Nederlandse autoriteit treedt op tegen games die gokregels overtreden
De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft een onderzoek van 10 "populaire games" met lootboxen afgerond en heeft geconcludeerd dat 4 van die 10 games de gokregels overtreden. De makers van deze games krijgen 8 weken de tijd om aanpassingen door te voeren. Gebeurt dat niet, dan kan de Kansspelautoriteit boetes opleggen of zelfs de verkoop of het beschikbaar stellen van de games verbieden.
Welke 10 games onderzocht werden, is niet bekend, en bijgevolg is ook niet bekend welke 4 games in overtreding zijn volgens de Kansspelautoriteit. De namen van die 4 games zouden echter wel onthuld worden wanneer geen gehoor wordt gegeven aan de vraag om de games aan te passen.
Wat de aard van de overtreding betreft, is het belangrijk om te weten dat de Kansspelautoriteit enkel kan schermen met de wapens die het van de politiek krijgt, zijnde de wetgeving. Heel wat gamers vinden lootboxen maar niets, zeker niet in hun meer overdreven vorm, maar op zich is daar volgens de wet niet meteen iets mis mee. De gokwetgeving wordt in veel landen echter wel overtreden wanneer de items die je krijgt via lootboxen ook effectief voor echt geld verkocht kunnen worden via externe marktplaatsen. Op die manier krijgen de items immers een feitelijke economische waarde en gaat het niet meer louter om het verkrijgen van random in-game items. De 4 games die volgens de Kansspelautoriteit in overtreding zijn, zijn dus games waarvan de items uit lootboxen extern voor echt geld kunnen worden verkocht en gekocht.
Desondanks heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit ook felle kritiek op games die lootboxen gebruiken die strik genomen niet tegen de regels zijn, simpelweg omdat ze alsnog heel wat gokelementen bevatten. Het systeem van lootboxen is immers steeds ontwikkeld om verslaving in de hand te werken, iets wat erg gevaarlijk is voor kwetsbare personen, vaak jongeren, die zo later makkelijker gokverslaafd kunnen worden.
Momenteel doen ontwikkelaars en uitgevers niets om jongeren tegen zichzelf te beschermen en daar moet volgens de Kansspelautoriteit dringend verandering in komen. Er wordt opgeroepen om lootboxen niet meer toegankelijk te maken voor kinderen en verslavende elementen eruit te halen.
De Nederlandse Kansspelautoriteit wil samenwerken met instanties van andere landen om lootboxen aan te pakken, maar of dat zal lukken is natuurlijk nog maar de vraag omdat er dan nood is aan nieuwe wetgeving en daar lijkt er niet echt schot in de zaak te komen. Uit ons interview met de Belgische Kansspelcommissie vorig jaar blijkt immers dat een politiek akkoord blijkbaar moeilijk te vinden is en dat de Europese politiek de lootboxen niet meteen als een prioriteit ziet, mogelijk omdat het als een onderdeel van e-commerce wordt gezien dat geld oplevert en waarvoor vooral naar de verantwoordelijkheid van ouders gewezen wordt. Dit nieuws uit Nederland maakt voorts nog eens pijnlijk duidelijk hoe belabberd het gesteld is met de Belgische Kansspelcommissie, die door gebrek aan middelen amper een vuist kan maken, zoals ook ter sprake kwam tijdens ons interview.