Wereldgezondheidsorganisatie erkent gameverslaving als ziekte
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat gameverslaving vanaf volgend jaar officieel erkennen als ziekte. Gameverslaving wordt dan vermeld in de elfde editie van de International Classification of Diseases (ICD 11). De criteria die de WHO zal hanteren om te spreken van gameverslaving zijn wel nog niet bekend. Uit een ontwerptekst blijkt dat men van gameverslaving spreekt wanneer "gamen het leven van een persoon domineert en gamen een dwang wordt."
In het Handboek voor de Classificatie van Psychische Stoornissen van de American Psychiatric Association wordt wel al gesproken over gameverslaving als aandoening die verder onderzoek verdient. Daarbij vermeldt men 9 criteria die op gameverslaving kunnen duiden:
- obsessief bezig zijn met games
- terugtrekkingsgedrag vertonen als er niet gegamed wordt
- zichzelf almaar meer tijd gunnen om te gamen
- mislukte pogingen hebben ondernomen om het gamen af te bouwen (of te stoppen)
- geen belangstelling vertonen voor andere activiteiten, zoals hobby's
- ondanks besef van gevaren voor de gezondheid excessief blijven gamen
- liegen over gamegebruik
- gamen als uitlaatklep voor angsten en frustraties
- relaties verliezen of verwaarlozen
Elders tracht men concretere criteria te hanteren om problematisch gamen te benoemen. Uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat 1 op de 10 gamende jongens in de leeftijdscategorie van 12 tot 15 jaar minstens 4 uur per dag gamet, goed dus voor 29 uur per week. Daarmee wil men nog niet per se van gameverslaving spreken, maar volgens de onderzoekers is een dergelijke tijdsbesteding toch problematisch.
Hoewel het natuurlijk geen kwaad kan om te waarschuwen voor buitensporig gamegedrag, en hoewel het misschien logisch is om gameverslaving te erkennen als ziekte, net als andere verslavingen, is niet iedereen tevreden met de erkenning van gameverslaving als ziekte door de WHO. Tegenstanders vrezen namelijk dat fanatieke gamers onterecht gestigmatiseerd zouden kunnen worden en dat ze onterecht als verslaafd bestempeld zullen worden.