Rapporteur EU-parlement verwerpt ACTA
Eind januari werd ACTA goedgekeurd door de Europese leiders, maar dat effende de weg nog niet meteen voor de implementatie ervan in elk Europees land. Ook het Europees Parlement moet het verdrag immers goedkeuren, anders is het in principe afgelopen met ACTA in Europa. De Europese Commissie en de verschillende regeringen stellen zich weinig vragen bij ACTA, maar binnen het Europees Parlement is men iets terughoudender. Verschillende parlementsleden hebben hun bezorgdheid al uitgedrukt en nu heeft David Martin, rapporteur voor het Europees Parlement, ACTA zo goed als afgeschoten.
In zijn verslag omtrent het verdrag geeft hij weliswaar toe dat piraterij en namaak ernstige problemen zijn en dat ACTA hier iets aan zou kunnen doen, maar tegelijk wijst hij erop dat het verdrag aanzienlijke gevaren in zich draagt en dat men de burgerrechten op die manier niet kan garanderen. Hij raadt het Europees Parlement dan ook aan om ACTA niet goed te keuren.
"De bedoelde voordelen van dit internationaal verdrag worden volledig tenietgedaan door de mogelijke bedreigingen voor burgerlijke vrijheden. Gezien de vaagheid van bepaalde aspecten van de tekst en de onzekerheid over de interpretatie, kan het Europees Parlement in de toekomst onder ACTA geen adequate bescherming van de rechten van burgers garanderen. Uw rapporteur beveelt daarom aan dat het Europees Parlement weigert om in te stemmen met ACTA."
Het is nu afwachten wanneer er effectief wordt gestemd over ACTA, wat vermoedelijk nog even kan duren. Het verdrag wordt immers nog verder bestudeerd en de Europese Commissie zal er vermoedelijk alles aan doen om het Europees Parlement te overtuigen om voor het verdrag te stemmen. Een tijdje terug vroeg Europees Commissaris Karel De Gucht nog een advies aan het Europees Hof van Justitie, in een poging om het debat te objectiveren.