseffecten. Het grommen van u zombies of het gillen van klanten blijft grappig. Er is een groot assortiment aan tafels,stoelen, keuken apparaten en veel meer om u café mee uit te breiden. De gerechten die je vrijspeelt hebben elk hun eigen look en smaak en sommige zijn echt vies, wat het leuk maakt.
Niet gedacht dat zombie café zo verslavend zou zijn. Het feit dat je deze game maximum 20 minuutjes speelt om dan terug neer te leggen maakt dat je deze game niet snel beu zal worden. Het is leuk om je eigen café te beheren maar het is nog veel leuker als je er zombies insteekt. Dat hebben ze bij Capcom goed gezien.
Positief:
- Simpel
- Gratis
- Meer verslavend dan je denkt
Negatief:
- Sommige bereidingen duren te lang
- Te weinig gratis ingame toxins
Scores:
Gameplay : 7/10
Fun : 7,5/10
Graphics : 6/10
Sound : 6/10
Eindscore : 72/100
Dead Space
Door Arne
Naar aanleiding van de release voor de sequel op Dead Space, één van de meest geprezen horrorgames uit het laatste decennium, verschijnt ook voor de iDevices een spel uit de gelijknamige serie. Jaagt de kille ruimte je de stuipen op het lijf, of blijf je liever met je beide voeten op de grond?
In Dead Space neem je voor het eerst een vrouwelijk hoofdpersonage onder handen. Karrie Norton, beter gekend onder de naam Vandal, is de nieuwste aanwinst van het Unitology-geloof. Ze krijgt een geheime opdracht waarvan ze de impact maar moeilijk kan inschatten, want door haar intenties breekt een volledige zwerm aan kwaadaardige Necromorphs uit. Spijtig voor jou, want hier is een bepaalde zegswijze van te pas: wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten. Het is aan jou om in een twaalftal hoofdstukken het heft in eigen handen te nemen, want jij wil al die onschuldige slachtoffers niet op je geweten hebben. Het verhaal is intrigerend, met hier en daar een onverwachte plottwist. Omdat het zich tussen deel één en deel twee afspeelt, kom je nog meer te weten over het rijke universum dat Dead Space te bieden heeft.
Het is natuurlijk des te prettiger om bepaalde verhaalfragmenten met een extreme grafische pracht te spelen. Tijdens het spelen voelde het spel aan als een consoletitel, een gevoel dat tot nu toe nog nooit werd geëvenaard. Walgelijke vijanden worden mooi in beeld gebracht, waardoor de talloze schrikmomenten dat beetje extra krijgen. Ook Vandal’s RIG, het futuristische pak die ze doorheen het spel draagt, geeft dat typische gevoel die in ieder spel uit de reeks terug te vinden is. Toch kon het bloed beter in beeld worden gebracht, want soms lijken de gevechten meer op een wedstrijd verven dan op een slachtpartij. Door het groot aantal aan schietijzers kan je zelf beslissen hoe je bepaalde gevechten wilt aangaan: zo zorgt de gekende Plasma Cutter voor een erg accuraat schot, terwijl de Line Gun dan weer een grote hoeveelheid aan pure energie loslaat, die alles vernietigt op zijn weg.
EA sloeg de nagel op de kop toen ze de gameplay aanpasten naar het formaat van een iDevice. De gebrekkige controls van andere iDevice-games kennende was het even angstig afwachten op de eerste vuurgevechten, maar hieruit bleek de angst ongegrond te zijn. Schieten doe je door rechts op je scherm te tikken, zodat je zijn ledematen één voor één kan afknallen. Lopen doe je door links op je scherm te wrijven naar de desgewenste richting. Ook het oplossen van puzzels gaat erg vlot, want door het tijdelijk bevriezen van de tijd en het oppikken van objecten, weet je je erg vlot een weg te banen door het reusachtige ruimteschip. De keuzes die hier werden toegepast zijn simpel, maar doordacht. Hierdoor treden frustraties nauwelijks op, waardoor dit met gemak één van de beste games voor je iDevice is.
Dead Space doet zijn naam alle eer aan, want door de fantastische besturing en de fenomenale graphics is dit momenteel één van de beste spellen voor je favoriete iDevice. Of jij het spel aandurft, is natuurlijk een ander paar mouwen.
Positief:
- Graphics
- Vloeiende controls
- Intrigerend plot
Negatief:
- Bloed
- Weinig replay value
Scores:
Grafisch: 94/100
Geluid: 82/100
Gameplay: 90/100
Fun: 90/100
Eindscore: 92/100
Link naar de game in de Appstore (€5,49)