Facebook moet ZeniMax 500 miljoen betalen in Oculus rechtszaak
In de rechtszaak tussen Facebook en ZeniMax, omtrent het al dan niet stelen van technologie van ZeniMax voor het ontwikkelen van de Oculus Rift, is Facebook veroordeeld tot het betalen van 500 miljoen dollar aan Zenimax. Volgens de jury had Oculus dus wel degelijk onterecht gebruik gemaakt van technologie van ZeniMax. Facebook betreurt de uitspraak en is van plan om nog in beroep te gaan. Bij ZeniMax zijn ze dan weer blij met de uitspraak, maar ook daar lijken ze nog niet helemaal klaar met de kwestie. ZeniMax zou namelijk nog bekijken of het mogelijk is om de verkoop van de Oculus Rift aan banden te leggen. Ook had het aanvankelijk 2 miljard dollar geƫist, dus mogelijk hoopt men in beroep nog meer te kunnen krijgen dan nu.
De hele geschiedenis rond deze rechtszaak sleept inmiddels al enkele jaren aan en in de zomer van vorig jaar hebben we het er nog uitgebreid over gehad, maar voor de volledigheid geven we nog een korte samenvatting:
Centraal in het hele gebeuren staat John Carmack, die in 2013 een tijdje voor zowel id Software, dat eigendom is van ZeniMax, als Oculus werkte. Eind 2013 echter verdween hij volledig bij ZeniMax om full-time bij Oculus te werken. Volgens ZeniMax heeft Carmack VR-technologie van het bedrijf gestolen toen hij bij id Software werkte en meegenomen naar Oculus, aan de hand waarvan men de Oculus Rift verder kon ontwikkelen. Oculus en Palmer Luckey hadden volgens ZeniMax namelijk op zichzelf helemaal niet de juiste technologie of expertise om de Oculus Rift te ontwikkelen, en Luckey zou gebruik gemaakt hebben van technologie van ZeniMax om een prototype te maken dat uiteindelijk indruk maakte op Facebook, dat Oculus in 2014 kocht voor 2 miljard dollar.