Onschuldige doodgeschoten bij swatting na Call of Duty weddenschap
In de Verenigde Staten heeft een incident van vorige week nog maar eens aangetoond hoe gevaarlijk swatting is. Op 28 december 2017 werd in Wichita, Kansas, de 28-jarige Andrew Finch, vader van twee kinderen, doodgeschoten door de politie, die dacht dat er een gijzeling aan de gang was. Van een gijzeling was er echter geen sprake. Finch werd het slachtoffer van een weddenschap tussen twee Call of Duty spelers.
De inzet van de weddeschap was blijkbaar amper 2 dollar en daar kregen twee spelers ruzie over. Ze dreigden ermee de politie op elkaar af te sturen. Eén van de twee gaf een adres door aan een bekende swatter, die vervolgens de politie naar dat adres stuurde door te doen alsof hij zijn vader had vermoord en zijn moeder en broertje gegijzeld hield. Hij dreigde er ook mee het huis in brand te steken. Zoals gebruikelijk in dergelijke situaties werd het telefoontje ernstig genomen door de politie. Die kwam ter plaatse en toen Finch naar buiten kwam en de bevelen van de politie niet nauwgezet opvolgde, werd hij doodgeschoten.
Het adres dat werd opgegeven was niet van een van de Call of Duty spelers. Het is onduidelijk wat hier precies is gebeurd. Mogelijk heeft speler B bewust een verkeerd adres in de buurt gegeven aan speler A, zeggende dat dat zijn adres was, waarna speler A dat verkeerde adres doorspeelde aan de swatter. Een andere mogelijkheid is dat speler A bewust een verkeerd adres in de buurt van speler B doorspeelde aan de swatter, om speler B bang te maken en te tonen waartoe hij in staat is, bij wijze van waarschuwing.
Wat er precies gebeurd is, zal nog verder onderzocht worden, maar zeker is dus dat er een onschuldig slachtoffer te betreuren valt omwille van swatting. Omdat er een dodelijk slachtoffer gevallen is, neemt de politie de zaak ook extra ernstig. Eén man, de 25-jarige Tyler Barriss, is reeds gearresteerd. Hij is de vermoedelijke swatter die naar de politie belde. In 2015 werd hij ook al aangeklaagd voor valse bommeldingen. UMG Gaming, het online platform langs waar de weddenschap werd afgesloten, beloofde voorts al de volledige medewerking aan het onderzoek.
Het is niet de eerste keer dat swatting een onschuldig slachtoffer eist. In 2015 werd een onschuldige in het gezicht geschoten toen de politie reageerde op een telefoontje dat bij het anti-terrorismenummer was binnengekomen. In 2017 werden daarvoor twee mannen aangeklaagd. Het is wel de eerste keer dat we berichten over een dodelijk slachtoffer van swatting, waar sommige gamers graag mee dreigen en waar sommige YouTubers en streamers zichzelf graag mee promoten. Hopelijk is het ook de laatste keer.
Dank aan neinneinnein voor het melden!