ZeniMax gaat nog stap verder in rechtszaak tegen Oculus Rift
ZeniMax, het moederbedrijf van Bethesda, heeft de rechtszaak tegen John Carmack, Palmer Luckey, Oculus en Facebook verder uitgebreid met een nieuwe reeks beschuldigingen en meer details omtrent eerdere beschuldigingen over hoe Carmack en Luckey virtual reality technologie van Zenimax hebben gestolen om de Oculus Rift te ontwikkelen.
Carmack steelt VR-technologie van ZeniMax
In een uitbreiding van de klacht wordt Carmack er nogmaals van beschuldigd VR-technologie en -kennis van ZeniMax te hebben gestolen om er vervolgens mee naar Oculus te trekken en daar de Oculus Rift verder te ontwikkelen. Carmack werd bij ZeniMax aan de deur gezet, maar had volgens zijn contract nog enkele werkdagen te gaan. In plaats van effectief te werken echter zou hij die tijd gebruikt hebben om duizenden documenten van een computer van ZeniMax op USB te zetten. Die bestanden, evenals kopies ervan, zouden nooit zijn terugbezorgd aan ZeniMax. Bovendien zou Carmack ook na zijn vertrek bij ZeniMax nog eens zijn teruggekeerd om een dev tool voor virtual reality te stelen.
ZeniMax gaat dus wat uitgebreider in op de eerdere bewering dat de Oculus Rift helemaal niet is voortgekomen uit de briljante geest van Palmer Luckey, die ook kennis had van de ontwikkelingen bij ZeniMax maar daar volgens een contract niets over mocht zeggen of van mocht gebruiken, en dat de virtual reality headset werd ontwikkeld met behulp van technologie die aan ZeniMax toebehoort.
Palmer Luckey gebruikt VR-technologie van ZeniMax
ZeniMax hakt ook nog in op Luckey zelf. Zijn bedrijf Oculus zou namelijk valse informatie de wereld ingestuurd hebben omtrent het ontstaan van de Oculus Rift. Volgens ZeniMax is het namelijk een compleet verzonnen verhaal dat Luckey de Oculus Rift zelf ontwikkelde in de garage van zijn ouders. Hij zou er volgens ZeniMax niet de middelen of de kennis voor gehad hebben en ook zijn programmeervaardigheden zouden te beperkt zijn geweest. In plaats daarvan zou Luckey volgens ZeniMax dus gebruik hebben gemaakt van wat ZeniMax al had ontwikkeld. Om zijn prototype te demonstreren zou Luckey ook gebruik hebben gemaakt van game demo's van ZeniMax. Luckey zou dus onterecht in de media zijn weergegeven als een visionair en pionier op vlak van virtual reality, omdat hij in realiteit gewoon de ideeën van ZeniMax gebruikt zou hebben.
Ook Facebook in het vizier
Inmiddels is Oculus natuurlijk overgenomen door Facebook, en dus komt ook Facebook in het vizier van ZeniMax. Volgens ZeniMax namelijk had men Facebook toen de rechtszaak werd aangespannen op de hoogte gebracht van wat zich had afgespeeld omtrent de ontwikkeling van de Oculus Rift. Dit was voor de overname van Oculus door Facebook, maar ondanks de info die ZeniMax gaf, ging Facebook toch door met de overname.
Stevige beschuldigingen dus en als je die durft te uiten ben je doorgaans wel redelijk zeker van je stuk, dus vermoedelijk menen de advocaten van ZeniMax dat ze een sterke zaak hebben. De vraag is natuurlijk of ze zullen kunnen opboksen tegen Facebook, dat aanzienlijk meer middelen heeft dan ZeniMax. De feitelijke rechtszaak moet nog beginnen en het valt dus nog af te wachten wie uiteindelijk zijn gelijk zal halen, maar het is niet ondenkbaar dat Facebook het op een akkoordje gooit met ZeniMax gewoon om de kwestie achter zich te kunnen laten.